Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 22 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми: Strangers on A Train с първите две части от трилогията Тhe Key – Part I - The Prophec и art II - The Labyrinth.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стефан Георгиев, Борис Машалов, Борис Карлов, Стоян Величков, Добра Савова, Даниела Андреева, Даниел Спасов, Таня Величкова, Странджанската група и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Калояново, област Пловдив.
Разкази за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, забележителностите, поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Румънският парламент в Букурещ. Анкета с деца какво знаят за политиката.
• Четене с разбиране: книгата "София Валдент - бъдещ президент" на Андреа Бийти. Разговор с представителя от издателството Стела Соколова.
"Четене с разбиране" с децата от 125 СУ "Боян Пенев", София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
 "Сърцето – най-важният и сетивен орган" – гостува кардиологът проф. Арман Постаджиян. Акцентираме върху работата на Българската лига по хипертония, кампаниите през годината, различните фенотипове на артериалната хипертония. Студ или жега (сезонни рискове), болестите в напреднала възраст, стареене на сърцето. И още: затлъстяване, диагнози, хипертония и съдови инциденти... Класически и миниинвазивни методи?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мария Мира Христова
• Семейна закуска на остров Света Анастасия с управителя Павлин Димитров и началото на Биле Фест 2024.
• Да се хванем на хорото в село Черни Осъм заедно с Мариана Атанасова, секретар на Народно читалище "Знание 1906", или как ухае чукан боб с коприва преди Еньовден.
• Художничката Кете Колвиц и творческо ателие за деца в Националната художествена галерия.
• Попитай психолога: "Живот без семейно отчуждение с д-р Пламен Димитров".
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостува младата водеща на "Музикална шарения" по "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева заедно с майка си – народната певица Катя Алексиева.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува пианистката проф. д-р Боряна Ламбрева (първа част)

