Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 31 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
В търсенето на африканските корени посредством… дзен джаз, водещ ни колкото към предколониална Африка, толкова и към Далечния Изток: за новия албум на саксофониста Шабака Хъчингс "Afrikan Culture". И още от новата лондонска джаз сцена – нови произведения на Flock и Soccer96, както и трета част от интервюто ни с Даналог и Бетамакс – за футбола и космическия джаз и за спокойствието (отново дзен темата), вдъхвано от басиста Том Хърбърт в новата им музика.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
водещ: Сибила Лилова
Концерт на Исфар Сарабски квартет, състоял се в Хамбург, Германия на 22 октомври 2021 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд и традиционна музика от Северна Европа – Финландия. С участието на: "Рънси", формация "Каустинен Пурпурипелиманит", флейтистът и композитор Тепо Репо, Кустаа Ярвинен и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Атанас Вълчев, Руска Недялкова, Георги Германов, Надежда Хвойнева, Цвятко Благоев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Дъщерята на пекаря", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Как компотените чинийки тръгнаха на пътешествие" от Петер Беро – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева
• България и светът на този ден: Един живот в служба на театъра – припомняме си за таланта и всеотдайността на една от емблемите на българската театрална сцена, Таня Масалитинова.
• Световен ден без тютюн за 2022 г. под мотото: "Тютюнът – заплаха за нашата околна среда". Как тютюнът и електронните цигари оказват влияние на природата? – коментар на еколога Евгения Ташева.
• Бъдещи увеличения в цената на парното – прогнози, анализи и основателни ли са опасенията на потребителите? Отговорите търсим с Калоян Стайков , главен икономист в Института по енергиен мениджмънт
• Истории в ефира: Как журналисти, артисти и предприемачи дават личен пример на ученици в цялата страна вече 6-а година? Гостува организаторката на кампанията Диана Николова заедно с част от лицата на тазгодишното издание.
• Минути на редактора: Един необичаен прочит на българския фолклор: Народен хор представя традиционни български песни в съпровод на австралийско диджериду, хавайско укулеле и други екзотични инструменти.
За високите летви, които си поставят в традиционната хорова музика и нестандартните подходи, с които популяризират пред публиката  фолклорното ни богатство разказват художественият ръководител на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" Петър Ангелов и диригентът на женския народен хор към ансамбъла Соня Чакърова.
• Кариерна ориентация за ученици – подготовка за бъдещето. Прекъсната ли е връзката между образованието и реализацията и защо е важно да се сложи фокус върху индивидуалните умения и личностното развитие. Гост: Лилия Мирчева, психолог и консултант по кариерно развитие.
• МОН отделя 90 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата и детските градини. Какви ще са параметрите на новата програма "Заедно в изкуствата и спорта" и какви са очакваните резултати? Подробности от Анелия Йотова, главен експерт в дирекция "Приобщаващо образование" към Министерството на образованието и науката.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• "Тръпката и радостта от споделянето" – моменти с колекцията "Европейска живопис", създадена от Божидар Данев в галерия "Уни арт" на НБУ – разговор с Анжела Данева и Тодор Петев.
• Кои са фаворитите за награди в Международния филмов фестивал "Златна липа", Стара Загора? – председателят на журито Анри Кулев
• Мариана Първанова за книгата си "Бохемските места на соца – Бургас".
• Документалният филм "Отвъд рамката – Димитър Инджов" – разговор със сценариста Ваня Трингова.
• С балета "Спящата красавица" на Старозагорската опера в зала 1 на НДК примабалерината Силвия Томова празнува 45 години творческа дейност с участието на солиста на балета на виенската Щатсопер Денис Черевичко – разговор със Силвия Томова.
• "Любимите животни на кайзера", изложба в Националната библиотека във Виена с рисунки от колекцията на Хабсбургите.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водеща: Венета Гаврилова
• За названията "българин", "български" и съчетанието "български език" в Ранното средновековие – разговор с проф. Елка Мирчева
• Игрословица: фразеологизми с участието на думата "кожа"
• Всичко за образованието: 5 подаръка за децата ни – с психоложката Валерия Симеонова

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Метаморфозите на климата: Метаморфозите на климата в България
След като пропътувахме през различни епохи и различни географски ширини, за да добием представа как са се променяли климатичните условия на Земята, каква е била и е връзката на човека с природата, ще спрем вниманието си на България. Какъв е бил климатът по нашите земи? Дали някога тук са обитавали лъвове, след като лъв краси герба ни?
Какви затопляния и застудявания е имало от времето на Аспарух до наши дни? Как днес влияем на климата у нас и как се адаптираме към измененията му?
Ще чуете отговорите на преподавателите в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Димитър Топлийски, доц. д-р Росица Кендерова, доц. д-р Камен Нам, географа Стефан Велев, ст. н. с. д-р Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, Константин Иванов от организация WWF (Световен фонд за дивата природа).

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Снимките, които разказват животи – за съвременния начин на общуване чрез изображение и за фотожурналистиката като неизменна част от медийните истории говорят фотографите, които запечатаха 2021-ва:
• Николай Дойчинов, фотограф на годината на конкурса "БГ прес фото" 2021;
• Юлиан Тодоров, най-добрият млад фотожурналист за 2021;
• Денис Бучел, фотограф и графичен дизайнер, който спечели първо място в категорията "Единични снимки".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Проф. Адриана Благоева и Хорът на софийските момчета – една съдба, едно битие
Разговор с Професор Благоева за творческия ѝ път на хоров диригент и педагог, и работата ѝ с хора на Софийските момчета. В разговора взимат участие и двама от нейните сътрудници – Александър Драговски и Зорница Гетова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Отзвук от провелия се фестивал на ъндърграунд музиката в културното пространство Под реалността – разговор с някои от местните и чужди участници от музикалните групи.
• Разговор с Рожда Первер и Шиван Кая – кюрдски политически бежанци от Турция за причината на тяхната емиграция и условията в Европа, в контекста на новите политически реалности в Европа и Близкия изток.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на "Инглиш Консърт", Югет Греми-Шолиак, Йохен Ковалски, "Том и Джери" (Саймън и Гарфанкъл), Тевин Кембъл, "Би Джийс", Били Джоел, "Брекър Брадърс".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10