Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 5 декември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 28 ноември до 5 декември. Това са някои от акцентите в предаването от 5 декември:

"Лиза. Пътуване с Багряна" е заглавието на романа за живота на поетесата от писателката и преводачка от испански език Боряна Дукова. „В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали вихрения ѝ житейски път и дръзката ѝ поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата ѝ изпраща...“

На 28 ноември се навършиха 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев. Интелектуалци и читатели поискаха с петиция улица в столичния квартал "Гео Милев" да носи името на поета. Георги Рупчев е автор на стихосбирките "Уморени от чудото" (1982), "Смяна на нощната стража" (1986; 2004), "Смъртта на Тибалт" (1989), "Силните на нощта" (1991), "Зоната" (1996) и "Приковаване на огъня" (2001). През 2002 г. посмъртно излиза и "Отдалечаване на въздуха".

Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и деветото издание на Софийския литературен фестивал ще се проведат изцяло онлайн от 7 до 12 декември.

На 25 ноември в Регионалния исторически музей – София се откри изложбата „Киноистории помежду“ – шест разказа сред постоянната експозиция на Музея на София. В тях кинокритикът д-р Деян Статулов описва случки от света на българското кино. Това е третата изложба от проекта "История помежду", който се осъществява от фондация „Изкуство – дела и документи”.

Освен известните песни и стихове, Димитър Воев оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани между 1981 и 1992 г., но за някои от стихотворенията има основания да се смята, че са писани по-рано. Книгата „Непрочетено“, която излиза от печат до края на декември 2021 г., събира ръкописния архив на Димитър Воев и за пръв път представя неговото творчество в автентичен и завършен вид. В нея още ще видим фотографии на Нели Недева-Воева и Димитър Воев, както и рисунки на автора.

На 5 декември по програма „Христо Ботев“ се състоя премиерата на пиесата „Добролюб“. Текстът през 2019 г. беше отличен с първа награда в конкурса за нова пиеса, организиран от „Нов български университет“. Режисьор е Стилиян Петров, участват Валентин Ганев и Йордан Ръсин.

До 6 февруари 2022 г. в Софийската градска художествена галерия може да видите последните размишления на Борис Христов в слово, но и във визия. Името на експозицията е "Салонът на природата", и тя събира стиховете на Борис Христов и картините на Милко Божков – живопис, акварели и рисунки. В нея са представени 55 живописни произведения, своеобразен коментар на фотографиите на поета, а също и 42 акварела и 40 рисунки с туш.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 5 декември.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45