Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 11 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Фуенте Овехуна" от Лопе де Вега

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Академия комика" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Тодор Панайотов, Донка Бумбалова, Кръстьо Димов, Иван Пънев, Дарина Славчева, Костадин Генчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
От няколко години Теодора Гергова произвежда мед с цветя, създаван по стара рецепта, като първият от продуктите, разработени от нея, е мед с розов цвят. Днес гамата с продукти е обогатена, а Теодора добавя към дейността си и шипкови насаждения, чиято реколта използва в отново разработен от нея продукт с високи стойности на витамин С и ресвератрол.
На 20 февруари започва тазгодишното четиридневно издание на Международното земеделско изложение "АГРА". С подробности за събитието – доц. Иван Соколов, главен директор на Пловдивския панаир.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
Разказваме за пчелите, заедно с децата от частно училище "Петър Берон" и от Kids Film Academy в град София.
Инж. Михаил Михайлов, от Музея на пчелата в София, е подбрал за вас изключително любопитни факти.
Репортаж от Пчелната стая в София, в който Боряна Първанова и пчеличката Мая ще ви опишат какъв е животът на пчелите вътре в кошера. Ще научите кой е Свети Харалампий и какво общо има с меда и пчеларите.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Талантите.
Евангелският текст от 16-ата неделя след Петдесетница разказва за един господар, който обича и тримата си слуги, но знае, че двама от тях се отличават с усърдие, докато третият е склонен към леност. Веднъж той тръгва на път и оставя на всеки според заслугите таланти (парична единица): на единия пет, на другия два, а на третия един. Първите двама умножават с работа талантите си, докато ленивият зарива своя в земята. Когато господарят се връща, той е доволен от придобитото с работа от двамата си слуги и ги кани да бъдат в радостта му, а от третия взима единия талант и го дава на този, който има най-много. Когато стане дума за талантливи човеци, за талантливи произведения, колко от нас се сещат, че това понятие е взето от тази притча, разказана от Христос. Този евангелски разказ ни разкрива, че човеците са получили различни дарби от Бога. Едни пет, други две, трети един, но няма човек в света, комуто да не е даден един или друг талант. Всъщност тази притча ни разкрива, че ние сме слугите, господарят е Бог, а талантите са даровете, които получаваме от Него. За талантите разговаряме с писателката Теодора Димова и писателя отец Николай Петков, свещеник в храма "Свети пророк Илия" в шуменския квартал Дивдядово, и доктор по литературата в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".
• Християнска поезия: стихотворението "Нищий духом" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Родителство.
Разговор със социоложката Гергана Ненова, психотерапевтката Инна Бранева и адвокат Пламен Борисов за концепциите за родителство и т.нар. най-добър интерес на детето. Как се променят представите за бащинство и майчинство в исторически план. Какво се очаква от днешните родители в България, какви отговорности им се вменяват гласно или не и какъв е законовият им израз. С какви проблеми се сблъскват семействата, когато в брачните отношения настъпи криза, и как могат да ги разрешат, така че да не нарушат пълноценната си връзка с детето.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• С добруджанската певица Ивелина Савова разговаряме за творческия ѝ път и представяме новите ѝ записи с Оркестъра за народна музика на БНР.
• Полина Неделчева разказва за две изложби в Регионалния исторически музей в Разград, които са свързани с фолклора – "Пафти – вселена от знаци" и "Българските носии и техните съвременни варианти".
• Евгени Чакъров с подробности за фолклорното списание "Роджета".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Дамско парти"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Линда Русева и Валентин Ганев изпълняват текстове на Димитрина Желязкова, Светла Чимчимова, Уилям Шекспир, Гео Милев, Славомир Мрожек и Джером К.Джером.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Новият директор на Операта в Белград Желко Лучич отново пя в Стара Загора. Амбициозният екип на Старозагорската опера за пореден път зарадва своите верни почитатели с изключително събитие на 9 февруари. С огромно нетърпение всички очакваха "Отело" на Верди с участието на Красимира Стоянова - Дездемона, Мартин Илиев - Отело и Желко Лучич - Яго. Любимецът на Метрополитън опера, както и на повечето престижни световни оперни театри – световният баритон Желко Лучич, пристигна в София в понеделник (5 февруари) и преди да отпътува за Стара Загора беше изключително любезен да отдели няколко минути за слушателите на програма "Христо Ботев". За жалост все още не разполагаме със записа на "Отело" от сцената на Старозагорската опера. Но в предаването припомняме едно от прочутите съботни матинета на Метрополитън опера: "Отело" с участието на Соня Йончева, Александърс Антоненко и Желко Лучич под палката на Яник Незе-Сеген от 17 октомври 2015 г.
• И събитие от Цюрих, от залата на Операта, където на 7 март 2022 г. е свирил един от забележителните състави на театъра - La Scintilla Orchestra (в превод – оркестър Искрата). Официално основан през 1998 г., този ансамбъл е фокусиран върху исторически информираната изпълнителска практика на старинни инструменти. В концерта, озаглавен "Вечер в оркестрината", музикантите от La Scintilla, дирижирани от Рикардо Минази, представят творби на Хасе, Хендел, Верди, Вагнер и Пучини. Особено любопитна е интерпретацията на Струнния квартет в ми минор на Джузепе Верди във версия за струнен оркестър на Рикардо Минази.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Възпявам електрическото тяло" от Рей Бредбъри

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Посланичката на Черна гора Йелена Филипович-Стоянов за природните забележителности, кулинарията, виното, плажовете и идеите за развитие на туризма в родината ѝ.
• Нели Петрова, кучешки психолог в Германия, за обучението си в Швейцария и за начина на работа с кучета в Западна Европа.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Георги Джубрилов, Рашко Младенов, Камен Асенов, Татяна Лолова, Илия Добрев и Евстати Стратев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – през 2023 г. емигрантите са изпратили на свои роднини и близки у нас рекордните 1,32 млрд. евро.
• "Ангажирани песни" – с "Опа! Пак го направих!" на Бритни Спиърс бичуваме безнаказаността на някои позастреляни герои на нашето време.
• "Усмивки от старите радиоленти" – 90-годишнината на Татяна Лолова.
• "Минути за класическа музика" – "Angie" на "The Rolling Stones" и спомен за един ученически купон.
• "Тъп виц" – тъп и много стар виц.
• "Слушател на телефона" – как да попълним имотната си декларация, та да сме бедни като църковни мишки.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Как оживява сценарият в кадър – разговор с оператора Крум Родригес след номинацията му от Американското дружество на кинооператорите.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат песенни стихове и текстове на Дейвид Кросби, Майкъл Макдоналд, Доналд Фейгън, Дейвид Пейч, Бърни Тоупин, "Дийп Пърпъл", Род Стюарт, Пол Саймън, Джери Лийбър, Майк Столър, Джон Ленън и Пол Маккартни.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Йоана Георгиева
Густаво Дудамел дирижира световни симфонични творби.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02