Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 17 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми: Уелската прогресив банда "Karnataka" с нов концептуален албум, посветен на опазването на природата - "Requiem For A Dream".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любка Рондова, ансамбъл "Разлог", Мария Томава, Живка Костадинова, Илия Аргиров, Катерина Костадинова, Атанаска Димитрова, Димитър Коларов, Костадин Гугов, Василка Караделиева, ансамбъл Пирин, Петър Миланов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в сливенското село Чинтулово. В местното читалище Детелина Вълкова, Здравка Тодорова и Мария Павлова разказват за историята и настоящето на селото, за традициите и обичаите, за манастира и църквата, поминъка и младите хора, читалището и дейностите му, за делниците и празниците на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
Рано сутринта на 17-и февруари в детското предаване ще прелетим отвъд Океана, до Ню Йорк в Съединените американски щати и ще кацнем на "Свободата, която носи светлина на света". Известна е повече като "Статуя на свободата". В поредицата "Героите разказват" ще чуете повече за нея. А какво знаят за прочутата статуя споделят Тея, Радослава, Дария, Алис, Кари и Никол. След това имате среща с децата, които се снимат в сериала "Деца на времето". Ще си поговорим за актьорските им превъплъщения. Героят Джеспър Джинкс, от книгата "Джеспър Джинкс и сезонът на кихането" на Марко Кити, разговаря с един от издателите си у нас, в поредицата "Четене с разбиране".

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Нещата от живота" – разговор за честите аномалии на сърдечно-съдовата система и тяхното лечение. С опитния кардиохирург проф. Димитър Петков коментираме напредъка на трансплантологията, класическите и инвазивните методи в кардиологията. Кога се налага оперативно лечение, как се живее с изкуствено сърце, със стент или байпас? И още: за лъжите, за фалшивите новини и внушения в медицината...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещи: Калина Станева, Мария Мира Христова
Изнесено предаване от Самоков
Тази събота "Семейно радио" празнува своя 14-и рожден ден. Отиваме на гости на гр. Самоков и каним при нас неговите важни, знаещи и можещи хора.
• За историята на Сарафската къща в Самоков, която ще се превърне и в нашето импровизирано студио, разказва Кин Стоянов.
• Семейни маршрути с д-р Веселин Хаджиангелов, археолог и директор на Историческия музей в Самоков - за историческото и културно наследство, прочути дестинации, и обекти на територията на община Самоков, стенописите в Бельова църква, и мисията на археолога в съвременния свят.
• За историята, дейността и събитията в Читалище-паметник "Отец Паисий-1859" споделя неговият председател Стоян Пашов.
• Семейна рецепта – как се прави истинският самоковски зелник.
• Вкусът на истината – защо наричат Рилския манастир и района на Самоков "Лечебница за вино".
• Моето семейство: гостуват кмета на гр. Самоков инж. Ангел Джоргов и неговата съпруга.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува сопраното Стефани Кръстева-Павлова.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за спомените и мемоаристиката като нефикционален литературен жанр. С какво се отличава мемоарът от автофикцията и от автобиографията? Авторът или издателят носи по-голяма отговорност за достоверността на написаното и проверката на фактите? Мемоарът като източник и документ, обект на анализ от страна на литературния историк и историка изобщо. Мемоарът между пазара и политиката, частното и публичното - веднъж продаваем продукт и втори път заявка, опит да се подкрепи или оспори даден доминиращ разказ. Професор Алберт Бенбасат коментира тези и други въпроси в качеството си на литературен теоретик и историк, но също и като издател и автор на мемоарна литература.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Рийба Макинтайър и Кели Кларксън.
Песни от албумите: Reba – "Room to breathe", "All the women I am", Kelly Clarkson – "Greatest hits, chapter one".

