Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 7 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Азиатска електронна, електроакустична и съвременна импровизирана музика – Сафи Вонг (Камбоджа/Франция) и лейбълът Chinabot, Алекс Хан Хунтай (Тайван/Канада), Итта и Марукидо (Южна Корея/Япония) и Писитакун Куанталанг (Тайланд) – интервюта и нощни истории с неочакван (музикален) край.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате етно и малко познат уърлд от Северна Африка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, ОНМ на БНР, Костадин Гугов, Калинка Вълчева, Никола Атанасов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хитрата лисица", по корякска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Двойната Лотхен" от Ерих Кестнер – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: Резитба в градините на Розовата долина. Как протича процесът, новите изкупни цени на маслодайната роза и бъдещето на розовото масло.
Включване на Велина Иванова, розопроизводител от село Московец, Карловско.
• Темата на деня: Розовото масло и част от дезинформационна кампания ли е, че ще бъде обявено за токсично от Европейската комисия. Съдбата на символът на България и обсъжданията за въвеждането на новия европейски регламент за поставянето на яркожълт етикет с череп и кости на продуктите с български етерични масла.
Изчитане на позиция на Европейската комисия, изготвена за Българското национално радио относно текущото преразглеждане на Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали.
Каква е технологията на изготвяне на розовото масло и има ли място за притеснение?
Разговор с доц. д-р Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък.
Действия за защита на държавния интерес и търсене на други възможни изменения на Регламента, които няма да засегнат етеричните масла.
Разговор с Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието.
• Разговорът: За изкачването на върховете на планините и тези на успеха. Дали покоряването на Килиманджаро може да се сравни с постиженията в бизнеса.
Разговор с Петър Дяксов, дигитален предприемач и маркетолог от Пловдив.
С участието на запис на Нино Аврейски, с когото заедно достигат вр. Килиманджаро.
• Времето на редактора: Как изглежда животът през погледа на безпризорните хора и заслужава ли си да изразим съпричастност към тях като споделим несгодите им – в нощта, когато всеки желаещ може да участва в инициатива за подкрепа на хората без дом, като спи на открито или дари средства. Разговор с инициатора Николай Колев.
• Образованието влиза в час
- Нови образователни практики в полза на приобщаващото образование. Обединяването на родители, учители, деца и специалисти на едно място – сайтът "Приобщи.се".
Разговор с Ива Бонева, изпълнителен директор на Сдружение за споделено учене ЕЛА.
- Доколко подобни материали могат да влязат на практика в училище. Методи и техники на ресурсните учители в работата с деца със специални образователни потребности.
Разговор с Доника Костадинова, ресурсен учител от 60 Основно училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. София. Ученето може да е лесно.
- Как добитото обучение в Училището за планински водачи в село Черни Осъм допринесе за спасенията при разрушителните земетресения в Турция? Разговор с Румяна Велешка, директор на Училище за планински водачи, село Черни Осъм, община Троян.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Станчо Пенчев за романа си "Марсов венец. Децата на Уран".
• Цигуларят Иван Пенчев от "Кварто квартет" за предстоящия празничен предпролетен Вивалдиев концерт "Годишни времена” и "La Follia” вариации, концерт за 2 тромпета в зала "България".
• Най-добрите унгарски филми от приключилия през 2022 г. Международен фестивал на късометражното кино, Будапеща BuSho с прожекция на 28 февруари в Унгарския културен институт. Разговор с доц. Иван Иванов от НАТФИЗ.
• Новини за гостите и участниците на предстоящия "София филм фест" – Светлана Дамянова (от пресконференци).
• "Пейзаж или вътрешно пространство" с творби от проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства – Белград, и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Изложба в галерия "Мисията".
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от Клод Дебюси, Морис Равел и Франсис Пуленк.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• За речникаря Найден Геров от неговите последователи – гл. ас. Ванина Сумрова от Секцията по лексикология и лексикография на Института за български език
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: SТЕМ в училище по изкуствата (СУ "Емилиян Станев", Велико Търново) и основно училище (ОУ "В. Априлов", Русе)

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Възможностите на човешкия глас: Как да развиваме възможностите на гласа си
В последния епизод от поредицата поставяме акцент върху начините за усъвършенстване на човешкия глас гласа и по-успешното му използване в междуличностните контакти. Своя професионален опит споделят фониатърът д-р Димитър Кехайов, доц.д-р Любомир Гърбев, преподавател по сценична реч и реторика в НАТФИЗ "Кр. Сарафов” и НБУ. Италианецът д-р Чиро Импарато, представя своя метод как да общуваме с околните чрез гласа си така, че да постигаме по-добри резултати в работата и в личните отношения. С доц. Милена Братоева и проф. Нако Стефанов от Центъра за източни езици и култури при СУ "Св. Климент Охридски” и с проф. Йовчо Крушев, музикант и познавач на източните бойни изкуства се връщаме и към вековните знания за умелото използване на гласа в азиатските културни традиции. Музикалният педагог Галя Павлова дава не само полезни съвети на хората, които се изявяват като певци, но напомня защо пеенето е здравословно за всеки човек.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Забравените дейци на културата – каква е съдбата на единствения по рода си у нас Дом за ветерани на културата и изкуствата и защо тъне в разруха и забрава?
Младите актриси Стела Димитрова и Жаклин Даскалова разказват за инициативата "Ден на отворените гардероби", която набира помощи за Дома.
Майя Виткова-Косев, кинопродуцент и режисьор, разказва за предприетата от нея кампанията за набиране на средства за различни старчески домове у нас, част от които е и ДВКИ.
Коментар на директорката на Дома Галина Алтимирска.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
100 години от рождението на диригента Илия Темков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
"1 година война – какво научихме за "тези", за "онези" и за себе си - помагайки или мразейки"
В студиото на "Аларма" ще бъдат:
• Николай Марченко, журналист от "Бивол";
• Димитър Атанасов, историк от БАН;
• Елена Крилова, активист, подкрепящ украинската общност в Поморие. Елена е рускиня, но  от 2004 г. живее и работи като психолог в Одеса. През март 2022 г. със 7-годишния си син пристига в България, и веднага организира доброволчески център, за да помага на бежанците от Украйна. Той работи и до днес.
Репортаж с гласовете на Манол Пейков, Георги Господинов, Ивайло Цветков-Нойзи и хора от шествието "България е с украйна" в София на 24 февруари.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на ансамбъла Profeti della Quinta с ръководител Елам Ротем чрез записи на произведения от Луцаско Луцаски, Саломоне Роси, Филип Вердело, Орландо ди Ласо, Елам Ротем и анонимни композитори.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10