Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Крепост – галерия на открито

4
Църквата в село Крепост
Снимка: Валери Леков

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души.

Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от тракийско светилище и късноантична църква, където са открити плочки с тракийски конник и следи от жертвоприношения. Днешната църква „Свети равноапостоли Константин и Елена“ е построена през 1874 г. по инициатива на родолюбиви жители на селото.
Училището в село Крепост
Художниците Христо и Панчо Паневи украсяват всички обществени сгради със своите уникални стенописи – изрисували училището, кметството, здравната служба, читалището, параклиса, църквата.

Още за миналото и настоящето на селото, за неговите жители и поминъка им, за читалището и дейностите му, за невероятния фолклорен хор и художниците от селото – в звуковия файл.
Църквата в село Крепост

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ политологът Анастас Стефанов . "Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност,..

обновено на 03.12.21 в 11:52
Детска градина №37

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

“ Не можем да говорим за огнище на менингит . Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев. Дете с менингит е починало в София "Бактерията, наречена..

публикувано на 03.12.21 в 09:27

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на..

публикувано на 03.12.21 в 09:04
Подкасти от БНР