Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 27 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Николай Воденичаров - Никеца и Иван Иванов от групата „Casual Threesome“ с акустичен сет като предпремиера на дългоочаквания им дебютен албум „Casualty“. Същинското представяне на албума, групата ще направи с промо концерт в края на деня.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Нео-прогресив бандата „Pallas“ и албума им „Beat the Drum“ с препратки към предишни албуми.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Дечев, Стефка Съботинова, Тодор Кожухаров, квартет „Българка джуниър“, Илия Димитров, Дафинка Дамянова, Данчо Радулов, Мариета Аспарухова, Иван Милев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Търнак, община Бяла Слатина. Разговори с директора на училището, председателя на читалището, учители и жители на селото за историята и настоящето на населеното място, за поминъка, читалището и дейностите му, за нуждата от образование и мечтите, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Яйцето на света: В работилницата на Елена Драмова, майстор на традиционни тъкани.
• Нашите любопитки: Птиците, които зимуват у нас.
• История на изкуството за деца: Басните на Жан дьо Лафонтен.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Светът на алергиите – една опасна и необятна територия, в която „водач” е доц. Мария Стаевска. От темите на Есенните алергологични дни ще научим за специфичните алергични реакции на организма, за важните симптоми и собствената ни бърза реакция. И още: що е астма, уртикария, студова и латексова алергия... Ковид, ваксини и алергични реакции?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Предложение за посещение на „Базар на изкуствата” в София. Място – пространството пред Централните Хали в София – зона за фермерски продукти, натурална козметика, изделия от естествени материали и много изненади за децата. Разговор с Вера Костова, организатор на събитието.
• Предложение към родителите с големи амбиции за техните малчугани – посещение на събитието „Детето чудо” – занимания за развитие и създаване на разностранни умения, повишаване на физическата култура . Разговор с Кирил Райков, кондиционен треньор и организатор на събитието.
• От другата страна: среща с психолога Огнян Димов и разговор на тема: „Внезапните събития, които променят живота ни. Кой и как е подготвен за справяне с ненадейните промени, нахлули в съдбата ни?“
• Семейни маршрути: ще ви отведат до Кресна. Какви забележителности крие красивото крайгранично градче и как ще бъде отбелязана паметта на Св. Яков, чийто мощи се съхраняват в храма „Св. Иван Рилски”? Илиана Андонова, младши експерт към общината – отдел „Култура и социални дейности”.
• Българските читалища - храм на духовността и пазители на националната идентичност. На 28 ноември се отбелязват 95 години от основаването на читалище „Д-р Петър Берон 1926” в София. Как в дигиталния свят на технологии успяват да оцелеят тези оазиси? Разговор с Надежда Захариева – литератор, поетеса и председател на читалището.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват психолозите Беатриса Аврамова и Даниел Троев. Един интересен разговор за проблемите във взаимоотношенията, за преодоляването на конфликтите в семейството. Помага ли им общата професия „психолог” при решаване на техните лични проблеми, какви са днешните болни места във връзките и на какво се дължи тяхната краткотрайност.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Опит и есеистично писане
Есеистика в превод и есеистика на български език. Що е то есе и има ли го у нас? Свързани ли сме с някоя чужда есеистична традиция и ако да, коя би била тя? Що за функция изобщо изпълнява есеистиката в публичното и литературното пространство? Отминало ли е времето на жанра, или е останал единствено убежище за същинското разсъждение?
Събеседник: Митко Новков

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Афро кубински джаз 4 част – Хавиер Кугат и Чано Позо
Двама музиканти имат особен принос през миналия век за развитието на афро кубинския джаз и мамбото като стилистика - Хавиер Кугат и Чано Позо.
Хавиер Кугат е испанец, който през годините в които се формира като музикант, живее в Хавана, Куба. Свири на цигулка, аранжира, бил е водеща фигура в разпространението на латино музиката в Ню Йорк, където се установява по-късно. Той създава своя формация през 30-те г. на миналия век, която включва цигулки, маракаси и барабани от bongo и conga, има и танцьори, които демонстрират умения в румба, танго и други латиноамерикански танци. През 40-те години формацията му свири в нощни клубове, има участия в радио предавания и във филми.
