Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Село Железна, където звездите са по-ярки

4
Снимка: Валери Леков

Село Железна се намира в изключително живописен планински район и разположено в подножието на Западна Стара планина – от двете страни на река Огоста. Само на 2 километра е от общинския си център Чипровци и на 32 километра от областния град Монтана.


Името си селото е получило в миналото от добива на желязо в рудниците около него. В писмени документи се среща още като Железник, Железнене, Железнина, Железнички. През 1880 г. селото наброява 672 жители, а след създаване на поминък и разкриване на мина през 1952 година, жителите се увеличават и през 1977 г. достигат 1031 жители. След закриване на рудниците селото остава без поминък. Днес в него живеят около 240 човека.

Още за миналото, настоящето и хората на Железна – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за публикацията..

публикувано на 03.02.23 в 11:09
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50
Георги Киряков

Георги Киряков: “Много искахме, но нямахме желание“ - с това мога да обобщя вчерашните декларации от НС

“В 48-ото Народно събрание депутатите свършиха това, което и хората си казват в такава ситуация – “ много искахме, но нямахме желание “, с това мога да обобщя вчерашните декларации“. Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков . Президентът разпусна парламента, само една промяна в служебното правителство Найден Тодоров..

публикувано на 03.02.23 в 09:44

Как осъзнаваме основанията си и ги превръщаме в знание?

Според речника на BBC мисинформацията и дезинформацията са вид фалшиви новини, като основната разлика между двете е, че при дезинформацията имаме съзнателно намерение за заблуждаване. Дезинфирмацията се дефинира като "нарочно заблуждаваща или изкривена информация; манипулирани факти или наративи; пропаганда". Целта и е хората да бъдат убедени да..

публикувано на 02.02.23 в 16:50

Изпитанията върху човешката съвест и травматичната памет

Какво е въздействието на различни травматични дати от миналото върху мисленето ни днес? За изпитанията върху човешката съвест и въздействието на травматичното минало днес.  Заедно с преподавателя по история Цветомира Антонова "Нашият ден" обръща поглед към две наскоро отминали дати, свързани с "травматична памет" и тъмните страни на историята –..

публикувано на 02.02.23 в 13:05