Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 3 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гост: Пламен Узунов, с когото представяме "Of Sins And Other Tales" - новия албум на група "Project Arcadia". По телефона от Испания, към разговора се включва и вокалистът на групата Deibys Artigas, който споделя своето усещане за албума.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• "Gov't Mule" с нов албум – "Peace…Like A River".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Емил Колев, Людмила и Даниела Радкови, Игнат и Васил Виденови, Радка Радева и Йорданка Никова, Валентина Деспотова и Йонка Кипчева, Груйчо Дочев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Завой, община Тунджа, област Ямбол.
Разкази за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за църквата, местните ястия, младите хора, делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова
В съботното детско предаване представяме две нови хрумки на екипа на детските предавания. Нарекохме ги "Героите разказват" и "Четене с разбиране".
• Айфеловата кула в Париж, Франция е първият герой от поредицата, който лично ще разкаже за създаването си и ще представи любопитни факти за себе си. Гости в епизода са децата от "Kids Film Academy", град Пловдив.
• Книгата "Мишките отиват на опера" сама ще попита своя автор Мария Донева, в първия епизод на "Четене с разбиране", защо я е написала и защо в операта е толкова хубаво. За операта разговаряме и с актьорите от сериала "Деца на времето", част от "Kids Film Academy", град София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Искам бебе!" – име на фондация, пазител на свещеното право да имаш деца. Съвременният начин на живот, болестите, стресът, дори кариерата ни повлияват всячески – понякога и с увреждане на репродуктивните способности. Нашият гост д-р Мария Георгиева разказва за работата на Центъра за асистирана репродукция, за условията, новите възможности и за пътищата към детската усмивка. И още: новини, минути на редактора.   

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семеен маршрут: отиваме в Копривщица, за да отбележим 70 години от откриването на къщата-музей на Любен Каравелов. Комплексът се състои от три постройки, изградени в период от 25 години. И в трите къщи е разположена музейна експозиция, посветена на живота и делото на двамата братя Любен и Петко Каравелови. Разговор с Мария Караниколова – уредник на къщата-музей.
• Семеен маршрут: продължаваме да пътешестваме и се пренасяме в пазарджишкото село Црънча, в атмосферата на празника Трифон Зарезан. Празникът е организиран съвместно с кметство Црънча и читалище "Просвета 1922" с благотворителната цел да се съберат средства за ремонт на покрива на църквата "Благовещение" в селото.
• Семеен маршрут: още един Трифон Зарезан ни чака в село Делчево, община Гоце Делчев. От мястото на събитието, началото на двудневните празненства отбелязваме заедно с колегата Валери Леков
• Младата майка - броени часове преди премиерата на спектакъла "Пипи дългото чорапче" в Младежкия театър "Николай Бинев" слушаме интервю на Калина Колева с режисьора, част от актьорския състав и с композитора и автора на песните към спектакъла Влади Ампов-Графа.
• От другата страна: що е то споделено родителство и как се отразява на децата на разделените родители - разговор с психолога Димитрина Проданова.
• Моето семейство: гостуват музикантът Джейми Рашед (финалист в "Гласа на България" и вокалист на групата Caliberty) и неговата нежна половинка Рената Рашед.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува народният музикант Ангел Добрев, който разказва за своя нов роман "Спомен за Йона".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Как литературата си взаимодейства със и съществува във социалните мрежи? В световен мащаб се наблюдава тенденция автори да трупат видимост през платформи като Инстаграм и Фейсбук и едва впоследствие да бъдат издавани. Къде е границата между авторството и т.нар. инфлуенсърство? Как се случва вносът и износът на съдържание и стойност от едната сфера към другата? С участието на Ния Нейкова и Светослав Тодоров

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
66-ите награди на музикалната индустрия - "Грами". Номинациите в раздела "Country & American roots music”, в 13 категории. Изпълнения на номинирани артисти: Крис Стейпълтън, Люк Комбс, Джели Рол, Лейни Уилсън, Зак Браян, Бранди Кларк и други. Фокус върху новия албум на Уили Нелсън, който е номиниран в категорията "Блуграс".