Чано Позо е другия музикант, изиграл важна роля в афро кубинския джаз, въпреки краткия си земен път. Той е кубински джаз перкусионист, певец, танцьор и композитор. През 1947 г. имигрира в САЩ в търсене на по-добър живот. За тази промяна той е бил насърчен от Марио Бауза и неговия приятел от детството Мигелито Валдес. Марио Бауза е и този, който запознава Чано с Дизи Гилеспи, който е търсил перкусионист, свирещ на конги, за своята група. Чано Позо участва в биг бенда на Дизи Гилеспи в Карнеги Хол и впоследствие на европейско турне.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
За колекциите и мисията на Държавния културен институт
към Министъра на външните работи
Един оригинален Музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Възникването на скулптурния парк е и един от поводите да се създаде Държавният културен институт, за да бъде продължено съществуването на тази колекция от скулптурни творби на известни български автори, като се полагат грижи за неговото популяризиране и развитие. Няколко години по-късно, през 2009 година, започва своята дейност и художествената галерия „Мисията“.
За да научите повече за целите и мисията на ДКИ, какви са колекции от художествени творби, които притежава и към какви проекти е насочената неговата дейност днес, ви срещаме със Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Плешивото куче на два купона в различни държави по случай важното присъствие на домакините. На многая лета за:
• Матиас Рейм, който e сред ярките лица на германската популярна музика и в частност на така наречения „шлагер“. Незавършилият студент по немска и английска филология влезе в историята на източноевропейските класации с песента „Verdammt, Ich lieb' dich“ (По дяволите, обичам те“). Сингълът изкара на пиковата позиция 16 последователни седмици в периода 18 май - 6 септември през 1990 година, продавайки близо 3 милиона екземпляра. Нито един артист от Германия не може да се похвали с парче, престояло толкова дълго недетронирано в чарта от 1971-ва до ден-днешен.
• Лешек Цихонски. Полският вокалист, китарист, композитор, аранжор, бендлидер, промоутър, уважаван преподавател и автор на учебни помагала и наръчници за китарджии организира Thanks Jimi Festival. От 2003 година шоуто събира във Вроцлав китаристи от цял свят да посвирят синхронно парчета на Джими Хендрикс. До сега през историческия площад са преминали 7 хиляди и 356 китарни пушки. Рекорден брой - 588, повелители на жицата импровизират върху вечното парче „Hey Joe“ и влизат в Книгата на рекордите „Гинес“ през 2016 година.
• Китарата пее блус: хитове, по-нова музика, авторски парчета и интригуващи кавъри почитат Джими Хендрикс. На днешния ден Светиня Му трябваше да навърши 69 години.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 440 – Няма да е скучен споменът за мен
гост: известната писателка и киносценарист Боряна Дукова. Театралните опити на Елисавета Багряна, според документалния роман на Дукова „Лиза. Пътуване с Елисавета Багряна“.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Пет снимачни дни“ – „Ден трети“ от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Маршрути: Музикантът и актьор Георги Арсов ни води по поклонническия маршрут Камино де Сантяго и ни разказва, че най-трудната част от това пътуване понякога е да съумееш да запазиш пътя в себе си, когато се върнеш у дома.
• Пътуване с деца: Разговор за маршрута Ком – Емине, който следва билото на Стара планина, и за подаръците, които планината ни дава.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Световната звезда – тенорът Йонас Кауфман, в нови записи на „Аида“ и „Парсифал“:
• „Аида“ на Джузепе Верди, спектакъл в Париж от 12 февруари 2021 г. С участието на солисти, хора и оркестъра на Парижката опера, дирижирани от Микеле Мариоти. В ролите: Сондра Радвановски, Йонас Кауфман, Ксения Дудникова, Людовик Тезие, Дмитрий Белоселский, Соломен Хауърд.
• „Парсифал“ на Рихард Вагнер, спектакъл във Виена от 11 април 2021 г. С участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера, дирижирани от Филип Жордан. В ролите: Йонас Кауфман, Елина Гаранча, Людовик Тезие, Георг Цепенфелд, Волфганг Кох и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35