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
За влиянията и вдъхновенията
Това, че българската арт сцена днес е част от международната, е несъмнено. Дори само поради факта, че българските художници пътуват, правят изложби къде ли не, живеят и работят в България или в чужбина, а често и в България, и в чужбина. Драстична е разликата с времето, когато страната ни беше изолирана от света и възможността за пътувания на художниците беше силно ограничена – често избирателна по извънхудожествени причини.
По-невидимата, но може би по-важна страна в този процес са влиянията и вдъхновенията на художниците от наследството, от историята на изкуството, от традиции и съвременни тенденции, възприемани вече не в опозицията "наши" и "чужди". За изложбата "Лучо Фонтана, Росица Гецова и Хакуна Матата" говорим с автора ѝ Калоян Иванов и с Росица Гецова, галерист на "Аросита".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Искрено и лично от Плешивото куче: Бате Гошо блус.
- Спомени за Патриарха на българския блус и рок-ен-рол, текстописец и бард на демократичните промени Георги Минчев, който на напусна на 18 февруари 2001 година.
- "Полезното изкопаемо" отвъд "Бяла тишина"...
- в "Стари муцуни" и насред "Рокендрол ветерани". Песни за китара, песни, за които е излишен отдавна календарът.
- "Равносметка"-та, която Буги Барабата (Марио Събев) написа и подари на Бате Гошо.  
- Хей, боцман! В "Жьлтата подводница" с Георги Минчев, Теодосий Спасов и Стоян Янкулов - Стунджи. (Официален пиратски запис, джАм сешън - премиера в ефира на БНР.)
- Бате Гошо от грамофонната плоча, през касетката, до компактдиска ("за да се знае кой е силният пол"). Патриарха от 1 л., ед.ч.:"Имам една мечта..."
• Дино Йелусич на собствен глас.
- Хърватският вокалист и мултиинструменталист извън трибют-формацията на "Айрън Мейдън" Made In Iron, метълкор зверовете "Ралф", американската звездна банда "Трансайбириън Експрес" и концертния формат на "Уайснейк" ...
- в епицентъра на свое лично бомбено трио и пробивния си индивидуален албум "Follow The Blind Man".
• "Анимация" от Чистопол, Република Татарстан.
- С анонс към актуалното издание "Скица" на Константин Кулясов и неговата банда...
- в компанията на знаменития блусмен и рокаджия Евгений Маргулис, съветски и руски певец, китарист, басист, автор на текстове и песни ("Машина времени", "Воскресение"), телевизионен водещ и заслужил артист на Руската федерация.
• Зимна импресия с Алла Пугачова.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 532 "Трамвай по желание" среща своята публика с кукления актьор Цветелин Павлов.
Името на Цветелин активно влезе в обществения обектив със знаменития спектакъл "Авеню Q" - първият куклен мюзикъл в България. При това, колкото и да е необичайно това за куклен театър, забранен за малолетни. "Авеню Q" e щура и живописна притча, която по най-увлекателен начин представя болезнени проблеми на днешния ден – расизъм, ксенофобия, омраза към различния, формите на порно индустрията.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Пет Снимачни дни – ден трети – Присъдата" от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде - Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Пътуване с деца: Как работи Центърът по природни науки с астрономическа обсерватория на Шуменското плато. Как се развива наука и се привлича вниманието на децата към природата?
• Градът разказва истории: Среща с Галина Танева, писателка, която от години живее във Великобритания. За литературните ѝ маршрути и за интереса ѝ към родовата история.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
"Жената без сянка" от Рихард Щраус с либрето на Хуго фон Хофманстал. Спектакъл на Виенската държавна опера от 14 октомври 2023 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Виенската държавна опера с диригент Кристиан Тилеман. В ролите: Андреас Шагер, Елза ван ден Хефер, Таня Ариане Баумгартнер, Клеменс Унтеррайнер, Михаел Фоле, Елена Панкратова, Мария Назарова, Йорг Шнайдер, Стефани Мейтланд, Мартин Хеслер, Евгений Солодовников, Томас Ебенщайн, Илеана Тонка, Анна Бондаренко и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15