Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 3 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
• "Алексис Зорбас" от Никос Казандзакис
• "Боб и Бетси" – компания за развлечение от М. Шизгал

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надка Караджова, Мария Лешкова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Кейси Ангелова от Бруклин, Ню Йорк живее в България от 18 години, заедно със съпруга си Ангел Ангелов. Кюстендилските села Раждавица и Шипочане се превръщат в дом и работно място за проектите на семейството – малка дестилерия за черешова ракия, лешникова градина за лов на трюфели, производство на кастилски сапун и други дейности, все свързани със земята, създаването на блага и оживяването на българското село.
И още – на 1, 2 и 3 декември в софийския Интер Експо център се провежда 12-ото издание на форума DiVino Taste – за програмата и съвременното лице на българската винена индустрия разказва един от организаторите – Емил Коралов, в рубрика, излъчвана съвместно с Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
Пътешествие до един необикновен град и среща със злояда ламя, която не иска да яде принцеси.
Среща с децата от село Голица, община Долни чифлик – наследници на Аспаруховите прабългари (разговор за обичаите и диалектите на прабългарите, които децата знаят добре) - репортаж.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Духовната слепота
"Прогледай, твоята вяра те спаси", казва Господ Иисус Христос на един нещастен слепец  в евангелското четиво, посветено на йерихонския слепец. При входа на Йерихон като чува шума от приближаващите се хора,  той пита какво се случва. Отговорът е, че минава Иисус от Назарет. Несретникът бил чувал за дивните чудеса, които Христос върши и за благодеянията, с които обдарява страдащите. Това събужда у слепеца радостна надежда. Като забравя за милостинята, която очаква да получи, с всички сили той извиква: "Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" Хората, които съпровождат Спасителя, както и излезлите да Го посрещнат, смъмрят слепеца. Явно в сърцата на тези хора присъства вярата, но отсъства любовта. Свидетели на чудесата, радващи се на прекрасните думи, които излизат от устата на Сина Божи, те вървят след Него, но проявяват своята вяра само външно и повърхностно, защото без благодатта тя е отделена от любовта. А днес колко от нас съумяват да живеят истински радостта. Когато ни липсва радост, ако изпитваме страх от смъртта, ако сме изгубили ориентация за посоката, в която се движи животът ни, това означава, че страдаме от духовна слепота и ни липсва любовта. Заедно с проф. Иван Желев, дългогодишен преподавател по Нов Завет говорим за духовната слепота в наше време.
• Християнска поезия: стихотворението "Нищий духом" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Патриотизмът, национализмът, шовинизмът – граници на понятията
Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина.
Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа арогантност към близки и далечни?
Говорим за тези неща с културолога професор Александър Кьосев, с философа професор Стилиян Йотов, с писателя и есеиста, близък приятел на убития журналист Георги Марков – Димитър Бочев.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Със странджанската певица Яна Биюкова проследяваме творческия ѝ път и разговаряме за новите записи с ОНМ на БНР.
• Хореографът Петър Ангелов разказва за предстоящото представяне на спектакъла "В огледалото на водата" в Братислава.
• С певицата и диригент Нели Андреева отбелязваме 10 години от създаването на хор "Нуша", представяме последните записи на състава и отправяме покана за юбилейния им концерт.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора е в разгара си, а на 29 ноември публиката аплодира участниците в галаконцерта на младите певци, успешно завършили майсторските класове на двама знаменити български артисти: мецосопрана Веселина Кацарова и тенора Калуди Калудов. Двете звезди с легендарни сценични кариери споделят впечатления от младите музиканти, с които работиха тази година, ярки спомени от предишни издания на ФОБИ и визията си за бъдещето на фестивала.
• От концерт на талантливия млад финландски диригент Тармо Пелтокоски с Ротердамската филхармония, състоял се през септември, предлагаме музика на Бърнард Хърман и Ерих Волфганг Корнголд. Солистка в Концерта за цигулка на последния е бляскавата холандска цигуларка Симоне Ламсма, възпитаничка на Кралската академия за музика в Лондон.
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за спектакъл на "Рейнско злато" – част от нова постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор Ромео Кастелучи. Този сезон публиката ще види "Рейнско злато" и "Валкюра", а през следващия - "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"В самотата на памуковите полета" от Бернар-Мари Колтес

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Виолета Стоянова за нравите, обичаите и човешките отношения в Норвегия;
• Стилиян Иванов за чара на Гърция през зимата, гроба на Орфей, местата за разходки в подножието на Олимп и пещерите на Афродита и Света Петка.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Усмивки от старите радиоленти"

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Как се създават изображения чрез светлочувствителни емулсии, химически манипулации на материалите и работа със самоделни инструменти? Това ли е фотографията днес? На тези въпроси отговарят Надежда Джакова - директор на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство към НГ и Лиляна Караджова - изкуствовед и преподавател по фотография в НБУ.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
В предаването звучи песенна лирика и изпълнения на: Роджър Уотърс, Александър Петров, Шаная Туейн, Джейни Брадфорд, Джон Ленън, Пол Маккартни, Михаил Белчев и АББА.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Аделина Александрова
Избрано от архива. Шедьоври в камерната музика – творби от Хайдн, Моцарт, Бетовен и Брамс.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 29 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 44 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Travels" на Пат Матини груп в състав Пат Матини (китари), Лайъл Мейс..

публикувано на 28.02.24 в 08:20

Сряда, 28 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 43 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 27.02.24 в 14:59

Вторник, 27 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 42 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 26.02.24 в 08:20

Понеделник, 26 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 41 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Джаз плюс Дуенде продължава серията за третото течение в джаза с португалския контрабасист Карлос Бика и неговия проект, посветен на Бетовен, послужил за основа на композициите, които слушаме..

публикувано на 25.02.24 в 08:15

Неделя, 25 февруари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Вражалец" от Ст. Л. Костов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Доктор Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 24.02.24 в 08:10