Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 14 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Да убиеш присмехулник" от Харпър Ли

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даринка Цекова, Мария Колева, Веселин Джигов, Людмила Радкова, Недялко Цонев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Таня и Мариян Аданови живеят дълги години извън България, без да отказват шансовете, които животът им предлага. Мариян е авиоинженер, а Таня телекомуникационен инженер. От десетина години семейството отглежда биологично лимец, спелта, слънчоглед и ленено семе в землището на село Дъбовица, община Сунгурларе, а впоследствие започва да преработва част от ожънатото зърно в малка лична каменна мелница.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Приказката "Легенда за Рома" от Михаил Георгиев, в изпълнение на Ангелина Славова, Валери Леков и Наталия Цекова.
• Анкета с децата от 75-о ОУ "Тодор Каблешков", кв. "Факултета" в София по случай ромската нова година или Банго Васил. В предаването звучат стиховете "Катунари" на Пенчо Славейков и "Копнежи" на Сали Ибрахим.
• Какво е любовта? – анкета с децата от 41-во ОУ "Св. Патриарх Евтимий" и ЧОУ "Фюжън" в София.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Благодарността.
Заедно със ставрофорен иконом Дончо Александров, предстоятел на храм "Св. Атанасий” във Варна разговаряме за връзката между святостта, вярата и благодарността. Както ще се опитаме да открием какво ни говорят житията на преп. Антоний Велики, св. Атанасий и Кирил Александрийски, св. Йоаким, патр. Търновски и каква е връзката помежду им, по повод предстоящите дни, отредени за тях от Църквата?
• В памет на доц. Димитър Димитров, най-известният съвременен български църковен диригент, който дирижира повече от четиридесет години смесения хор на Патриаршеската катедрала и любим преподавател по Хорово пеене в БФ при СУ "Св. Климент Охридски" – част от интервю от лятото на миналата година, когато се проведе 19 Международния фестивал на православната музика "Света Богородица - достойно есть" в Поморие.
• Християнска поезия: стихотворението "Метафизичен сонет" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Разговор за безнаказаността и различните теории за функцията на наказанието.
Строгите санкции за дребни провинения добра превенция ли са за по-тежки нарушения? Правораздаването като машина, която обаче има своите ограничения и слепи петна. Как може да бъде увеличен капацитетът на правните системи да взимат по-прецизни решения и да съобразяват повече фактори?
С участието на: проф. Стилиян Йотов, Юлиян Дацев, Светла Енчева

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Димитър Христов – диригент на ОНМ на БНР с ефирна премиера на авторска му пиеса "На чаршията", записана с радиосъстава.
• Музикално запознанство с творческата история на акордеониста Борислав Згуровски – тонрежисьор, корепетитор и композитор.
• На 14 януари отбелязваме 87 години от рождението на Атанас Вълчев, наричан "Паганини на гъдулката". Спомени с него разказва дъщеря му – цигуларката Елка Вълчева.
• За обичая и традицията на "Месна Сурва" в Граово разказва Иванка Василева – главен експерт към община Перник.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Не сте си представяли, че е възможно, но се оказва да – Вагнеров новогодишен концерт! На 31 декември в сърцето на Европа Берлинската филхармония и нейният невероятен главен диригент Кирил Петренко (днес един от най-ярките и категорично утвърдени Вагнерови интерпретатори както в Байройт, така и навсякъде по света) подариха на берлинчани новогодишен концерт само с музика на Рихард Вагнер. "Танхойзер", "Валкюра" и "Лоенгрин" – това е лаконичната програма, в която бляскавото въведение към трето действие на "Лоенгрин" е единственият вдъхновяващ бис. Като безнадеждна вагнерианка просто не мога да устоя на изкушението да предложа на слушателите това великолепие точно на 14 януари – Нова година, но по стар стил. Празникът започва с хитови страници от "Танхойзер". Централна творба в програмата е първо действие на операта "Валкюра". Солисти са младата певица от Литва Вида Микневичиуте в ролята на Зиглинде, шведският бас Тобиас Керер като Хундинг и великолепният Йонас Кауфман в една от емблематичните си партии - страстен, сияен и войнствен Зигмунд.
И малко отклонение от Новогодишния концерт в Берлин с музика от великия тъст на Рихард Вагнер – Ференц Лист. Прочутият едночастен Втори клавирен концерт на Лист е звучал в залата на Филхармонията в Берлин през септември миналата година, в програма, дирижирана от друг ярък представител на руската школа – осетинеца Туган Сохиев. Солист онази вечер е бил 26-годишният французин Александър Канторов, син на небезизвестния цигулар и диригент Жан-Жак Канторов. Младият Канторов утвърди звездния си статус през 2019 г., когато спечели първа награда, златен медал и Голямата награда на един от най-престижните международни конкурси в света – "Чайковски" в Москва. Така Канторов влезе в историята като първия французин – победител в това състезание. Наскоро Александър Канторов беше удостоен с още една много престижна клавирна награда – "Гилмор Артист", в размер на 300 хиляди долара. Тя се дава на всеки четири години на изтъкнат концертен пианист и нейни носители преди Канторов са били Игор Левит, Рафал Блехач, Кирил Герщайн, Пьотр Андершевски, Лейф Уве Андснес.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Измяна" от Харолд Пинтър

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване – Избрано
водещ: Магдалена Гигова
• Димитър Владиков, адвокат по инвестиционно право, професор по бизнес английски и автор на книги, за пътуванията си до екзотични кътчета, описани в пътеписа "Райските острови".
• Разнообразието на гръцката кухня в шоуто за кулинария и пътешествия на Даян Кочилас – "Моята гръцка маса" и авторското ѝ меню с гръцки акценти и здравословни продукти.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Още истории за вино и вина с Виктор Божинов – разговор за киното, кризите и сюжетите по повод втория сезон на сериала "Вина".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат песенни текстове и стихове от Лео Фере, Радой Ралин, Синди Лоупър, Георги Константинов, Александър Петров, Розалино Челамаре "Рон", Волен Николаев и Виктор Самуилов.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Из творчеството на един от най-ярките представители на модернизма в руската култура от края на XIX и началото на XX век Александър Скрябин.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25