Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 8 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Ние, убийците" от Гудмундур Камбан

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев и квартет "Светоглас".

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Кравефермата с мандра край село Стефаново, близо до Радомир, съществува от доста години и продуктите са добре познати и предпочитани в селата и градовете наоколо. Разговор с Денислав Драганов за историята, ежедневието и бъдещето на фермата и мандрата.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
Среща с детската писателка Хелиана Стоичкова и нейните герои "хартиените човечета". Говорим за книгите ѝ "Яна и мечката", "Най-добрият приятел на човека", "Вълшебната къща" и "Джентълмен по рождение". По темите в книгите за вълшебството и приятелството, Наталия Цекова разговаря с децата от 41 основно училище "Св. Патриарх Евтимий".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Делата на християнина.
В евангелското четиво от 3-ата неделя след Кръстовден пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим погребално шествие ние му даваме път независимо дали сме вярващи или атеисти. Не така постъпва обаче Христос – Изворът на живота. Той не отстъпва пред смъртта. Спасителят тръгва към носилката, на която лежи бездиханното тяло на момъка и дори се допира до нея, а според Мойсеевия закон допирането до мъртвец е осквернение. С това си деяние Синът Божи показва, че за него няма мъртви и до когото се допре, ще оживее. Христос твърде често изтъква, че човекът е особено Божие творение, че отделната човешка личност е по-скъпа от целия земен свят. Защото човешка душа е предназначена да живее вечно и то блажен живот близо до Бога, което разбира се зависи от делата на човека.
В "Благовестие" продължаваме темата от миналата неделя за възникналия спор около храма "Св. Николай" в центъра на София, известен като руската църква. Заедно с доц. Костадин Нушев, преподавател по Нравствено богословие в БФ на СУ "Св. Климент Охридски" и Тони Николов, философ, публицист и иподякон  разговаряме за смисъла на християнската вяра в контекста на случващото се в т.нар. руска църква.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Състезанието
Как младите влизат в състезанието на живота – това като спорт ли е, или като ескалатор в метрото?
Синдромът на уинъра или на отличника – състезанието започва от детската градина. Всичко ли е състезание, как се печели, защо се прегаря в него? Говорим за младите, за успехите и разочарованията им в опитите за социална реализация. Участници в дискусията: Гергана Пожарски, социален педагог, една от създателите и първи управител на Защитено жилище "Заедно" , директор проекти в "Движение на българските майки", с професор Магдалена Костова-Панайотова, декан в ЮЗУ "Неофит Рилски", с д-р Радислав Атанасов, главен асистент в НСА, психолог и шахматист, с Яница Петкова, социолог и политолог, специалист по младежки движения, и с Петър Чухов – поет, организатор на състезания по творческо писане.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Новият творчески сезон на ОНМ на БНР започва. Кристиян Неделчев - продуцент народна музика разказва за предстоящите проекти и звукозаписни сесии на състава.
• Певицата Ваня Вълкова откри музикална школа "Фолклорно бъдеще” в Пловдив. В ефирните минути добруджанката споделя повече за идеите, вдъхновенията и целта на школата.
• Премиера на "Стой, почакай” - новата авторска песен на тракийската певица Божена Тошева.
• Кавалджията и композитор Костадин Генчев с покана за концерт с класическа музика, сътворена от него.
• Среща и с Хайг Язджиян - гостът от Гърция в осмото издание на проекта на ОНМ на БНР - "Ритъмът на Балканите”, състоял се на втори юни тази година.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Открито студио"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Тази неделя сме в Берлин. Слушателите имат уникалната възможност да чуят съвсем нов документален запис на прочутия Даниел Баренбойм в ролята на диригент и неговата не по-малко прочута и великолепна приятелка, колежка и сънародничка Марта Аргерич. Датата е 6 януари 2023 г., мястото - залата на Филхармонията в Берлин, оркестърът - Берлинската филхармония, разбира се. Аргерич е солистка в Клавирния концерт на Шуман, Баренбойм е на пулта. И нещо неподозирано - на практика това е първото съвместно музициране на двамата велики интерпретатори на века с този оркестър. Точно така – Аргерич на пианото и Баренбойм на пулта за първи път пред Берлинската филхармония!
В предаването звучат и солови клавирни изпълнения на Даниел Баренбойм, както и част от интервю с големия пианист и диригент на съвремието, публикувано във френското издание "Льо Монд" през 2007 г.
• На финала – тема с продължение. От откриването на сезона на Берлинската филхармония, което се състоя на 25 август 2023 г. под палката на главния диригент Кирил Петренко, предлагаме впечатляващото изпълнение на симфоничната поема "Животът на героя" от Рихард Щраус.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Части от цялото" от Йордан Радичков

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване – Избрано
водещ: Магдалена Гигова
• Екатерина Арсова за два резервата за диви слонове в Тайланд, където е работила като доброволец;
• Найма Хаджи, директор на алжирския туристически борд, за най-интересните места за посещение и характерните гозби в местната кухня.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт

от 19.00 до 22.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Даниела Найденова
Директно от залата на Софийската опера – Гала концерт на участниците в XXIII международен майсторски клас на Райна Кабаиванска.

от 22.00 до 23.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Запомнящите се дебюти в киното: разговор с 19-годишната Маргарита Стойкова, която взе специалната награда на град Варна на 41-вата "Златна роза" за дебютна си роля във филма на Яна Титова "Диада".

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Мередит Салимбени, Елена Колева, Крис Тили, "Бийтълс", Дъсти Спрингфийлд, Тори Кели, Йона Нилсън, Джо Кокър и Ерик Клептън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45