Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Село Раждавица – история, природни дадености и развитие на селски туризъм

7
Снимка: Валери Леков

Село Раждавица се намира в западното подножие на Конявската планина и е на 14 километра от общинския и областен град Кюстендил. През селото минават жп линията София – Кюстендил и река Струма, а недалеч от него се намират Полскоскакавичкият водопад и каньонът на река Шегава. Изградена е и екопътека, а създаденият център за развитие на занаяти и къщите за гости вече посрещат туристи.

Раждавица е старо средновековно селище. Около селото се намират средновековната църква „Света Богородица“, както и развалините на средновековната крепост „Трите кули“.
Център за занаяти
В турски данъчни регистри от XVI век е записано като Раждевица, Ираджавиче, Иръждавиче и Раждавиче.

През 1600 г. е построена и изписана църквата „Успение Богородично“ в центъра на селото, която е съборена през 1934 г., тъй като била твърде малка за нарасналия брой жители на селото. На нейно място е жителите изградили нова по-голяма църква, която носи същото име.

Музейна сбирка в читалището в село Раждавица
Първото училище в селото е открито през 1848 г., а през 1913 г. е създадено читалище „Светлина“.

Още за миналото и настоящето на селото, за развитието на селския туризъм, трите черкви, водопада и екопътеката, за читалището и дейностите му, за делниците и празниците на хората – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45