Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 14 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Мирон Иванов "Живей като другите и бъди благословен" – 9 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Художници, мечти, картини…
Художниците – Пламен Хаджипетров, директор на Художествената галерия в гр. Казанлък, и Симеон Панайотов – разказват истории за съдбата на известни и "неизвестни" български и чуждестранни художници и техните картини. Какво е да си художник в това сложно време, как се раждат сюжетите върху платното и как картините отразяват мечтите..?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Втора част на концертния албум "Natural Wonder" на Стиви Уондър, появил се през 1995 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни песни и качествен уърлд от остров Ирландия. Сред участниците – Пол Бреди, Дери Фарел, "Гейтхаус", гайдарят Финбър Фюри и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Бояна Топалова, Ненко Цачев, Илия Луков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца
"Приказки гатанки" от Яна Добрева

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• България и светът на този ден: На 14 юли 1992 г. е учреден Българският хелзинкски комитет. Три десетилетия по-късно обръщаме поглед за равносметка на пътя, който е изминала организацията в застъпничеството и защитата на правата на човека. Станахме ли по-чувствителни към проблемите на уязвимите групи и промениха ли се сферите, в които имаме нужда от правна защита, ще коментираме със събеседниците ни Красимир Кънев, един от основателите на Български хелзинкски комитет и негов председател, и адв. Адела Качаунова – директор на програмата за правна защита на БХК.
• Шринкфлация: Изкушението на търговците при инфлация.
Зад екзотично звучащия термин "шринкфлация" се крие добре познат търговски подход: намаляване на количествата на стоки (или редукцията на тяхното качество), за да се запази цената, към която потребителят е привикнал. Механизмът е особено характерен за периодите с висока инфлация. За логиката на търговците, влиянието на шринкфлацията върху поведението и портфейла на обикновения потребител и сблъскваме ли се с нея по-често от преди? - разговаряме с Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".
• Главен герой: Основателят на българското Монтесори общество Ана-Мария Йоцова за това какъв трябва да е обликът на педагога, който вдъхва доверие; как образователната система трябва да разкрива най-доброто от потенциала на младите хора и защо е необходима революция в масовото образование  
• Минути на редактора: Представяне на инициативата "Стани училище партньор" на фондация "Заедно в час". В нея до 22 юли всяко училище в страната може да заяви желание да присъедини към екипа си нови мотивирани учители, обучени по програма "Нов път в преподаването". Какво представлява обучителната програма, кой може да се възползва от нея и как могат да заявят желанието си за подобно партньорство училищата, ще научим от Борислава Данева от "Заедно в час".

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Прекрасната от Амхърст" от Уилям Люс

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Емблематични песни от репертоара на Демис Русос, Даяна Рос и Хулио Иглесиас.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Александра Велева за новия роман на Мишел Уелбек "Унищожение"
• Ксения Банович за антологията на съвременната българска поезия на хърватски "На последния етаж на небето" и за българо-хърватските литературни връзки
• Представяне на книгата "Статии, есета, лекции" от Ингмар Бергман и прожекция на филма "Персона" – разговор с Надежда Московска
• "Идеята за природата" от Робин Дж. Колингуд – репортаж от премиерата
• Изложба "Механиста: 8 портрета на киборги" на Боряна Росса в "Квадрат 500"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на световноизвестния английски вокален ансамбъл "The King’s Singers".
Предаването включва записи от наградени албуми на шестимата вокалисти и концертни изпълнения от първото им гостуване в България през 2011 година в Русе, в рамките на 51 Международен фестивал "Мартенски музикални дни".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието – Най-доброто
водещ: Василена Мирчева
• Черно огледало – разговор за нарцисизма в една все по-обсебена от образа си култура с психолога и психотерапевт Брайън Шарплес.
• Има ли българска национална кухня и познаваме ли автентичните регионални вкусове – разговор с шеф Валери Нешов, неколкократен носител на приза Готвач на годината.
• Зелени минути: Защо е толкова важно да върнем черния лешояд обратно у нас и как, пазейки него, всъщност предпазваме и себе си – разговор с Ивелин Иванов от сдружение "Зелени балкани" - Стара Загора.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Жените композиторки: Мелани Бонис

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва – Избрано
водеща: Милена Лекова
• Съвременната политика и проявите на абсурдното в нея – разговор с младите политолози от Студенския клуб на политолога към СУ "Климент Охридски".
• Лица зад кадър: Надя Атанасова представя актрисата Гергана Стоянова

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Концертен вариант. Звучат изпълнения на Ангел Димитров, Радостина Кънева, Любен Захариев и много други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
Ще звучат избрани произведения от два концерта състоял се през месец октомври 2021 в зала "България"
В изпълнение на Лия Петрова, Виктория Василенко и Атанас Кръстев Клавирно трио № 2 До мажор от Йоханес Брамс.
Премиера на "Танц на калдъръм" от Добринка Табакова за виолончело и пиано със солисти Атанас Кръстев и Виктория Василенко.
Документален запис от концерт провел се на 5 октомври с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, Людмил Ангелов и диригент Григор Паликаров. Програмата е изградена изцяло от творби от Лудвиг ван Бетовен.
Концерт за пиано и оркестър № 5 Ми бемол мажор оп. 7
Симфония № 8 във Фа мажор

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• За четвърта поредна година екипът на "Sofia Game Night" организира градския фестивал "Нощта на игрите". За разнообразната програма за компютърни, настолни, образователни, политически, арт и градски игри, процеса по разработване на игри, икономическата роля на гейминг индустрията и електронните спортове и чистото удоволствие от играта ще говорим с Хелиана Велинова от екипа на SGN.
• А сега внимавайте: " Hills Of Rock" – част 2

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Пиеси на Паоло Фрезу, Боби Трауп, Милчо Левиев, Живко Петров, Енрико Пиеранунци…
Изпълнения на Камелия Тодорова, Вики Алмазиду, Ангел Заберски, Христо Вичев, Ада Монтеланико, "Живко Петров трио" – гости на Банско джаз 2022.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30

Събота, 13 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Прогресив рок: Spock's Beard. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 12.07.24 в 13:26

Петък, 12 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 5 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 11.07.24 в 08:10