Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От Австрия до Малтийския орден с помощта на градския транспорт

Снимка: @SchlossAmbras

Нова визия на 11 спирки на градския транспорт в централната част на столицата са превърнати в изложбено пространство. Фотосите са на забележителности, подбрани от дипломатическите мисии на Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. На всяко изображение има кратки данни за заснетия обект на български и английски език. Някои са и с QR код, даващ възможност за повече информация.


В забързаното всекидневие спирките на обществения транспорт са място, на което човек с една кратка разходка по няколко централни софийски булеварда може "да попътува“, докато чака обществен транспорт, до различни държави и континенти и да открие места, на които не е имал възможност да отиде. 

Това е част от инициатива на художничката Петя Илиева от проекта ѝ “Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”).


От 17 август чакащите тролей на спирка пред Художествената академия в София могат да наслаждават на
 ренесансовия замък Амбрас, разположен на един от хълмовете на Инсбрук в Австрия. През 1564 г. той става резиденция на Фердинанд II. Той е покровител на изкуствата и събира в замъка голяма колекция от оръжия, картини, скулптури, украшения и други. Целият комплекс се състои от горен замък, долен замък и испанската зала, както и вътрешен двор с градина. В замъка се намира музей, който се смята за един от най-старите в света.


Какво трябва да знаем за Инсбрук? Градът е столица на областта Тирол от далечната 1429 г. и петият по големина град в Австрия. Разположен е равнината Ин. Той е пресечна точка на два важни пътя. Този между Германия и Италия, и между Австрия и Швейцария. Инсбрук се намира в подножието на алпийския проход Бернер. 

Снимки: ФС на замъка Амбрас
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов. "Драматургът на Пловдивския театър Сашо..

публикувано на 05.10.22 в 15:03

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето,..

публикувано на 05.10.22 в 14:26

Честно за българското кино: отзвук от 40-ата "Златна роза"

"Златна роза" си взе своето във Варна, но филмите, които бяха показани в рамките на 40-ия фестивал на българския игрален филм, тепърва ще живеят в зрителите. Поне така би трябвало да бъде. Те трябва да се гледат, при това на широк екран, и за тях трябва да се говори. За тях и за българското кино въобще. Затова и "Какво се случва" се върна към фестивала..

публикувано на 05.10.22 в 09:21
Катрин Томова

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова  е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г...

публикувано на 05.10.22 в 08:20
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05