Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

7
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над 55-годишна история. А през седмицата (по-точно на 29 ноември) старозагорската публика горещо аплодира участниците в галаконцерта на младите певци, успешно завършили майсторските класове на двамата прочути български артисти: мецосопрана Веселина Кацарова и тенора Калуди Калудов. Вокалните курсове започнаха дни преди официалното откриване на 53-то издание на единствения по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство у нас. Кацарова и Калудов работиха с млади оперни певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Идеята да проведат майсторски класове заедно е възникнала спонтанно и двете звезди с огромен ентусиазъм са очаквали предстоящата работа с талантливите млади артисти, пожелали да почерпят от техния опит.


В "Неделния следобед" двете знаменитости с легендарни сценични кариери споделят впечатления от младите музиканти, с които работиха тази година, ярки спомени от предишни издания на Фестивала и визията си за неговото бъдеще. На финала на нашия разговор големият български тенор и педагог Калуди Калудов заявява, че в негово лице Фестивалът в Стара Загора има "Абсолютен стълб, подпора, дъб, както и да го наречем!". Слушателите могат да чуят великолепния му глас с няколко арии, последната от които (от "Манон Леско" на Пучини) е специален поздрав към Веселина Кацарова – артистичен директор на Държавна опера Стара Загора, световната звезда, с която младите певци на този фестивал имаха щастието да се срещнат в рамките на майсторски клас. За нея фестивалът като събитие е нещо много ярко. "Изкуството е трудно нещо" – казва Кацарова. "Много е лесно да се критикува, но да се направи е много трудно… Преди няколко дни присъствах на премиерата на "Евгений Онегин" и трябва да кажа, че бях изключително позитивно изненадана… Всъщност моите уши са вече малко деформирани, когато толкова много си изпял и слушал, слушал. Но трябва човек да минава през една призма на реалитет, на позитивизъм, а не да слуша и веднага да търси някакви проблеми - това е болест на много артисти. Аз не съм то позволявала, аз искам доброто… И между другото, моят колега, господин Джуров (Ивайло Джуров – бас, в ролята на Гремин - бел. ред.) – това беше за мен действително европейско ниво! Аз се гордея, че съм част от този театър…".


Струва ми се, че и за нея, и за слушателите на програма "Христо Ботев", ще бъде приятно и интересно да си припомнят и нейния прочут концерт в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора през 2012 година с Оркестъра на Българското национално радио и Емил Табаков на пулта.

Снимки: Държавна опера - Стара Загора
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34