Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 5 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 26 част

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Импровизацията като документ за пътуването във времето и пространството – мозайка от разговори с трима съвременни творци от различни области на авангардния джаз, които живеят и творят по една или друга причина в социален, културен и политически контекст, различен от този, от който произхождат – полският саксофонист Мачей Обара (който "пише следващата глава" на полско-скандинавските съвместни традиции в джаза), белауският саксофонист Фридрих Самотни (понастоящем в България, след големите антиправителствени протести в родината му през 2021 г. и последвалото преследване на участници в тях) и руският пианист Роман Столяр (от една година в Берлин в знак на несъгласие с войната в Украйна).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика от Шотландия и Ирландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кинче Вълчева, Петьо Костадинов, Динко Палазов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Студът, вятърът и жегата", френска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Благодаря ти, прилепе!" от Мачией Войтишко

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Предстоящият на 6 февруари концерт на шведските симфониметъл легенди Therion и участието на българката Цена Коев.
• Епизоди от живота: 105 години от рождението на Андреас Папандреу – бивш министър-председател на Гърция – коментар на Наталия Маева.
• Какво е общото между италиански художник-абстракционист и скулптор, съвременен български художник, куратор и галерист и израз на суахили, който буквално означава "нямай грижи" – разговор на Теодора Церовска с художника Калоян Иванов за откриващата се същия ден в галерия "Аросита" самостоятелна  изложба "Лучо Фонтана, Росица Гецова и Хакуна Матата (3 инсталации)".
• В динамичния ни живот, в който стресът и агресията са ежедневни спътници какво ни дава практикуването на  източни бойни изкуства. За самоотбраната, осъзнатия вътрешен баланс и принципите на Винг Чун и Тай Чи разговаряме с майстор Станислав Багалев по повод седмицата на отворените врати в Академията по китайски бойни изкуства в София и Пловдив .
• Кой и как може да участва в първото международно изложение за съвременно изкуство в България – репортаж на Теодора Церовска от информационната среща на Sofia art fair.
• Разговорът: Какви възможности се откриха пред учениците, взели участие в Уикенда на идеите, в който 45 Тийноватор клуба от цяла България работиха цели два дни и една нощ, за да презентират 88 идеи пред жури от компании - разговор със Зорница Миткова – управляващ директор на програмата.
• Подкаст: Младите хора и техните очаквания за европейските избори.
• Terra Култура
- Седмицата в Terra Култура – коментар на водещата.
- Архивите: 190 години от рождението на Кузман Шапкарев – записи от Архивния фонд на БНР в разказа на сина му полк. Иван Шапкарев.
- Tribus verbis: "И си слагаш обувките чистите…" – за живота, любовта и отпътуването в памет на звездата на българското кино и поета Иван Иванов.
- Личност: С лицево-челюстния хирург д-р Радослав Славчев – за лицето като наследство, идентификация, здраве, красота; ролите на лицево-челюстната хирургия днес и мисията да спасяваш и реконструираш живота.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Джаз продукции: "Elles" на гостувалата неколкократно в София талантлива корейска вокалистка Юн Сун На.
• Новите носители на награди "Грами" в категориите за блус и джаз музика, излъчени на 66-ата церемония, състояла се на 4 февруари 2024 г.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Премиера на представлението "Пипи дългото чорапче" в Младежкия театър. Разговор с актьорите Зорница Маринкова, Моника Иванова и Мартин Емануилов.
• Лекция дискусия "Защо ни пленяват трильрите" в Клуб за естетическо възпитание на артиста. Разговор с лектора Димитьр Узунов.
• Новото представление "Нахлуване" на сцената на Топлоцентрала. Разговор с актрисата Мартина Пенева.
• Изложба "Заедно за кратко. Милениали в България" в галерия "Синтезис". Разговор с автора Денислав Стойчев.
• Премиера на концерт - спектакьл "Пиано и балет - тракийски танци" от Петко Стайнов. Разговор с хореографа доц. д-р. Анна Пампулова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Свири цигуларят Георги Бадев.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Агресията в обществото ни – какво да се прави
Защо нараства агресията в обществото, в семейството, в училище, на улицата? Какво се случва със спешните мерки за противодействието ѝ, набелязани от правителството в средата на 2023 година? Гости в студиото Яна Алексиева – психолог от Асоциация "Родители" и Росен Йорданов – социален и криминален психолог.
• "Не само един ден" – Как в Бургас поддържат паметта за жертвите на Холокоста. С Алберта Алкалай - директор на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" разговаряме за подготовката на единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.
• 5 дни до Китайската нова година и Българо-китайската "Пролетна среща на културите"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Бойко Ламбовски
Метеор през хартията – 1 епизод. Петя Дубарова
Поредицата е посветена на значими поети от втората половина на XX век, напуснали живота по рано от очакваното. Целта е да се фиксират спомените на хора, които са им били близки приятели, както и познавачи на новата ни литературна история.
Първата част е за Петя Дубарова, разговорът е с Деян Енев, Мирела Иванова и доцент Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Защо сградите на старите ни морски курорти са застрашено наследство и какви са възможните начини за запазването на автентичния им вид - разговор с доц. арх. Мария Давчева и проф. арх. Стела Ташева, авторки на "Архитектурни образи – България през втората половина на 20 век".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Даниела Колева разказва за спектакъла "Жива вода", посветен на 74 години от рождението на хореографа Стефан Желязков.
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов представя последната четвърта част на проекта "Тайните на българските инструменти: Изкуството на тамбурата".
• Милена Андреева отправя покана за концерта на вокален ансамбъл "Елбетица" – "ЦвЕтно с любов".
• Венцислав Чавдаров с подробности за XXII Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри "Кукове – Раковски".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала на Френското радио в Монпелие. Свирят Френският младежки оркестър и Филхармонията на Френското радио с диригент Мико Франк и солист Леонидас Кавакос, цигулка. В програмата: Лера Ауербах – "Мечти и шепоти на Посейдон"; П. И. Чайковски – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35; Морис Равел – "Шехерезада", приказна увертюра; Рихард Щраус – симфонична поема "Веселите шеги на Тил Ойленшпигел", опус 28.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Денислав Стойчев и фотографския му проект "Заедно за малко", свързан с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, в периода между 2010 и 2016 г.
• Кинематографичният експеримент Bo Nan Za на режисьора и сценарист Андрей Гетов и оператора Иван Вацов.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Джони Додс & Джими Нун
Джони Додс е американски джаз кларнетист и алт саксофонист. Той е особено известен както със собствените си записи, така и с такива, които прави с групите на Джо "Кинг" Оливър, Джели Рол Мортън, Лови Остин и Луис Армстронг.
Джими Нун е друго голямо име от историята на джаза. Той също е американски джаз кларнетист и бенд лидер. След като започва кариерата си в Ню Орлиънс, Джими Нун ръководи "Apex Club Orchestra". Влиянието му е било толкова голямо, че Морис Равел е признал, че е базирал своето Boléro върху импровизация на Нун.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10