Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 8-13 февруари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 февруари.

На 10 февруари започна 72-рият кинофестивал „Берлинале“ и тази година ще се проведе присъствено, но с ограничения, наложени от пандемията. Общият брой на филмите, които ще бъдат показани на Берлинале, е 256. Селекцията в конкурсната част коментира кинокритичката Павлина Желева в "Артефир" в понеделник.

С вернисаж на 10 февруари в Националната галерия „Квадрат 500“ бе открита изложбата „Искри на въображението. На честотите на Бойс“, която ще може да бъде видяна до 21 април. През 2021 г. беше чествана 100-годишнината от рождението на германския артист, политически активист, съосновател на зелената партия в Германия Йозеф Бойс, чийто проект от началото на 80-те, наречен „7000 дъба“, под надслов „Градско залесяване наместо градско администриране“ е сред най-значимите land art проекти в Европа. В изложбата, организирана съвместно от Националната галерия и Гьоте институт, няма творби на Бойс, а на български артисти, повлияни от изкуството на му. Той не е работил в България и за него като авангардист тук е имало по-скоро оскъдна информация. За Бойс и изложбата разказа кураторката й Вера Млечевска.

На 9 февруари Драматично-куклен театър „Константин Величков“ - Пазарджик представи премиерното заглавие „Януари“ от Йордан Радичков. Почти половин век след знаменитата постановка на „Януари”, под режисурата на Крикор Азарян, енигматичната пиеса на Йордан Радичков се завръща отново на пазарджишка сцена. Предизвикателството да продължи традицията сега е пред режисьора Крум Филипов, който преди няколко години постави и Радичковата „Лазарица”. Втората премиерна дата на „Януари“ е идната сряда - 16 февруари. Как се работи с познат и обичан текст и какви са предизвикателствата – слушателите научиха от режисьора Крум Филипов в „Артефир“ в сряда.

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството „Master of Art“, в четвъртък постави началото на своето седмо издание. От 10 до 28 февруари 2022 онлайн могат да се гледат над 30 пълнометражни и късометражни заглавия. Селекцията от пълнометражни филми включва 10 премиери и 10 фаворити от предишни издания, както и български филми. Найо Тицин за българската селекция в "Мастър ъф арт".

На 7 февруари се откри изложбата на Любен Домозетски в галерия Little Bird Place „Отвъд канона“. Експозицията показва творби, създадени през последните 5 години и проследява линията на развитие от научната илюстрация до асоциативния експеримент в търсене на начини да бъде представена идея, преживяване и вътрешен свят. Любен Домозетски е художник, изкуствовед и куратор в СГХГ и докторант по византийско изкуство в НХА с траен интерес към научната илюстрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30