Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Монолози" от Кръстьо Кръстев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с един от най-талантливите млади изпълнители на българската музикална сцена – Михаела Маринова. Ще представим в ефир най-новия ѝ сингъл – "До безкрай", ще поговорим за препятствията по пътя, преодоляването на които те прави още по-силен, за миговете на творчество, когато се раждат музиката и текстовете ѝ, за онова, което я вдъхновява най-силно и за това до къде се простират най-смелите ѝ мечти и колко близо е до покоряването на световната музикална сцена. В предаването ще звучат едни от най-емблематичните песни на Михаела Маринова.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Tanto Amor на холандския джаз тромпетист Таус Нобъл от 2021 г.
Съдържа единайсет отличителни композиции на бразилската легенда – композитор и вокалист Иван Линс.
С участието на музикантите: Марсело Мартинс и Тхайс фан Леър (флейта), Даниел де Мораис (китара), Йеруун Фиърдах (контрабас), Марсел Сериърс (барабани), Анна Сериърс (вокали) и специалния гост – уругвайският китарист Леонардо Амуедо.
Акомпаниметът е на щрайх секции от Филхармоничния оркестър на Холандското радио и Метропол оркестър с диригент Юре Хаанстра. Оркестрации и продуцент Роланд Якобс.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии, валсове мюзети и суинг от Франция и Белгия. Изпълнение – Албер Юар и неговият оркестър, Емил Ваше, Гус Визьор, "Ле Фрер Коломбо" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Гергана Димитрова, Димитър Арнаудов, Гергана Дачинова, Деян Митев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Скакалецът Сенди" от Доналд Бисет

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР – Радиотеатър за деца
"Пипи – дългото чорапче" от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа – коментар и хроники в звук.
• Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България – за мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав с Виолета Ангелова от "Пийс рън" България.
• Безопасност и движение по родните пътища в началото на активния летен трафик – с инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.
• Какво е да си водач без нарушения и 22-годишен стаж зад волана.
• Истории в ефира: Децата – спасителите на България – разказва Човекът паяк Иван Кристоф.
• Информационна сигурност през лятото и азбуката на "онлайн хигиената" – разказва Цветелина Ненкова от Суперхостинг БГ.  
• Минути на редактора: Среща с Елена Драмова и Стоян Маринов - едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани, а самобитният майстор Стоян изработва народни носии.
Lege Artis
• Електронно здравеопазване в България – оценката на Министерството на здравеопазването и ползвателите на системата – коментар на експерти
• Полезните съвети на кардиолога за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото – интервю с доц. Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• След цяла година музикална пауза, Вяра Панталеева поднася своята нова песен "Вярвам”;
• Певицата Любомира Павлова - Lyrra сбъдва мечти с новия си сингъл "Dream";
• Савина и DiMO(BG) с музикално заклинание в "Пеперуга";
• Александър Костов представя втората песен от уникалната интернет платформа "Война на инструментите", този път с текст на Прея;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти" Мила Роберт представя песента "Всичко рязко светва";
– Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Национална конференция "Пътят на българската литература за деца и юноши" в БАН. Среща с участници във форума.
• Art Basel 2022: акцентите от най-голямото изложение за съвременно изкуство в света. Включване на Нели Попова от Швейцария.
• Индийски класически театър в България. Среща със знаменития индийски артист и педагог Алок Пандей след приключването на културно-образователния проект за санскритска драма в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и НБУ.
• Поредица "Арттерапия с подходящата книга": издателят Мая Христова и психотерапевтът Десислава Манева представят книгата "Впрегни звезда в живота си" на изследователката на смисъла – логотерапевта проф. Елизабет Лукас.
• "Моите пътища": изложба в музеен център "Дечко Узунов" в София на живописеца Дора Кънчева, един от най забележителните ученици на големия български художник Дечко Узунов. Експозицията и програмата "Поколения" представя изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора.
• Заключителни концерти на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" в Бургас и София на World Youth Chamber Orchestra със солист Светлин Русев – цигулка и диригент Дамиано Джурана. Разговор с музикантите.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водеща: Калина Томова
Представяне на албума "Импулсът Моцарт – 1786" на Лейф Уве Андснес и камерния оркестър "Малер" с музика на Моцарт, създадена през тази година от живота му.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?
В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата най-иконични образи на българската история ние продължаваме да тънем все едно в мъгла. Е, вярно е, първият въпрос благодарение на огненото слово на Иван Вазов дълго време като че ли имаше своя отговор, оказа се обаче, че нещата не са чак толкова поетично ясни: появиха се множество публикации, оспорващи твърдението, че поп Кръстю е предателят; самият той с ревностно пристрастие до края на живота си се противопоставя на набеждаването. Другият парещ въпрос е смъртта на Христо Ботев във Врачанския Балкан – вражески ли е куршумът, който го пронизва, или е наш, български. В своето забележително есе "Втората част на разговора" Цветан Стоянов слага в устата на Поета думите, че нарочно тръгва към своята Голгота, за да се чудят и маят българите до века дали пък не най-близките му хора не са му теглили куршума? А че са тъкмо те се опитва да докаже в своята книга режисьорът и писател Искрен Красимиров "Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи". Заедно с него и с Росен Тахов – автор на друга книга за смъртта на Войводата, "Убийството на Ботев. Чужд или свой е застрелял Поета", и с проф. Пламен Митев – признат експерт по щекотливите въпроси на българското Възраждане и на национално-освободителните ни войни, в "Премълчаната история" поставяме въпроса доколко съмненията в братоубийство са основателни и защо ги смятаме за такива.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Да прегръщаш с криле – 5 част
Предаването е посветено на полета в неговите биологически, технически и митологични измерения. В петата част на цикъла събеседници са проф. Петър Гецов от БАН, Евгения Сарафова от СУ "Св. Климент Охридски", и Трифон Михайлов, специалист по дронове. Разговорът е за космическата надпревара на нациите, за изследванията на климата и космоса, и специалистите, които се занимават с това.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Как документалистиката реагира на новите обстоятелства, какви теми вълнуват режисьорите и как да се подобри достъпът до документално кино в България, особено извън големите градове? На тези въпроси (и много други) отговаря Христо Бакалски, директор на Международния документален Родопи филм фест "Рифе" в Смолян, дни преди откриването на второто му издание.
• Моята история, моята тема: режисьорът Стефан Прохоров с представление / интердисциплинарно изследване на политическото значение на месото в "Макбет – месо и власт".

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
В това издание – чудесна, темпераментна музика от тропична Африка… От Етиопия до Мали, от Южен Судан до Бенин и Буркина Фасо. Ето и колоритните изпълнители – Гили Яло, талантливият Емануел Джал в дует със сестра си Няруач, популярната Мамани Кейта, уърлд група "Вуду Гейм", дамското "Трио да Кали" заедно с майсторите от струнен квартет "Кронос", "Каназое оркестра", формация "Амазонките на Африка" с ангелогласната Анжелик Киджо.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от Фестивалния и конгресен център във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Фестивалният симфоничен оркестър с диригенти Жин Ванг и Александър Земцов. Солисти: Шмуел Барзилай (Израел) – главен кантор на еврейската общност във Виена и Жи Ронг (Китай) – будистки учител от Нингбо, Китай. В програмата: симфонични аранжименти на източноправославни, будистки и еврейски песнопения.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Аларма Пънк Джаз": концерт на сръбския джаз пианист Деян Илиич – пряко от клуб "Сингълс" (НДК);
• Киноаларма

от 23.00 до 24.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35