Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 12 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 73 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
редактор: Ани Маринова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд, етно и реге от южната част на Карибите.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Добромир Йорданов, Димитър Лавчев, Харманлийска тройка и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как небето станало високо", индианска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият лорд Фаунтлерой" от Франсис Бърнет – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Регата за килови яхти "Варна 200" стартира от Морска гара Варна – с Росен Марангозов, председател на Българската федерация по ветроходство разговаря Росица Александрова.
• Първият музей на Апостола в столичния град отваря врати на 18 юли – каква е историята на реставрираната къща-музей "Васил Левски" в квартал "Бенковски" разказва Цветанка Тонева, секретар на НЧ "Георги Бенковски-1911".
• "Одета и Цветята" в столичната галерия "Сердика" ни среща с минималистични скулптури и живописни платна, вдъхновени от балета "Лебедово езеро" по музика на П. И. Чайковски. Как се раждат ефирни фигури от бронз или още нещо за божественото сечение и материята – преди откриването на изложбата със скулпторката и живописец Любка Кирилова.
• Сдружението на жените мотористи в България срещу войната по пътищата – какво зависи от нас и как да сме в безопасност като участници в движението в разговор с мотористките Лилия Осойска и Мария Маринова.
• Времето на редактора: Драматургът в програма "Христо Ботев" Теодора Димова получи Националната Вазова награда за литература.
• Избрано от Lege Artis
Детско здраве – профилактика, хранене, диететика и затлъстяване.
С участието на: проф. д-р Ружа Панчева от катедра "Хигиена и епидемиология" в МУ-Варна и д-р Росица Попова, специалист по диететика и хранене.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Орлин Павлов кани на концертите под открито небе в предстоящото му лятно турне;
• Рут Колева отключва лятото с нов сингъл "Оригами";
• Gogin предлага инди поп-рок в дебютния си албум "FIX";
• Клавдия и Антон от дуото KsANa, които представят музиката си като езически ритуален фолклор, пускат нова песен и подготвят концерт;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Петя Русева представя дебютната си книга с кратки разкази "Всички сме страници".
• Искра Благоева и Валентина Шарра откриват изложбата си "77 ½" в галерия "Бял Куб" на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – репортаж.
• Директорът на "Топлоцентрала" Веселин Димов с покана за "Топло фест".
• "Среща от десети вид" – юбилейна изложба на КИЦ Северна Македония и НХА в галерия "Академия" – част от проекта "Свързване". Интервю с д-р Иво Пецов.
• Пепа Църова за изложбата си "Естествено 2" във Варвара.
• Гласовете на наградените режисьори от Международния документален "Родопи филм фест". Интервю с Йенс Мюлхоф за "Самотни дъбове".
• Репортаж от дискусията с Маргарита Линтон за филма ѝ "Дъщерята на художника".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Представяме легендарния британски валдхорнист от ХХ век Денис Брейн със записи на творби от Волфганг Амадеус Моцарт, Паул Хиндемит, Франсис Пуленк и Жак Ибер

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Непремълчаната история на Илинденската епопея
Тази година отбелязваме 120 години от избухването на Илинденско–Преображенското въстание, кървавият венец на българското националноосвободително движение. За това най-масово и най-мащабно въстание срещу петвековния поробител са написани десетки книги, исторически изследвания, монографии, студии, статии. Голяма част от тях са известни на днешното българско общество, други са премълчани или забравени от изследователите. По тази причина предлагаме на нашите слушатели различна гледна точка към героичните и трагични събития от 1903 г. и темата ще бъде проследена през погледа на лидера на ВМРО Иван Михайлов и на писателя Стоян Михайловски, който също отдава своя ум и влива обществената си енергия в борбата за свобода на българите от поробена Македония и Одринска Тракия.
Събеседници са проф. Никола Алтънков, Иван Н. Николов – директор на сп. "България – Македония" и журналистът Цанко Серафимов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Идеалът за женска красота в историята
Епизод 2 – Красотата в античния период
Според Кристофър Марлоу лицето на Хубавата Елена е изпратило хиляда кораба в морето. Според Паскал, ако носът на Клеопатра бил по-къс и лицето на историята щяло да е друго – как са виждали женската красота през античния период.

от 17.00 до 18.00 часа
Концерт забавна музика

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Етноконцерти от Еврорадио
водещ: Пламен Георгиев
През настоящата 2023 г., се навършват 10 години от 34-ото издание на престижния Фолклорен фестивал на "Еврорадио", провело се тук, в България – в морската ни столица Варна. Записи от събитието с концерта на талантливите, колоритни швейцарци "Дани Хойзлер Комплот", именувани на виртуозния кларинетист и основател на групата Дани Хойзлер.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Концерт от BBC Proms 2022, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Звучат композиции от Грейс Уилямс, Рейф Воън Уилямс и Дженифър Уолш.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Аларма Пънк Джаз" – премиера в ефир: запис от концерта на американския сърф-рок квартет Daikaiju, проведен на 4 юли в Пловдив. Предаването цели да привлече вниманието на аудиторията и в помощ на барабаниста на Daikaiju Blast-Man, който е пострадал сериозно, падайки от сцената на концерт в Сърбия, и се нуждае от транспорт до САЩ и лечение.
• Избрани моменти от третото издание на Международния фестивал за документално кино "Родопи филм фест" (Смолян)

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Започваме с двама познати латиноамериканци – аржентинският акордеонист от украински произход Чанго Спасюк и гостувалият ни в София колумбийски арфист Едмар Кастаньеда. Гости на първия са "кръстникът" ни – френско-швейцарският тромпетист Ерик Трюфа, както и бразилският челист Жак Мореленбаум, галисийският гайдар Карлос Нуньес и поредният гриот от рода Сисоко – Бубакар. Сред по-известните сайдмени на втория не пропускаме бразилския пианист Хелио Алвеш и швейцарската хармоника на Грегоар Маре.
Втората част е в гласовете и инструментите на четири прекрасни дами – барабанистката Ан Пасео и тромпетистката Ерел Бесон, една от най-креативните испански авторки и вокалистки, Силвия Перес Крус. Финалът е с Лайла Биали с два стандарта от последния ѝ албум "Your Requests".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35