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
"Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" връща читателите към първите месеци от пандемията от Covid 19 и пита за общуването и усамотението, публичното и частното отвъд извънредното положение. Разговор с автора Иван Димитров и редактора Мартин Колев за кратките повествователни форми и времевата дистанция, необходима да проумеем и преодолеем травматичните преживявания, както индивидуално, така и колективно.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Блейк Шелтън – един от най-успешните кънтри певци през последните 20 години. Песни от неговата хитова колекция Reloaded – 20 Number 1 Hits.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Паралели
• "Рекламно междучасие" е специален образователен формат на Нов български университет, който се провежда за втора поредна година, за него говорим с доц. Кристиян Постаджиян.
• Лора Декова, организатор на международния филмов фестивал "На брега" ни разказва за него и киното на открито, лятната програма и събитието в София.
• Виктория Панева и Теодор Петелов, които преподават театралното изкуство на млади таланти с желание да се занимават с актьорско майсторство, разказват за своята школа и нейните предстоящи летни лагери.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Астралните близнаци Николай Танев и Петър Чухов искрено и лично пред Плешивото куче.
Те са родени на 23 юни 1961 година. Ники в Пловдив, Петър - в София. Две китари пеят... по света и у нас.
• Николай Танев (класическа, 12-струнна и слайд китара, вокали, хармоника) (вляво на снимката), aka Guitar Nick. Време за блус:
- с Блу Ал, или Александър Дончев - хармоника и Руслан Кискинов "Грууви Ръс" - пиано, кийборди, в акустично трио, в тандем със Сашо Дончев и в солова акция
- Преподавател по китара, член на Atlanta Blues Society, отличен за инструментална композиция от IAMA (International Acoustic Music Awards), 17 години в Атланта, Джорджия, земята на великите слепци Блайнд Блейк, Блайнд Ревърънд Гери Дейвис, Блайнд Уили МакТел, Блайнд Бой Фулър, че още Съни Тери и Брауни МакГий... Легендата за митичния Робърт Джонсън в новото хилядолетие.
- Епизоди (от романтичен филм) с участието на покойните титани Буги Барабата, Георги Минчев и Милчо Левиев  
Световна премиера на авторската пиеса "Hully Gully All Night Long" на Guitar Nick и национална на шедьовъра на Мъди Уотърс "I Can't Be Satisfied" в интерпретация на триото Гитар Ник/Блу Ал/ Грууви Ръс
• Петър Чухов, ака Чешо Пухов (музика, текст и аранжимент) - "Субдибула", "Гологан", "ЛаТекст", "Пар Авион", "Кокарда", "Пешо и алкохолиците"...; поет и писател, авангардист (с 20 книги с поезия, проза, творби за деца), преводач -  самият той е преведен на 20 езика в над 25 държави, бакалавър по библиотечни науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на Софийския университет "Св. Климент Охридски", член на World Haiku Association и Musicautor с награди... (бедна ви е аритметиката):
- "Субдибула" (= субкултура) на 40 - пред издаване на следващ албум. Класиката на първичния ъндърграунд - на нов глас; за актуалния диск, композиран за и изпят от Ели Раданова   
- Петър Чухов и Чешо Пухов - дуел или дует?
- Проглеждането на музата. Тежат ли годините след шейсетака?
  Старо злато с нов блясък: "Капка вечност" и "Рок с Фройд"
• ЧРД на Тарас Чубай, украинския музикант и поет, певец и композитор, лидер на харизматичната рок група "Плач Еремиев", създател на поезо-операта "Крайслер-Империал" за симфоничен оркестър, народен артист на Украйна.  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Отчетът на Кукерикон
В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчетът на Кукерикон за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов".
Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена звезда" – съвременна българска пиеса от Слав Танев и Боряна Иванова, режисьор Калин Сърменов и "В плен на снега" от Питър Куилтър, режисьор Николай Ламбрев.
Проспектът на тази онлайн сцена звучи така. Фестивалът е театрален проект, подкрепен от Creative Europe. Той представя и разпространява разнообразна продукция по съвременна драматургия, чрез създадената в Словения платформа Third Stage. Проектът позволява на професионалисти и любители, творци и зрители от различни държави да достигнат по-лесно и удобно до професионално селектирани заглавия от държави членки на Европейския съюз. Целта е да се представи многообразието, да се срещнат различията и да се опознае богатството на европейския театър.
Third Stage е платформа, създадена да помага на театралните професионалисти да работят по-бързо, по-икономично и по-интелигентно. Така театралите от различни европейски държави ще могат да установят здрави връзки чрез една уеб страница. Стрийминг платформата позволява излъчване на територията на целия свят.
Заедно с това, в епизод 550 Кукерикон разказва за богатото съдържание на сезон 2023/24 в Сатирата, за съществената роля в съвременния му облик на директора Калин Сърменов, за премиери (цели 14 за сезона!) и културни събития, за незабравими личности и знакови срещи. Представител на знаменитата емблема в студиото на "Трамвай по желание" е драматургът на театъра Богдана Костуркова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Ангелогласния" от Венцеслав Константинов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: За пътуването и фотографията на откритите пространства. "Фотографията ми позволява да видя полярните места в един много тихи часове от денонощието и в невероятна светлина", казва фотографът Владо Донков. Разговор за фотографията като повод за пътуване далеч от познатите маршрути.
• Маршрути: Остров Джунда – наричан още Алибей, е най-големият остров от архипелага около Айвалък в Турция. Островът е известен е с малките калдъръмени улички, с уличните кафенета и морската храна. Но също със старите къщи, построени с типичния розов вулканичен камък, за които местните хора казват, че диша – камъните поддържат къщите прохладни през лятото и топли през зимата.

от 20.00 до 22.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от Драматичния театър във Варна – официално откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна с диригент Константин Илиевски и солист Саркис Балтаян – пиано. В програмата: Панчо Владигеров – Рапсодия "Вардар"; Патрик Дюър - Ouverture en forme d'Espérance (Увертюра във формата на надежда) опус 43; Джордж Гершуин – Концерт за пиано във Фа; Мануел де Файя – сюита из балета "Любовна магия".

от 22.30 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветана Тончева
Документален запис от спектакъл на Римската опера – 7 февруари 2024 г., с участието на солисти, Академичния хор и оркестъра на Римската опера, дирижирани от Микеле Мариоти: "Испански час" от Морис Равел – в ролите Йа-Чунг Хуанг, Карин Дейе, Джовани Сала и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05