Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надя Евтимова, Юри Крумов, Гуна Иванова, Костадин Гугов, Виолета Маринова, Странджанска тройка и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Марианна Калъчева и Калина Палавеева произвеждат облекла за екстремни спортове и плажни облекла. Производството е в София, въпреки че Марианна е в Занзибар, а Калина – на българското Черноморие. Облеклата, които създават, са из целия свят, а тепърва предстои марката им да расте и да се развива.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Слушаме стихотворението "Татко" с автор Росица Григорова.
• Влизаме в Националния военноисторически музей в София, за да отбележим "Денят на бащата".
• Слушаме един от организаторите на "Денят на бащата" Славея Сурчева.
• Пожеланията на десетгодишните Вяра и Георги към татковците.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Връзката между Възнесение Господне и богопознанието.
На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на небето в царството Божие. При Възнесението Си Христос се среща за последен път със Своите ученици, за да им даде на¬ставленията Си и да запише върху скрижалите на душите им най-ценното обещание, че ще приемат сила след десет дена, когато върху им слезе Светият Дух. После Спасителят ги бла¬гославя и се възнася все по-високо, докато един светъл облак не Го скрива от очите им, но в душите на апостолите ясно звучат последните Му думи: "Идете по цял свят и проповяд-вайте Евангелието на всички твари."
В евангелския текст от неделята преди Петдесетница ни е разкрита неговата същността на богопознанието. Пред много хора стои въпросът възможно ли е Богът да бъде предмет на познаване, защото Той е невидим за човешкото око. Наистина на човек му е трудно да добие изцяло представа за Неговата Божествена същност, но чрез проявите Му в света и Божественото откровение ние придобиваме познание за Него. Заобикалящият ни свят ни Го разкрива като всемогъщ и мъдър. Неговата воля се пре¬дава чрез избрани хора, а чрез Своя Единороден Син се яви в света, но колко бяха тези, които осъзнаха проявената Божия любов? Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател по Християнска философия в катедра "Библейско и систематическо богословие" на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се спираме на тези теми.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Глас
Как съвременните тенденции свързани с идентичността и дигиталната среда влияят на изборите? За какво гласуваме и защо не гласуваме? Кои са най-чуваните гласове? Колко тежи един глас?
Разговор с Радослав Евтимов, "Лъжеш ли", Пламен Димитров, психолог, Георги Марчев, журналист от factcheck.bg и Евгений Кънев, икономист.
Коментар по темата на влогъра Стефан Попов.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Кристиян Неделчев ни среща с тамбуриста Николай Георгиев и представят първия му самостоятелен албум "Проект тамбура".
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов отправя покана за заключителния концерт на сезон 2023/2024 година.
• С гайдаря Венцислав Андонов отбелязваме 65 години от създаването на ансамбъл "Граовска младост".
• Странджанската певица Кристина Стойкова представя новата песен на оркестър "Бургас" – "На мегдана".

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Хоум офис"
водещ: Нина Божидарова
Актьорът Пламен Манасиев чете текстове на Георги Гълов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
В рубриката "Избрано от архива на Неделния следобед" припомняме великолепната певица Юлия Винер (17.06.1920 – 22.10.2010). Ярка, слънчева и жизнерадостна личност, която казваше: "Аз съм доволна от своя живот!".

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Цветният воал" от Съмърсет Моъм

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Емил Данаилов за фантастичните пейзажи на различните видове природа в Исландия и пустинята Тасилин н’Анджер в Алжир.
• Ани Маринова за първата награда за пътешественическа журналистика на името на Максим Минчев, чийто носител е Магдалена Гигова.
• Проф. Сергей Герджиков за отколешната си мечта да посети Мексико.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Светослав Пеев, Рашко Младенов, Радко Дишлиев, Коста Цонев и Теодора Цонева.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – следизборна коалиция на наблюдения, притчи, вицове и тълкувания.
• "Вопли от интернета" – за изборите първосигнално, емоционално и аналитично.
• "Животът ни като много стар виц" - колко е лесно да си тъп.
"Акъл за всички" - като на шега ще вдигнем избирателната активност до 100 процента.
• "Усмивки от старите радиоленти" – Георги Парцалев пее и играе.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Неда Спасова и мотивите ѝ да обича киното - портрет на актрисата, която влиза в главната роля във филма "Защото обичам лошото време".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Рей Чарлс, Ерик Бърдън, Филипо Невиани (Нек), "Трик", Алисън Краус и Робърт Плант, Нели Рангелова и Орлин Горанов, Сара Ярош и Дейвид Кросби.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Преди 110 години е роден Рафаел Кубелик – един от големите майстори на диригентската палка. Звучи откъс из Осма симфония на Малер, както и второ действие на "Риголето" от Верди с Карло Бергонци, Рената Ското и Дитрих Фишер - Дискау в главните роли. И още: музика от Хендел и Дворжак.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42