Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 12 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещи: Александър Янев, Виолета Борисова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Първа част на концертния албум "Live At The Royal Albert Hall" на Бет Харт.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд и латино рок от Северозападна Африка, Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динко Фърчанов, Иван Милев, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Лили, която сбъдва мечти", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Жестоката кокошка Мануела" от Мирон Иванов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Мъдрост ли е опитът и бреме ли е мозъкът: Недко Недков, автор на социално-психологически истории, издаван писател и все още неиздаден поет, блогър, разсъждава в деня на срещата си с читатели в родния си град Павликени. Автор: Светла Тодорова.
• Темите на деня: в който звучат военни сирени – включване на Весела Райчинова от Тел Авив, Израел.
• Темата на деня: Гражданското съучастие в изборния процес – за какво да внимаваме, когато наблюдаваме администрацията и кандидатите за гласа ни – Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК, един от основателите на "Обединение за честни избори" (ОЧИ) – платформа, която има за цел да води борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.
Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: за пътя на сънищата към тяхната публика: Мира Владимирова и Инна Павлова от "Нишка колектив" в деня на откриването на инсталацията "Къща", която ни превежда през интимните пластове на съществуването на общностите.
• Времето на редактора: "Социалният цирк лекува комплексите на отделния човек и на обществото" – Гео Калев от фондация "Мини арт" разказва за тази по-малко популярна форма на арт терапия и за юбилейната среща на "Циркострада", най-голямата организация в света по съвременен и уличен цирк. Автор: Светла Тодорова.
• Денят делово
- На старта на Националната конференция за малък и среден бизнес Smart Growth – какви са състоянието и възможностите за финансиране на малкия и среден бизнес в страната ни? Събеседник: Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.
- По какъв начин проектът BEX на Българо-британската бизнес асоциация ще подпомогне международното разрастване на българския бизнес във Великобритания и по света? Събеседник: Красимир Киряков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Лондон.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме ви албума Fun Time от 2009 г. на легендарния американски композитор и аранжор Сами Нестико и Биг бенда на Радио Щутгарт Ес Ве Ер (SWR Big Band). Номиниран за "Грами" в категория "Най-добър албум за голям джаз оркестър" през същата година, освен авторски композиции, той съдържа и музика на Сара Вон, Джони Мендел, Луис Армстронг и Сони Бърг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Книга с фейлетони "Мед от оси" на Владислав Христов – разговор с автора.
• Стихосбирката "Портокал" от Нинко Кирилов с премиера.
• "Прочити на Данте" – тритомно издание с коментари върху "Божествена комедия" на проф. Владимир Градев – репортаж.
• Изложби:
- "Николай Майсторов. Пътят. Живописен цикъл по четирите евангелия" в СБХ;
- "Ентропия" на Катрин Томова в галерия "Нюанс".
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• 125 години смесен хор "Родни звуци" – град Шумен. Тържествата на 11 и 12 октомври 2023 г. представят доц. д-р Николай Андриянов, диригент на състава и Детелина Палазова, секретар на народно читалище "Добри Войников - 1856".
• Разговор с диригента Дарина Кроснева за участието на Младежкия мъжки хор при Хора на Варненските момчета и младежи в международния проект Моцарт - Реквием в залата на Берлинската филхармония. Събитието в Световния ден на музиката – 1 октомври е съпътствано от поредица самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин.
• Отзвук от Третото издание на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета" (6-8 октомври 2023). Впечатления на Жан-Пиер ван Авермаат – генерален секретар на Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз и Весела Дякова, първият пианист-акомпанятор на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• "Ще свърша това, което отлагам от миналата седмица…, но след малко" – прокрастинацията или отлагането, е една от универсалните черти. Служи ли ни за нещо поривът да отложим вършенето на непосредствените си задачи, има ли все пак някаква полза от него, кога става патология, технологиите внесоха ли нещо принципно ново в склонността ни "да се офлянкваме", за да използваме един хубав български глагол – за всичко това разговаряме с психотерапевта Радостина Минина.
• Науката не спи: Обратимо ли е побеляването на косата – отговорът от Никола Кереков.
• Кога трябва да спрем да отлагаме прегледа при зъболекаря – отговор в анатомичния атлас по радиото от зъболекаря Иво Йонков.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники – Избрано
водещ: Даниела Найденова
Какво представлява контрабасът?

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Възприятия и предразсъдъци в съвременното изкуство – разговор със създателите на платформата Art and culture today за парадоксите в съвременното изкуство, за хората и процесите, въздействали върху формирането на нови тенденции, за дръзките примери, смелите идеи и комичните крайности, които могат да се открият в него.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети – Избрано
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на Славка Петкова – една от първите тракийски певици на ДФА "Филип Кутев”.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Световна премиера в Русенската опера на операта "Полихедрон" от проф. Нева Кръстева. Именитата органистка гостува в предаването и представя идеята да напише своя опера, вдъхновена по текст на Александър Александров.
• Акценти от пресконференцията за предстоящото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца" с участието на Людмил Ангелов – артистичен директор на форума, Биляна Генова - директор на дирекция "Култура" към столична община и Георги Лозанов - директор на Дирекция за култура и образование на БТА.
• Павел Златаров – примариус на квартет "Филхармоника" представя концертите и събитията на състава през новия сезон.
• Сценаристът Александър Чобанов разказа за концертите на Софийската филхармония в програмата Fortisimo фамилия насочени към тийнейджърите.
• Диригентът Петко Димитров с подробности за новия концертен сезон на Нов симфоничен оркестър.
• Флейтистката Мария Митева представя новия си  солов албум, озаглавен "Golden lights".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• "Искам, ама нямам желание" – какво се крие зад тази забавна фраза и какво всъщност ни пречи да осъществяваме мечтите и намеренията си – разговор с Иван Мирчев, сертифициран екипен и групов коуч с професионална квалификация в областта на емоционалната интелигентност.
• А сега внимавайте: 25-ия студиен албум на Uriah Heep "Chaos & Colour".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на биг бенд "Метропол Оркест" (Нидерландия), Енрико Пиеранунци, Ела Фитцджералд, Джо Пас и Джон Скофийлд.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15

Неделя, 8 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Британик" от Расин от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 07.09.24 в 08:15