Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хосе де лос Камаронес: Без болка няма съзидание и сътворение

Дори и само един човек да ме слуша, съм готов да разкъсам душата си!

Снимка: Хесус Домингес/SGAE

Продължаваме разговорите си с участници в поредното издание на Фламенко Енье. Ред е на Хосе де лос Камаронес. Слушаме историята му – разказана и изпята. 
Документални записи от фестивала "Джаз под ябълковите дървета" 2023 – Силвен Рифле с проекта, посветен на Стен Гец. 
След Стен Гец – още половин час боса-нова с подбрани знакови творби на Ащруд Жилберто.
Още един прекрасен вокал, свързан с Бразилия -– Мелъди Гардо с пианиста Филип Баден Пауъл в разработки със струнен квартет на последните им "Парижки сесии".

Какво ще кажете за автор и изпълнител, "преоткрит“ на 68 години? Фламенкос, който излиза на сцената в мадридския музей "Рейна София" с кошницата си с пресни рачета и скариди, с която обикаля улиците на родния си Херес? Че отгоре на всичко фотомодел на Гучи. Точно като за "Джаз+дуенде", нощното пътешествие в първите часове на седмицата само тук, по програма "Христо Ботев“, на което става един от първите орисници с импровизацията си във финала на нашия разговор.

Мястото е вътрешното дворче на музея "Пикасо" в Малага, където за пореден път Фондация СГАЕ (Дружеството на авторите и изпълнителите в Испания) прави представянето на свои артисти пред чуждестранни програматори и журналисти. За пореден път съм сред избраните и освен в аудиториума на музея, имам привилегията да откривам и частта "оф“, където предната вечер ни е сразил Хосе де лос Камаронес.

Виждате го на снимката, тя е по-красноречива от мен. А сега го слушаме с разказа за необикновения му живот:

"Дълго време мислих, когато ми предложиха да запиша “Ancleamialma”. Израснал съм с музиката на Агухетас, винаги с кошницата си, с която продавах моите рачета и скариди. И слушах и чичовците си Фернандо Теремото, Хуан Монео. Затова и се замислих – след толкова години пеене, защо чак сега? Съвестта ми заговори – направи го по твоя си, честен и скромен начин. Не ми е лесно да съм скромен. За да могат и следващите поколения да се докоснат до истинските извори. Песните ми днес носят отсянката на всичко, което съм преживял. (В тях освен негови текстове, откриваме и Кавафис, и Неруда б.а.) С изключение донякъде на "Тангос на свободата" го приемам като ортодоксален албум.

Аз съм минал през всичко. Имам разводи и повече деца, отколкото мебели. Прекрасна лудост. Всичко, което съм преживял, е причината да си говоря с вас. Затова си обличам бяло сако и бяла риза, взимам кошницата с морски дарове и минавам през публиката с моите прегони. Без значение дали в музея "Рейна София" в Мадрид или в Севия. Това е моята емблема. Нея искам да покажа и запазя за бъдещите поколения. Това е и нещо мистично – това, което е горе, слиза в дълбините на песента ми и ми казва: "Освободи си душата"!

Нещо като блуз и джаз: без болка няма красота?

"Без болка няма съзидание, сътворение. Без кръв няма живот. Родилните мъки на майка ми, кръвта, ми дадоха живот. Болката не е отрицателно нещо, положително е. всяко нещо има своето "защо“. Защо си говорим с вас точно тук? Отговорът ми е в духа ми. Затова и навсякъде, където има добра воля, ме припознават за кантаор, истински фламенко певец. Дори и само един човек да ме слуша, съм готов да разкъсам душата си!

Дал Бог да пея и в България – аз, Хосе де лос Камаронес съм си казал, че искам да пея в цял свят. Поздравявам слушателите на "Дуенде" и си позволявам да им запея (акомпанира си с палмас върху масата, запява и всички погледи от двора на музея "Пикасо" в Малага гледат към нас)."

Целият разговор е в звуковия файл.

Снимка – Хесус Домингес/SGAE
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55