Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 3-9 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 9 януари.

Документалният филм „100 години по-късно", посветен на 100-годишнината от създаването на Съюза на артистите в България, бе представен в края на миналата година. Филмът събира мненията на различни поколения творци и изследователи като проф. Николай Йорданов, доц. Асен Терзиев, Цветана Манева, Любомир Бъчваров, Любомир Савов – председател на Гилдията на музикалните артисти, Галина Савова – председател на Гилдията на творците от кукленото изкуство, Венцислава Асенова – председател на Дружеството на САБ в Столичния куклен театър, председателя на САБ – Христо Мутафчиев, както и младите актьори Боян Арсов, Елена Василева, Християна Стоименова, които обобщават изминалите 100 години за организацията, а заедно с това разкриват и някои любопитни подробности от историята, останали неизвестни в годините. Продуцентът на филма – журналистката Анна Ангелова, бе събеседник в „Артефир“ в понеделник, за да разкаже повече за „100 години по-късно".

Коледна изложба с над 60 творби на 24 старозагорски художници бе открита в зала „Лубор Байер“ в Стара Загора. Изложбата е ежегодна инициатива на Съюза на българските художници, а посетителите ще могат да разгледат платната до средата на януари. В експозицията участват творби на Валентин Дончевски, Петър Петров, Пламен Кирилов и други, както и студенти от Тракийския университет. Специално място в изложбата е отредено на доц. Злати Златев, който ни напусна през декември миналата година. Злати Златев е участвал в 45 национални изложби, организирани от СБХ и международни биеналета. Открил е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градската художествена галерия – София и галериите в Габрово, Добрич, Пазарджик и Стара Загора. За доц. Златев и коледната изложба в Стара Загора в „Артефир“ гост беше Милен Алáгински, председател на Съюза на българските художници - Стара Загора.

Спектакълът „Мъгла“ е едно от най-новите заглавия в афиша на Театрална работилница „Сфумато“, която продължава да дава възможност за изява на най-младите в театъра дори в трудните условия на пандемия. Младият режисьор Дамян Михайлов, студент IV курс в класа на професор Маргарита Младенова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ превръща едноименния роман на известния испански философ и писател Мигел де Унамуно в постановка с участието на Александър Тонев, Рашко Младенов, Жана Рашева, Надежда Колева, Кети Райкова, Дениза Павлова. Спектакълът „Мъгла“ влезе в репертоара на „Сфумато“ след номинация в онлайн работилницата на „Малък сезон 2021“. Режисьорът Дамян Михайлов за премиерния спектакъл "Мъгла" по Мигел де Унамуно в Театрална работилница "Сфумато".

Между 5 и 18 януари в столичната галерия "Арте" може да бъде разгледана изложбата на художника и преподавател в Художествена академия професор Иван Газдов. В онлайн откриването на изложбата проф. Георги Каприев казва следното:

"Той е алергичен към визуалното възпроизвеждане на природата. В предметно даденото има много страничен „шум“. Газдов рисува своите умни представи за природните феномени и така изобразява тяхната битийна форма. „Натурата“ става „култура“: става съществена знакова система. Защото са знаци за форми, обаче те отвеждат към смислите, които не могат да бъдат срещнати в никоя конкретна ситуация." Художникът гостува в „Артефир“ в петък.

На осми и девети януари на сцената на Варненския драматичен театър премиерно бе играна постановката „Вечеря за глупаци“ на режисьора Николай Кенаров по пиесата на френския драматург Франсис Вебер. Пиесата е поставяна в България от Иржи Менцел през далечната 2001 г. Режисьорът Николай Кенаров гостува в петъчния "Артефир", за да разкаже за работата си по пиесата.

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30