Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският суперкомпютър заработи

Заработи българският суперкомпютър Discoverer. Той официалното беше въведен в експлоатация в София Тех Парк.
Снимка: sofiatech.bg

Българският суперкомпютър е третият открит след тези в Люксембург и Словения. Европейската система от суперкомпютри ще бъде допълнена с машини в Чехия, Португалия, Финландия, Испания и Италия.

Темата коментира в “Нашият ден“ Симеон Стоянов, мениджър бизнес развитие на суперкомпютъра.

"Суперкомпютърът може да изпълнява много различни типове задачи, които включват от задачи в областта на разработка на нови материали, било то нови лекарствени форми, или нови полимери, или пък това ще са материали, които ни помагат за по-ефективно използване на съхранявана енергия и т.н.

Това са тип задачи, които в момента са много важни за обществото. Друг тип задачи, които са важни, са свързани с обработка на големи количества данни, изкуствен интелект, където суперкомпютрите могат да се използват за намиране на взаимовръзки между огромни количества данни, които в момента ни заливат отвсякъде и съответно, давайки възможност да предсказваме или да моделираме какво ще се случи в бъдеще на база на информацията, която имаме."

Употреба при научни изследвания

"Ще бъде полезен за научни изследвания в огромен клас задачи. Като се започне от разбиране на молекулярни свойства на материалите, минавайки през оптимизиране на хидродинамика, примерно на коли и самолети, до задачи, свързани с космологията и разбирайки какво се случва във Вселената около нас.

20% от потенциала на суперкомпютъра ще се използват за комерсиални цели. Дали е достатъчно или не, ще покаже времето. В момента това е свързано и с регулация, тъй като той е финансиран с помощта на национално и европейско финансиране, а тези 20% са заложени от регулатора с цел избягване на подпомагане на фирми.

Суперкомпютърът частично ще се издържа с тези до 20%. Ще продължаваме да разчитаме на европейски финансиране и на национално финансиране."

Чуйте как ще се кандидатства за употреба на суперкомпютъра и ролята му за цифровия преход у нас от Симеон Стоянов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54