Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 9 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
 "Ние, убийците" от Гудмундур Камбан

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Инструментална група "Траки", Десислава Димчева, Валери Димчев, Тодор Кожухаров, Квартет Пловдив и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Радослав Русев от Нова Загора е специалист по водите с дълъг опит в сферата, но от няколко години произвежда зеленчуци в малка регенеративна ферма близо до с. Иваняне. Освен фермата, той развива и още една дейност – малък магазин за фермерска храна в София, където предлага продукция и от други малки стопанства и занаятчийски производства с надеждата да възстанови не само почвата, но и доверието между производители и потребители.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Фламандският писател Барт Муярт и книгите му "Братя" и "С голи ръце".
• Как си представят един писател и какви награди получават писателите според децата от 97 СУ "Братя Миладинови", София.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
На живо от Поморие!
Тази година за 20-и път Поморие е домакин на Международния фестивал на православната музика "Света Богородица - достойно есть". Фестивалът е под патронажа на Сливенския митрополит Арсений, а организатори са община Поморие и Сливенската митрополия. Засиленият интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към създаването и изпълнението на нови православни песнопения са в основата на проявата, според организаторите. По регламент форумът се организира в категориите - православни църковни хорове, източно пеене, смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.  

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Поредицата "Разкажи ми с песен” представя историята на Богдан хайдутин, съхранена в песен от репертоара на странджанския изпълнител и изследовател Костадин Михайлов.
• Гъдуларят Мартин Владимиров и пианистката Фани Куцарова с първи албум и звукозаписи на три сонати от Йохан Себастиан Бах. С Мартин Владимиров говорим за идеите в компактдиска "Вселена”, както и за мястото на фолклорния инструменталист в класическата музика.
• Среща с фрулистката Неда Николич от Сърбия, една от солистките в концерта "Ритъма на Балканите 9” на ОНМ на БНР от 23 април 2024.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Д-р Спас и неговите пациенти"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Добриела Попова, Боян Младенов и Желяз Дренчев четат текстове на Георги Гълов, Валери Какачев, Калин Василев и Весел Цанков.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Музика на Бърнард Хърман от филма "Световъртеж" на небезизвестния режисьор Алфред Хичкок. Изпълнение на Ротердамската филхармония и съвсем младия финландски диригент Тармо Пелтокоски.
• През седмицата ръководството на Софийската опера обяви официално началото на Вагнеровите празници на 13 юни с премиера на "Лоенгрин", която ще бъде дирижирана от моя фаворит Константин Тринкс. На 15, 16, 18 и 20 юни Евън-Алексис Крист ще дирижира четирите части на тетралогията, а на 23 юни е последната възможност да видите и чуете "Лоенгрин", този път отново под палката на младия американски диригент с гръцки корени. Предлагаме фрагменти от Вагнеровата "Валкюра", представена на 9 декември миналата година в Стара Загора в рамките на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство.
• В очакване на Вагнеровия фестивал, който започва само след няколко дни в Софийската опера – изненада от залата на Операта в Цюрих, където на 7 март 2022 г. е свирил един от забележителните състави на театъра - La Scintilla Orchestra, в превод оркестър "Искрата". От концерт, озаглавен "Вечер в оперната оркестрина", звучи "Зигфрид идилия" на Вагнер - един от най-красивите подаръци за рожден ден, създавани в историята на човечеството.
• Припомняме едно от големите имена на българския музикален театър от последните десетилетия на ХХ век. На 4 юни се навършиха 80 години от рождението на тенора Ной Николов – талантлив солист на тогавашния Държавен, а днес Национален музикален театър "Стефан Македонски". Преди около две десетилетия, месеци след като блестящо бе отпразнувал 60-ия си рожден ден със спектакъл на "Прилепът", великолепният актьор и певец си отиде след кратко боледуване. Ной Николов беше музикант и артист с великолепен глас и незабравими сценични превъплъщения. В студиото е една от най-бляскавите и изискани примадони на българския музикален театър, притежателка на изумително красив глас – Анелия Шуманова, за да сподели спомени за своя дългогодишен партньор на сцената и много близък приятел.
• На финала – още Вагнерова музика под палката на младия и миловиден финландец Тармо Пелтокоски, обявен от немската преса за "Талант на века". От концерта му с Ротердамската филхармония от 17 септември 2023 г. звучи Увертюра и сцена в пещерата на Венера от "Танхойзер".

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Един ден от техния живот" от Вера Нестрьом

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Александър Шахов, който четири пъти е ходил на Света гора, за българската обител, нравите в манастирите, чудотворните икони и знаменията, които човек среща.
• Магдалена Гигова за Ронда в Андалусия, един от най-старите градове в Европа, родина на бикоборството и убежище на бандити, поради своята непристъпност.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Милка Янакиева, Пенчо Петров, Рашко Младенов, Йордан Петков, Стефан Щерев и Пламен Сираков.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - поглеждаме към Казахстан, Зимбабве и Обединеното кралство, понеже у нас нищо интересно няма.
• "Животът ни като виц" - през март и април в Румъния са осъдени 88 обвиняеми по 58 дела за вземане и даване на подкуп, търговия с влияние и други човещинки.
• "Акъл за всички" - като на шега ще вдигнем средния доход на населението 1.72 пъти.
• "Вопли от интернета" - в Япония не разговарят по телефона в градския транспорт, но не защото са неми.
• "Усмивки от старите радиоленти" - Константин Коцев разказва, пее и играе.
• "Тъп виц" - тъп и стар виц.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Между театъра и киното с Пламен Димов – актьора, изиграл Иван Патрушев в "Хага" и Георги Бенковски в "Записки по едно предателство".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на: Джеймс Тейлър, Константин Цеков и Рашко Младенов, Чака Кан, Кирил Маричков, Емерсън, Лейк и Палмър, Майкъл Сембело и група "Йес".

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Петя Габрова
Избрано от Евросезона: Концерт на СО на Баварското радио с диригент Саймън Ратъл. В програмата: Бетси Джолас – Latest ("Последен"); Густав Малер – Симфония № 6 в ла минор.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Бленика от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Четвъртък, 20 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме две любими дами - в началото мини-албума на Мелъди Гардо "Сайонара, моя любов", а след нея Юн Сун На на живо от..

публикувано на 19.06.24 в 08:25

Сряда, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Музиката, която обичам приключва темата за качването на небето, дори и със стълба. Като част от текста на "Ла Бамба". от..

публикувано на 18.06.24 в 16:53

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10