Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приказното село Драганово – между градинарството и театралната дейност

Имало едно време едно село. То се казвало Драганово. Възниквало в края на ХII и началото на XIII век и носило името на основателя си – Драган.

Било разположено покрай десния бряг на река Янтра. Разраствало се селото и между 1935 до 1945 год. населението станало около 9000 жители. Поминъкът бил земеделие, животновъдство, градинарство и риболов. Но тъй като населението било многочислено и станало трудно да се изхранва с тия занаяти. По-будните и предприемчиви драгановчани се насочили към гурбетчийство из цяла Европа. Отначало работели като градинари и се завръщали в село през късна есен, за да предоставят на семействата си средства за съществуване и да могат децата да се учат. Но след известно време започнали да закупуват земя за градинарство и много от тях се установили в чужбина за постоянно. Най-много хора се заселили в Унгария, Австрия, Чехия, Полша и Австралия. Няма държава, в която да няма драгановчанин, който да не се занимава с градинарство. В чест на всички градинари, в центъра на селото, жителите изградили паметник на градинаря.


Имало едно време едно село Драганово. Има го и днес. То е родно място, освен на прочутите в Европа градинари, и на поети, писатели, художници, родолюбци и театрали.

Още за миналото и настоящето на селото, за читалището и неговата дейност ще научите в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
диригентът Валерий Гергиев

Защо културата винаги го “отнася“?

Доколко изкуството трябва да бъде зависимо от политическите виждания на управляващите? Как си взаимодействат културата и диктатура? “Културата винаги по някакъв начин го е отнасяла заради факта, че в момента някой е на власт. Още от времето на социализма, знаете какво количество пропагандни филми имаше“, казва в “Нашият ден“ Венцислав Мицов ,..

публикувано на 07.07.22 в 09:05

За предизвикателствата на сцената и екрана и различните очи на времето

В живота той е много енергичен, изключително забавен, чаровно открит и изключително толерантен. Ражда се в София, но детството си прекарва във Видин. Той е едно от популярните лица на телевизионния екран. През 2003 г. се дипломира в специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър” в ЮЗУ "Неофит Рилски”, гр. Благоевград. Участвал е в..

публикувано на 07.07.22 в 08:40

Урок за напреднали по бебешки

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките брътвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения.  Смята се също, че знаците..

публикувано на 06.07.22 в 12:05

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда. Училищният психолог Анет Маринова  коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е..

публикувано на 06.07.22 в 11:50

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония.  Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА.  Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в..

публикувано на 06.07.22 в 10:10