Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 10-16 януари

Снимка: veg.sghg.bg

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 януари.

До края на февруари в столичната галерия "Васка Емануилова" може да бъде разгледана изложбата „Мильо Балтов. Романтичният образ.“. Експозицията е по повод сто и петдесетгодишнината от рождението на художника и е част от проекта на галерията, наречен „Реставрация на паметта“ и започнал с изложбата „Не/познатите художници от една картина“ през 2014 г. Тогава авторът на идеята Пламен Петров – тръгвайки от образите в една живописна творба – разглежда проекта като подтик да се вгледаме в историята на българското изобразително изкуство и да извадим на показ незаслужено забравени имена в тази история.

Мильо Балтов е роден на 3 август 1849 в в гр. Стрелча. Той е една от най-впечатляващите личности, свързали живота си с Априлското въстание, и един от най-будните членове на революционния комитет, основан от Бенковски. Името му е силно свързано с културния живот на град Стрелча – чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник "Св. Арх. Михаил" и с музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Неговата мащабна художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Много от параклисите и църквите, които Балтов декорира, са посветени на Архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В "Артефир" в понеделник гостува кураторката на изложбата Галина Декова.

На 14 януари беше поставено началото на тазгодишното 14-о издание на фестивала за кино от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия – Sofia MENAR. До 30 януари в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро Синема и The Steps в София, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора и на платформата Neterra TV в интернет, посетителите на фестивала ще могат да гледат над 40 заглавия. През годините MENAR извървя пътя от малък нишов фестивал до едно от най-очакваните събития в културния календар на София. Във вторник нощното предаване „Вавилонската фонотека“ бе посветено в детайли на заглавията за тази година. И защото тази година MENAR се връща във физическите пространства, единият организатор – Здравко Григоров от „Позор“, разказа за трудностите в организацията през годините, но и открои филмите, които заслужават гледане на голям екран.

59-ото издание на традиционното Биенале на изкуствата във Венеция ще се проведе от 23 април до 27 ноември тази година. Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Spazio Rava, което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло в близост до моста Риалто. През 2022 г. артистичната директорка на международнaта изложба е Чечилия Алемани. Проекът, избран от жури да представлява България е дело на художникa Михаил Михайлов и кураторката Ирина Баткова. Името му е "Ето къде си" и представлява няколко стаички, в които ще има разположени рисунки, видео и арт инсталация. Повече за „Ето къде си“ на Михаил Михайлов, но и за трудностите в организацията на конкурса в „Артефир“ в сряда разказа Яра Бубнова, директор на НХГ и комисар на българското участие на Биеналето.

25 маслени платна представя в самостоятелна изложба в галерия “Аrt hall” на „Оборище“, 5 художникът Константин Константинов. Името на експозицията е „Тишина“, а картините могат да бъдат разгледани до 5 февруари. Константин Константинов е роден през 1985 г. в гр. Пловдив, завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Реализирал е над двадесет самостоятелни изложби в България и чужбина, като дебютът му е в галерия „Алфа Арт“ в Ню Джърси, САЩ. В „Артефир“ в четвъртък чухме повече за „Тишина“ от интервюто на Ангелина Грозева с художника.

В четвъртък в „Артефир“ събеседник беше преводачката Нева Мичева. Тя разказа за първата книга на руската режисьорка и сценаристка Наталия Мешчанѝнова – “Разкази“. Нева Мичева, впрочем, превежда от италиански и испански, и както това е първата литературна творба на Мешчанинова, това е и първата издадена книга в превод от руски за Нева Мичева. Историите на Наталия Мешчанѝнова са посветени на детството и атмосферата в родния ѝ град Краснодар в края на 80-те и началото на 90-те. Времето, в което идва краят на СССР и е поставено началото на съвременна Русия. Болезнени разкази от болезнено време, за сборника издателят Манол Пейков казва: „Една от най-потресаващите книги, които съм чел. 124 страници сурова проза, която успява да бръкне във всички наши рани – дори и в онези, които сме смятали за отдавна зараснали.” Какво още ще намерите в прозата на Мешчанинова – отговорът на Нева Мичева в „Артефир“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30