Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова. Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца.

Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за подпомагане на млади таланти в съвременното изкуство и наука. Конкурсът се организира от Националния дарителски фонд "13 века България" и е за български граждани до 35 години с безспорни успехи на международно ниво, които продължават образованието си в европейски институции.

Ивалина получи грамотата си от заместник-министъра на културата Весела Кондакова, председател на авторитетното жури, и елегантна графика от изпълнителния директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова. Произведението на изкуството е създадено по време на Международния младежки артфестивал "Река на толерантността“, организиран от Фонда.

Ивалина благодари на журито и на НДФ "13 века България" за оказаната чест и обеща да се върне в България, след като приключи втората си постдокторантска специализация в Белгия.

Специално за сайта на Фонда тя сподели своя научен път и предмета на изследванията си: "През 2018 година спечелих едномесечна специализация в Националния институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по алтернативно приложение на получените от мен материали, а именно като катализатори за разграждане на опасни замърсители в отпадни води и летливи органични вещества от индустриални процеси. След защита на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, кандидатствах и бях одобрена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за срок от 01.01.2019 – 31.03.2020 година. В началото на 2020, след успешното ми представяне на конкурс, заех длъжността "Главен асистент“ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН. В края на същата година спечелих проект за постдокторантска специализация (36 месеца) в Университета в Намюр, Белгия, по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в рамките на който продължавам да задълбочавам познанията си в сферата на синтез и приложение на иновативни порести силикатни материали в областта на фармацията и зелените технологии. В момента работя по изключително интересен проект за синтез на нови адсорбенти за пречистване и разделяне на протеини. Използваните в индустрията, в момента, практики за тази цел са комплексни, времеемки и представляват голяма част от разхода за производство на протеини (около 80% от цената на крайния продукт се дължи на сложните методи за пречистване и получаване на желания продукт). Намирането на нови и по-ефективни материали за разделяне на протеини е пътят към по-лесно достъпни хранителни добавки, лекарства и ваксини, както и възможност за развитието на иновативни приложения на протеините във фармацията“.

Тези важни за медицината и фармацията научни дирения убедиха журито да ѝ присъди Националната награда "13 века България" за млади таланти в съвременното изкуство и наука, чието парично изражение е 5000 лева.

Останалите номинирани за наградата също са млади хора с качества и кариера в странство. Представи ги Слава Иванова:

Ана Костова – художник. В момента работи втора магистратура в Университета за изящни изкуства "Мутезиус“, град Кил, Германия, в класа на проф. Антже Майевски.

Виктория Желязкова – интердисциплинарен изследовател и фотограф. Прави магистратура във Факултета по социални науки на Масариковия университет, Бърно, Чехия.

Делян Балев – международни отношения. Учи във Виена за магистър по "Културни различия и транснационални процеси“.

Те получиха своите дипломи от членовете на Управителния съвет на НДФ "13 века България" – доц. Георги Лозанов, Рашко Младенов и доц. д-р Венцислав Велев.

Журито, което направи трудния избор, бе в състав от личности със забележителни успехи в своите области. Председател – Весела Кондакова, и членове – акад. Васил Николов, проф. д-р Адриана Благоева, проф. д-р Пенко Господинов, проф. Станислав Памукчиев.

След приключването на тържеството и неизбежните снимки с наградените и журито Ивалина Трендафилова посъветва останалите претенденти да не се отказват и да кандидатстват отново за Националната награда "13 века България“ за подкрепа на млад талант в съвременното изкуство и наука, защото при предишното издание на конкурса тя бе сред номинираните.

Снимка – НДФ "13 века България" 
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23