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
WAR – непокорното изкуство
Изложбата "W(e) A(re) R(ebellious)" е артистичен и кураторски проект на Антони Райжеков. Представена е в галерия "Структура" до 17 февруари. Събира произведения на 15 български художници, създадени през XXI век. Показва ги едновременно като видеодокументация и интерактивна инсталация. "Проектът изследва една спекулативна реалност, в която процесите в Източна Европа всъщност са ранно предупреждение за възможните заплахи за демократичното общество, които могат да достигнат Западна Европа. Могат ли западните общества да се поучат от Източна Европа и какво могат да научат?" – с този въпрос завършва текстът към изложбата. За проекта "WAR" и бунтовното съвременно изкуство разговаряме с Мария Василева и Антони Райжеков.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Новите лица 2023, които да следим през 2024
Имена от актуалните чартове. Млади, кадърни, многообещаващи, различни, а повечето - със силата да не позволяват на страховете от конкуренцията да се роят у тях.
- "Един ден на морето" с немската пънк-ен-рол дружина "Масендефект". Групарите на китариста и вокалист Зебастиан "Зеби" Байер обявиха мащабно национално турне и анонсираха албума "Нека кучетата почакат".
- Ангелите дойдоха, за да ни покажат Рая. Международното сътрудничество на двама унгарци и един американец създадоха хита "Heaven". Енергия, денс акценти, поп нотки и ърбън звучене. Маджарите Стейдъм Екс и Азария и Сам Мартин от Съединените американски щати разказаха за емоциите, взаимоотношенията и загубата на вътрешен мир.
- 2023 година беше твърде успешна за Сергей Пажич от Баня Лука, Босна и Херцеговина, който от дълго време живее и работи в Белград, където се утвърди като музикант, подписвайки с лейбъла Mascom Records, лицензиант на Warner. Инфлуенсър в TikTok с близо милион и половина фенове.
- Изминалите 12 месеца бяха суперуспешни за германския хитмейкър и дийп хаус звезда Але Фарбен с поредица от пробивни сингли, които диджеят събра в късометражния си албум "It Burns". Освен това неговият хит "Good Morning" с Тайми Трумпет и Ю стана официален химн на Parookaville Festival 2023 – един от най-големите фестивали за електронна музика в Европа.
- Няма как да минем без нашето момиче Бланка Стайков. Последните успеха на красавицата са във фокуса на почти цяла Европа, та ние ли да останем по-назад. Две години след издаването на "Solo" и огромния й успех в "Евровизия" с тази песен, тя изтряска още два пробивни сингъла. С летния хит "Boys Like Toys" и "Rodeo" изнесе концерт в Лондон, посети централата на TikTok в Берлин, отскочи до Литва за турне, взе участие във "Laima Rendezvous" в Латвия и се представи грандиозно в родната Полша.
- Украинецът Макс Барских - певец, музикант и автор на песни, продължи да трупа популярност в страните от ОНД. Първо с "Мамо, не плачь" - трогателна песен на украински за войната, която е обръщение към майките от името на войник (по повод годишнината от началото на войната), а след това с парчетата "Rich" и "Звездопад", представени със световно турне, включващо Австрия, Чехия, Естония, Германия, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Нидерландия, Португалия, Испания, Обединеното кралство и САЩ.
- Един дует, макар и виртуален, привлече силно внимание към себе си. На 7 октомври излезе песента "Заклинание" в изпълнение на Петър Чернев и Яна Чернева. Появи по случай 80 години от рождението на Петър Чернев – известния български поп певец и композитор. Тя е нов вариант на песента "Заклинание", спечелила трета награда на фестивала "Златният Орфей" през 1975 година.
• В нощите на скъпите покойници: памет за композитора Георги Костов. И за поета Петко Кицов. Вече творчески тандем и на небето.
- "Слънчевото момиче" на Емил Димитров по "Пътека"-та на спомените към младостта, в която Маргарита Горанова събра всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност и диви вълни от пъстроцветни звуци.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 530 на "Трамвай по желание" среща слушателите с независимото пространство за театър и изкуства "Ай Ем Студио" и в частност - Камелия Хатиб и Александра Димитрова.
Талантливата алтернативна група представя накратко своята концепция като независима сцена, която изследва нови територии в областта на театъра, представяйки на публиката бутикови и алтернативни постановки. "Ай Ем Студио” приема за своя мисия театърът, който се ангажира със сериозни послания и търси път към публиката, без да допуска художествени компромиси. Не случайно слоганът на организация гласи: "Ай Ем Студио" – театър за съвременна драматургия.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Пет снимачни дни – Ден първи - детството" от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: "В природата няма красиво и грозно, тя е такава – каквато е. Не е наше отражение, нито ние сме нейно огледало", казва фотографът Александър Иванов. За връзката с природата, но и за уроците, които ни дава миналото.
• Маршрути: Истории от гоцеделчевското село Мосомище или как местните хора си организират преди време референдум, за да отговорят на въпроса как се изписва името на населеното място – Мусомища или Мосомище.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Калина Томова
Ораторията "Йефта" от Георг Фридрих Хендел. Запис от Лондон - 24 ноември 2023 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Кралската опера Ковънт Гардън с диригент Лоурънс Къмингс. В ролите: Алън Клейтън, Дженифър Франс, Алис Куут, Бриндли Шерат, Камерън Шабази, Кийлан О’Съливан.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10