Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

7
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над 55-годишна история. А през седмицата (по-точно на 29 ноември) старозагорската публика горещо аплодира участниците в галаконцерта на младите певци, успешно завършили майсторските класове на двамата прочути български артисти: мецосопрана Веселина Кацарова и тенора Калуди Калудов. Вокалните курсове започнаха дни преди официалното откриване на 53-то издание на единствения по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство у нас. Кацарова и Калудов работиха с млади оперни певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Идеята да проведат майсторски класове заедно е възникнала спонтанно и двете звезди с огромен ентусиазъм са очаквали предстоящата работа с талантливите млади артисти, пожелали да почерпят от техния опит.


В "Неделния следобед" двете знаменитости с легендарни сценични кариери споделят впечатления от младите музиканти, с които работиха тази година, ярки спомени от предишни издания на Фестивала и визията си за неговото бъдеще. На финала на нашия разговор големият български тенор и педагог Калуди Калудов заявява, че в негово лице Фестивалът в Стара Загора има "Абсолютен стълб, подпора, дъб, както и да го наречем!". Слушателите могат да чуят великолепния му глас с няколко арии, последната от които (от "Манон Леско" на Пучини) е специален поздрав към Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера Стара Загора, световната звезда, с която младите певци на този фестивал имаха щастието да се срещнат в рамките на майсторски клас. За нея фестивалът като събитие е нещо много ярко. "Изкуството е трудно нещо" – казва Кацарова. "Много е лесно да се критикува, но да се направи е много трудно… Преди няколко дни присъствах на премиерата на "Евгений Онегин" и трябва да кажа, че бях изключително позитивно изненадана… Всъщност моите уши са вече малко деформирани, когато толкова много си изпял и слушал, слушал. Но трябва човек да минава през една призма на реалитет, на позитивизъм, а не да слуша и веднага да търси някакви проблеми - това е болест на много артисти. Аз не съм то позволявала, аз искам доброто… И между другото, моят колега, господин Джуров (Ивайло Джуров – бас, в ролята на Гремин - бел. ред.) – това беше за мен действително европейско ниво! Аз се гордея, че съм част от този театър…".


Струва ми се, че и за нея, и за слушателите на програма "Христо Ботев", ще бъде приятно и интересно да си припомнят и нейния прочут концерт в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора през 2012 година с Оркестъра на Българското национално радио и Емил Табаков на пулта.

Снимки: Държавна опера - Стара Загора
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50