Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събота сутрин в…

Магнетичното село Ковачевица

Разположено високо в западните предели на Родопа планина, с красивата си природа и уникалната архитектура на къщите, изградени от местните майстори дюлгери, Ковачевица привлича туристи от различни краища на света. 

Не само природата, но и духът на отминалото време, спокойствието, тишината, романтиката са предпочитано място за почивка и разходки по калдъръмените улички между каменните зидове на вековните къщи.

Ненапразно селото е обявено за исторически архитектурен резерват. Местните жители са малко на брой, но селото е живо, гостоприемно, а храмът "Свети Никола“ всяко лято през месец август се оглася от изпълненията на световно известни музиканти, пристигащи тук от близо и далеч. Любопитни неща за село Ковачевица може да научите от предаването "Събота сутрин в…".

Песните в предаването са изпълнения на самодейци от региона.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Дарина Арнаудова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Голяма пъструшка

Д-р Петър Шурулинков, орнитолог: Тази есен сме много доволни от редките находки на Дуранкулак

До последната третина на октомври специалисти и доброволци в два лагера в страната – Дуранкулак и край Драгоманското блато - слагат пръстени на птици, хванати в специални мрежи, които летят през двете области. Чрез опръстеняването се проучват миграционните пътища на птиците и се прави мониторинг на пернатите. Приятен страничен ефект от тази..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Да плетеш кошници 83 години – какво е усещането?

Бай Димчо е майстор - кошничар, той е на “90 години и девет месеца“, както казва сам. Изработва кошници вече 83 години, прави ги от 7-годишен . Продава кошниците си, облечен с колоритна народна носия. Той е роден в Кюстендилското село Ваксево. “Научил съм се да плета кошници още 1941 г., когато бях в първо отделение. Още плета, последната..

публикувано на 04.10.22 в 11:16

"Климатичен вот 2022" – какво отговориха партиите?

Какви политики смятат да следват партиите по отношение на климатичните политики, декарбонизацията, въглищните електроцентрали, електромобилността, земеделието и животновъдството? Инициативата за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще “Горичка“ се допита за трети път до основните политически сили в навечерието на избори...

публикувано на 04.10.22 в 10:14

Яна Язова – птицата феникс на българската литература

За една успешна съвременна будителска мисия и историческите гени на кръвта в "Нашият ден" разказва д-р Петър Величков , литературен историк, биограф на Стара София и Царство България, изследовател на Яна Язова.  Човекът, който посвещава живота си на Яна Язова и ако го нямаше, едва ли толкова много българи днес биха могли да се докоснат до нейното..

публикувано на 03.10.22 в 17:15

"Т" като Трън, като Тетевен, като Троян…

Връщаме се отново към празниците на Трънското ЛРС "Руй", където, освен че присъствахме на тържествата по случай 130-ата му годишнина, станахме свидетели и на освещаването на репликата на знамето-реликва на ловците от 1892 г. Насладихме се и на една изложба от ловни трофеи на колегите – нещо, което не се среща всеки ден и навсякъде. Чухме отново Иван..

публикувано на 03.10.22 в 17:05