Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 25 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Вражалец" от Ст. Л. Костов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Доктор Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даниел Спасов, Митко Гроздев, Веселина Куцарова, Атанас Вълчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Репортаж от пресконференцията при откриването на тазгодишното издание на Международното земеделско изложение АГРА 2024, заедно с изложенията Винария и Фудтех, и избрани откъси от интервюта с изложители от първия ден на изложението.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
автор и водещ: Ани Маринова
Време е за "Искри" 2024-а! Екипът на детските предавания ще обяви официално неговото начало от красивия град Казанлък. Гостуваме на фентъзи клуб "Светлини сред сенките" към Обединен детски комплекс "Свети Иван Рилски". Всяка година децата от този клуб се включват и са финалисти в Националния конкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Съвременните измерения на притчата за митаря и фарисея.
Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове — гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните – Деница. Смирението, тази забравена в наши дни добродетел, се предлага в евангелското четиво от Лука. Всеобщо признатият за онова време грешник – митарят, е посочен за носител на този дух от Спасителя. Христовото слово ни разкрива, че без покаяние не можем да получим Божията милост. Митарят и фарисеят заедно влизат в Божия храм, но колко различни са молитвите им се вижда от текста. За да може човек да бъде праведен, той първо трябва да осъзнае своята греховност, защото смятайки, че е съвършен, той не ще тьрси пътища да се издигне по-високо по пътя на духовното извисяване. Дано този евангелски откъс ни послужи за размисъл. Като влизаме в храма и заставаме пред лицето на Бога, нека го правим с искрена вяра и благоговение, а не като фарисея – с убеденост за своята праведност и презиращ останалите. Заедно с иконом Василий Шаган, потомък на бесарабски българи и свещеник във варненския храм "Св. Николай" разговаряме за съвременните измерения на притчата за митаря и фарисея.
Разговор за изданието "Физиолог" – Александрийска редакция и нейните славянски преводи с автора проф. Ана Стойкова.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ Радослав Чичев
Героите в историята. Какво е да си герой? Как се раждат героите и каква е ролята им в различните исторически епохи? Нужни ли са ни герои сега и как си ги представяме? Заедно с доц. д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ, Димитър Кенаров, поет и журналист и Стефан Стефанов, писател.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Певецът Димитър Димитров на 75. Емблематичният солист на Северняшкия ансамбъл си спомня за "уроците" на Иван Вълев - първия ръководител на плевенския ансамбъл, както и за предизвикателствата в професионалния си път от 1972 г. до тук.
• Музикален мост между Варна и София с кавалджията Петър Иванов, гъдуларя Мартин Владимиров и премиерата на новия им проект "Аратлишко хоро". Инструменталистите гостуват в студиото.
• Каква е историята и смисълът на "Фестивал на народната песен и свирня - като Жива вода" – Суворово, разказва Христина Вълчева, организатор на третото онлайн издание на формата.
• Среща с Илия Ганев, един от солистите в "Изкуството на тамбурата" – проекта на ОНМ на БНР, състоял се на 8 февруари в Първо студио тази година. Оркестрантът на ансамбъл "Пирин" разкрива тайните на своята "изчезващата" триструнна тамбура.
• Представяме и странджанската певица Християна Пенева от варненското училище "Добри Чинтулов". 14-годишната изпълнителка споделя за творческите си възгледи, за мечтите, и за вдъхновението, с което създава текста към дебютната си песен "Мама на Янко думаше".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Хоум офис"
водещ Георги Гълов
Актьорът Кирил Ивайлов изпълнява текстове на Георги Гълов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Фокусът на вниманието тази неделя е насочен към легендарния британски диригент Джон Елиът Гардинър – един от най-талантливите, най-енергични, динамични и иновативни музиканти на нашето време. Преди малко повече от десетилетие той се утвърди и като авторитетен изследовател – музиколог със своята книга "Музика в небесния замък: Портрет на Йохан Себастиан Бах", която бе удостоена с Наградата на Музите на фондацията "Сингер-Полиняк". А миналото лято… се случи нещастие. Нелепо и глупаво събитие, което отне на милиони ценители на класиката възможността да слушат и гледат интерпретациите на Гардинър на живо. Вероятно нашите информирани слушатели си спомнят събитията от август 2023 г. във Франция. Но независимо от всичко, с огромно удоволствие, с преклонение и обич посвещавам този Неделен следобед на Джон Елиът Гардинър – велик музикант и велик човек. Звучат фрагменти от фантастично изпълнение от 17 юли 2023, от Фестивала на Френското радио в Монпелие с Филхармонията на Френското радио и от знаменателна вечер в лондонската зала Роял Фестивал Хол през февруари 2023 – концерт на знаменития британски състав Philharmonia Orchestra, дирижиран от Джон Елиът Гардинър.
• Неуморният ни кореспондент Милен Венков отново се включва по телефона от Белгия с отзив за спектакъл на Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Съставът продължава представянето на монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер с втората творба от цикъла – "Валкюра". Начело на постановъчния екип са главният диригент на "Ла Моне" Ален Алтиноглу и фамозният италиански режисьор Ромео Кастелучи.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Чехов каза "Сбогом" на Толстой" от Миро Гавран, Хърватия

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Емил Данаилов, фотограф, журналист и пътешественик за историческите забележителности на Иран, персийските думи в българския език и религиите в страната.
• Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България, за не особено популярните дестинации Краби и Чианг Май и възможностите за туризъм и приключения.
• Магдалена Гигова за най-хубавата книжарница в света (според класация на вестник "Гардиан") в Буенос Айрес – бивш театър, превърнат в средище на четивото.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Автор и водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Светослав Пеев, Йорданка Кузманова, Антон Радичев, Тодор Димитров, Йорданка Стефанова и Георги Парцалев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – в софийската община май се разтревожиха за архитектурата и градоустройството.
• "Вопли от интернета" – в новия тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" са вградени четири икони.
• "Стар виц" – Стар и тъп виц.
• "Усмивки от старите радиоленти" – отбелязваме рождените дни на актьорите Иван Балсамаджиев и Даниела Петрова и на поетесата Маргарита Петкова.
• "Слушател на телефона" – проблемите при натурализацията на компютрите у нас.

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна. За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони. И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията. Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс – "Украйна – война и престъпления".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат изпълнения на: "Тангра", Графа, Вензи, Михаела Филева, Бийтълс, Ава, Елтън Джон, Роберта, Карл Пъркинс, Богдана Карадочева и  Патрис Ръшън.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
На 14 февруари се навършиха 125 години от рождението на Ловро фон Матачич. Повод да си припомним някои от записите на знаменития хърватски диригент. Бе еднакво силен на пулта и в концертната зала, и в оперния театър. Звучат откъси из оперите "Андре Шение" на Джордано,"Риенци" на Вагнер и "Арабела" от Рихард Щраус. Блестящият цигулар Майкъл Рабин е солист на Лондонската филхармония в Първия концерт в Ре мажор на Паганини. И за финал: трета и четвърта част на Симфония №7 от Брукнер. Ловро фон Матачич ръководи Чешката филхармония.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30