Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пак е време за "Искри"

Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2023 започна. Конкурсът се организира от Детска редакция на програма "Христо Ботев" към БНР. Тази година събитието ще бъде още по-празнично, защото се отбелязват 40 години от създаването на конкурса.

В "Искри" може да участват деца на възраст до 17 години. Всеки участник има право да изпрати не повече от три произведения, като се дава свобода на темите и жанра. Крайният срок за участие е 30-ти април 2023 година.

В средата на месец юни отличените деца в конкурса "Искри" 2023 ще участват в директно предаване по програма "Христо Ботев", в което ще се състои премиерата на наградените произведения.

И тази година ще бъдат присъдени две специални награди, за проза и поезия, на името на детската поетеса Радка Станимирова. Наградите ще връчи нейната дъщеря Неда Станимирова.

Творбите, заедно с данни на участника и телефон за връзка, могат да се изпращат по пощата на адрес:

Българско национално радио
София 1040, бул. "Драган Цанков" № 4 – за конкурса "Искри"

или на имейл адрес: iskri@bnr.bg


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две от последните и най-оригинални книги на  Бруно Латур, обединени в сборник

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга " Къде да се приземим?"  или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото.  Втората книга "Къде съм?"  или уроци за..

публикувано на 04.12.23 в 15:15
Пол Маккартни

Започна турнето на Пол Маккартни в Бразилия

Пол Маккартни изнесе изненадващ концерт пред публика от 300 души в град Бразилия , съобщи Ройтерс. Пространството на изявата е сравнимо с това на клуб "Кавърн" в Ливърпул, където "Бийтълс" започват кариерата си.  81-годишният Маккартни изпълни сет от 22 песни с хитове на 'Бийтълс" и парчета от соловата му кариера.  Макар да обяви концерта..

публикувано на 04.12.23 в 13:00
 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели – Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Радой Ралин, Иван Динков и др. Новият сборник на Института за..

публикувано на 04.12.23 в 12:58

Открито между възглавниците на дивана завещание изненада наследниците на Арета Франклин

Синовете на Арета Франклин получиха домовете на певицата благодарение на завещание, открито между възглавниците на дивана , съобщи Би Би Си.  Съдебното решение се бави четири месеца заради нечетливостта на документа и подписа малко личице в буквата "А".  Признатият документ обезсилва завещание от 2010 г., открито в дома на певицата в Детройт..

публикувано на 04.12.23 в 12:45
Рилски манастир

Рилският манастир ще получи финансова подкрепа

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на  400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир "Св. Иван Рилски".  Манастирът е символ на страната и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  В светата обител се съхраняват ръкописи, старопечатни книги,..

публикувано на 04.12.23 в 12:30