Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неделя, 19 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Амадеус" от Питър Шафър

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Магда Пушкарова, Валери Димчев, Стоян Парушев, инструментална група с ръководител Цвятко Благоев, Снежанка Борисова, Кунка Желязкова, Методи Динков и Пламен Борисов.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Какви са ползите от консумирането на ферментирали храни и какво е нужно на ферментационния процес? Как се произвеждат соев сос и мисо паста и къде се срещат източните и местните традиции във ферментирането? На тези и други въпроси отговаря Антон Васев – дългогодишен готвач, но също така и художник.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• "Маратон на добротата" – как инициативата подкрепя деца от педиатричните отделения в страната.
• "Вълшебната градина" – повеждаме ви в пространство с над 130 светлинни инсталации, разположени в двора на Ботаническата градина на БАН.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Може ли да служим на Бога и на мамона?
Притчата за безумния богаташ, която се чете по време на светата Литургия през 9-ата неделя след Кръстовден, ни разкрива съдбата на онзи, който си поставя единствена цел в живота - натрупването на земни блага. За разлика от другите живи Божи създания, които удовлетворяват единствено естествените си потребности, човекът е надарен с разум и воля. Те му дават възможност да разсъждава и да избира своя път, а за християнина този път е съпроводен със задължението да се грижи и за духовното си усъвършенстване.
В разказаната от Христос притча е укорен не стремежът за задоволяване на всекидневните нужди, а превръщането им в кумир. Земните блага често служат за задоволяване на порочни наклонности. Често те стават повод и за конфликти между хората. Не предвидливостта за съхранението на тези блага е порицана, а начинът на оползотворяването им. Забравил своя Творец богаташът издига в сърцето си олтар на Мамона, комуто служи и принася жертви. От свободен човек се превръща в роб на своето богатство. Заедно с доц. Костадин Нушев, преподавател по Нравствено богословие в БФ при СУ "Св. Кл. Охридски" разговаряме за това може ли едновременно християнинът да служи на Бога и на мамона, както и ще обърнем поглед към предстоящия ден на християнското семейство и младежта.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Изкуството и изкуственото, интелектът срещу алгоритъма, генераторите и генеративите – върху темата за изкуствения и естествения интелект в "Гласът на времето" ще дискутират:
• Георги Караманев, програмист и писател, автор на "Дигитални истории";
• Ивайло Петров, фотограф;
• Радина Банова, адвокат и правен консултант в Българския център за нестопанско право;
• Марияна Тодорова, футуролог.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Представяме новите песни на Димана Боянова.
• Разговаряме с Вихра Кюркчийска за целите на новооснованата фондация "Красимир Кюркчийски".
• Припомняме си за карловската певица Тинка Пешева.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Звезди посред бял ден"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
• Юджа Уанг и приятели. Представяме камерна изява на най-търсената от импресарии и мениджъри пианистка в света. Свръхсексапилната Юджа често е упреквана от сериозните меломани за ярките мини-роклички, които облича за сценичните си изяви. Но тя е еталон за успешен съвременен концертиращ музикант. Винаги прекрасна, винаги виртуозна, винаги технически перфектна… е, никой не отрича факта, че бляскавата и лъскава Юджа притежава и дори понякога демонстрира дълбока музикалност и проникновеност. Най-често това се случва в камерните ѝ изяви с приятели. В една от последните, зарадвала публиката на фестивала във Вербие това лято, Юджа Уанг свири с младия цигулар от Швеция Даниел Лозакович, с прочутия френски виолист Антоан Тамести и с финландския виолончелист Клаус Мякеля, който в последните години се радва на великолепна кариера и на диригентския пулт.
• Във фокуса на вниманието е още един много талантлив млад финландски музикант. Ако Клаус Мякеля е на цели 27, този диригент е едва на 23, а вече е отличен с титлата "главен гост диригент" на Немската камерна филхармония в Бремен - първият майстор на палката с подобна позиция в 42-годишната история на състава. Името му е Тармо Пелтокоски и в момента той е едновременно музикален и артистичен директор на Латвийския национален СО и главен гост диригент на Ротердамската филхармония, а съвсем скоро ще бъде официално и музикален директор на Оркестъра на театър Капитол в Тулуза. Започнал е да се занимава с дирижиране под опеката на легендарния професор Йорма Панула – магьосник, който превръща всички свои ученици си в звезди на подиума. Завършва дирижиране в класа на Сакари Орамо в академията Сибелиус.
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия - възторжен отзив за концерт на Юджа Уанг и Ротердамската филхармония, дирижирани от Тармо Пелтокоски на 2 ноември в Брюксел.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Да си паркираш колата в двора на Харвард" от Израел Хоровиц – 2 част

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
Магдалена Гигова за червеното злато – шафранът;
Марина Цветанова за мерките за безопасност в Колумбия и как не можеш да влезеш в мол, без да минеш през проверка и с куче;
Теодор Борисов и Светослав Марков за паметниците на Иван Вазов и Атанас Далчев в Кишкерьош в Унгария в парк, посветен на Шандор Петьофи;
Тихомир Иванов за книгата "Камино: Пътят на завръщането", която пише след като изминава сам близо 800-те километра на Сантяго де Компостела.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Истинските новини"

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Сценографията в киното – разговор с Андреа Попова, художник продукция на най-гледания български филм по кината в момента – "Диада", за феномена пространство-човек в киното и основите на филмовата реалност.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Звучат изпълнения на: Стиви Уондър, Джим Кроучи, Георги Денков, Керъл Кинг, група "Тото", Милен Фармер, Лучо Дала, Робърт Крей, "Диана експрес", "Чикаго" и Принс.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Дирижира Чарлз Макерас
Знаменитият австралийски диригент Чарлз Макерас е роден в САЩ, но по-голямата част от живота му преминава във Великобритания.
Избираме творби от любимите му чешки майстори Сметана и Яначек.
Сопраното Барбара Фритоли изпълнява две арии из операта Cosi fan tutte на Моцарт с Шотландския камерен оркестър. Ще прозвучи и грандиозният финал на Оратория "Месия" от Хендел: исторически запис от 1966 година високо ценен от критици и меломани със солисти, Амброзианските певци и Английския камерен оркестър.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 8 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Дамян Дамянов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Александър Янев, Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 07.12.23 в 08:45

Четвъртък, 7 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Кирил Христов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Една от най-запомнящите се продукции на 2023 г. – "Live at The Village Vanguard" на Есперанса Сполдинг като..

публикувано на 06.12.23 в 09:25

Сряда, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 3 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.12.23 в 16:43

Вторник, 5 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – част 2 от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 04.12.23 в 08:20

Понеделник, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато светът си събуваше потурите", разказ от Николай Хайтов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Денят започва с микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на..

публикувано на 03.12.23 в 08:35