Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи в изкуството и културата

Теодора Церовска, Йоан-Петър Кръстев и Александър Николов
Снимка: Росица Александрова

Днешната роля на социалните медии е по-силна от всякога, те възпитаха младото поколение да ги търси, да ги следва, да се информира чрез тях. Интернет пространството предоставя неограничени срещи с разнообразни хора, които споделят личен опит от различни сфери на живота.

Именно за това "Домът на Музите" ни представя двама млади инфлуенсъри Александър Vlog и Йоан-Петър, които разказват за техния уъркшоп за създаването на подкаст пред млада публика в Бургас и влиянието на социалните медии в изкуството.

Йоан-Петър е един от най-следваните създатели на съдържание в България. Изучава "Педагогика" в НСА и успоредно с това гради кариера на инфлуенсър. Най-модерната професия е негова страст и той продължава да диктува посоката ѝ в България от четири години.

Александър е видеоблогърът за храна, който експериментира и споделя необичайни и вълнуващи хранителни изживявания. Страстен почитател е на кулинарния свят и се специализира в правенето на рецензии на храни, ресторанти, кафенета и продукти. Освен това, има и собствено подкаст предаване – "Искам още”, в което известни звезди споделят лични истории и тайни, отпивайки любимото си кафе или похапвайки любим десерт.

Двамата посвещават немалка част от свободното си време в обучение на младежи от 15 до 29 години в тайните на подкаста, в избора на събеседник и тема, в тънкостите около воденето на разговор и влиянието на социалните медии в изкуството и културата.