Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На гости в село Гърляно

Кюстендилското село Гърляно се намира в полите на планината Осогово, в географската област Каменица, на десетина километра от границата със Северна Македония. Разположено е по двата бряга на река Бистрица, на 12 км. западно от гр. Кюстендил.

Селото е от разпръснат тип, образувано от махалите: Балиндолска, Стругарска, Биковци, Ресенска, Лажовска, Баовечка, Джопърци и Рекалийска и още няколко подмахали, но в сравнение с другите околни села в Каменица е едно от най-събраните.


В края на XIX век основен поминък на хората били земеделието и животновъдството. В селото имало две дъскорезници, 1 дарак, 2 тепавици, няколко воденици. Поради близостта на селото с планината Осогово, доста хора се занимавали с каменоделство.

Училището е построено през 1884 г. съвместно с близкото село Ръсово, на границата между землищата на двете села. През 1936 г. и двете села си построяват самостоятелни начални училища. В Гърляно, поради липса на деца, училището е закрито1991 г.

Читалището „Отец Паисий“ в селото е създадено през 1936 година. Още за миналото и настоящето на селото и неговите жители ще разберем от звуковия файл.


Снимки: фейсбук страница на село Гърляно
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната идентичност

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната ни идентичност.  Това показва първото в България широкомащабно представително изследване на отношението на съвременната българска езикова общност към въпросите на книжовния български език. То е осъществено от екип от три научни институции в рамките на две години – от 2017 до 2019 г. Базова..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Общинско Радио Разград – над 70 години ефир

Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е поставено през месец май 1945 г., когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, посредством два улични високоговорителя. Благодарение на добрата синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило авторитета на..

публикувано на 24.01.22 в 12:46
Георги Караманев

Георги Караманев: От журналистиката към програмирането и обратно

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report ( 2019 и 2021 г.) Георги Караманев е главен герой в “Нашият ден“ Журналистиката “Тя ме избра. По-скоро казвам, че съм..

публикувано на 24.01.22 в 11:58
Хижа „Червената шапчица“  на Витоша

“Хижар“ вече официално е професия

“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

От кого/какво зависи българските журналисти да работят спокойно

Въпреки че в последната седмица на миналата година Европейският парламент гласува доклад за борба със SLAPP делата и започва законодателни инициативи за защита на журналистите, SLAPP делата в България от първите седмици на 2022 г. стават все по-агресивни спрямо българските журналисти.  Защо е така и от кого/какво зависи българските журналисти да работят..

публикувано на 24.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР