Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цветанка Илчева, Димитър Рекалов, Радка Алексова, Елена Димитрова, Бинка Добрева, Бояна Топалова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Малките ферми за производство на зеленчуци в България се подмладяват – тенденция, чиито корени и бъдеще все още не могат да бъдат описани, а може би не е и нужно. Наталия Недялкова и Мартин Христов от столичния квартал "Филиповци" имат малка градина за производство на зеленчуци близо до Годеч, и преоткриват природата, добивайки от нея всичко, което е нужно на потребителите, но и със съзнание за другия живот в почвата, който земеделието дълго е пренебрегвал.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
Предаването е посветено на вокална група "Радиодеца":
• Слушаме децата и диригента на групата Илина Тодорова.
• Отбелязваме юбилея на композитора Красимир Милетков и слушаме песните "Златни букви", "Жаба жабурана", "Моето семейство" и "Зодия рак".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Рожденият ден на Църквата.
На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. Св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а ос¬нованата от Бога Църква на кораб, който никога не потъва, защото винаги е пазен от своя Създател. На този празничен ден ще бъдем заедно с доц. иконом Теодор Стойчев, автор на книгите: "Старият Завет в светлината на археологическите свидетелства" и "Раннохристиянската индентичност: въпроси и предизвикателства" и иконописеца Диан Костов и две от неговите сътруднички, които му помогнаха да инсталира изложбата: "Кръстопът: цената на избора" в най-голямата базилика "Светото сърце в Белгия. В деня на Петдесетница, когато слизат огнените езици върху апостолите ние нарочно ще ви срещнем с двама творци, които чрез своя талант водят хората по пътя им към Бога.

от 9.30 до 12.00 часа
41-ви Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри"
Официално награждаване на отличените деца
Директно предаване от Първо студио на БНР.
водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова

от 12.20 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
Представяме шопските певици Евгения Милушева и Руслана Евлогиева, солисти на хор "Мистерията на българските гласове" с продукция заедно с ОНМ на БНР и нови записи.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Георги Гълов
Актьорът Желяз Дренчев чете текстове на Стивън Кинг, Боб Фенстър, Венедикт Ерофеев и Кирил Христов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
В началото отвеждаме слушателите във Франция, Монпелие, Конгресния център "Корум", където ирландецът Бари Дъглас е изпълнил клавирни миниатюри от Джон Фийлд (считан за създател на жанра ноктюрно), Шуберт, Чайковски и Прокофиев.
Изпълнения на Луиз Олдър и Джоузеф Мидълтън от рецитал в рамките на знаменития фестивал "Шубертиада". В програмата: песни от Шуберт и Малер.
Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за новата постановка на "Капулети и Монтеки" от Белини в Кралската Опера на Валония в Лиеж.
На финала – Миша Майски и Марта Аргерич с рецитал в двореца "Мауро Де Андре" в Равена. От програмата: фрагменти от сонати за виолончело на Бетовен и Шопен и Фантастична пиеса опус 73 на Шуман.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Зойкината квартира" от Михаил Булгаков

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Проф. Сергей Герджиков за Антропологичния музей в Мексико сити, пирамидите на Слънцето и Луната в Теотиуакан, Паленке, Чечен-Ица и Плая дел Кармен на полуостров Юкатан.
• Магдалена Гигова за градчето Михас в Андалусия, където се намира най-малката арена за корида в света, а придвижването става с буро-такси. На испански буро е магаре.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Иван Балсамаджиев, Николай Карчев, Светослав Пеев, Йорданка Кузманова и Ириней Константинов.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - милионерите в САЩ са с 1 милион души повече от населението на България, искрица надежда ли е това.
• "Вопли от интернета" - субективно и напълно тенденциозно подбрани постове и съответните коментари, които са реакция на някои актуални събития и явления.
• "Ангажирани песни" - удряме по мераците на някои превозвачи да внесат индийски таксиметрови шофьори в Пловдив.
• "Отговор на актуален въпрос" - отговаряме на въпросите "Какви са тези хора?! Как е възможно да са депутати?! Кой ги прати там?!"
Лятна рубрика "На слънце и на сянка" - световноизвестните клоуни Лало и Малин.
• "Усмивки от старите радиоленти" - пътешествие из сградата на Народното събрание по вентилационната система.
• "Слушател на телефона" - какво ново на космодрума край Биримирци.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Спецификите на танцовото кино - разговор с режисьора, хореограф и български младежки делегат към ООН Коста Каракашян.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на: Лили Иванова, "Щурците", Майкъл Франкс, Пол Саймън, Пламен Ставрев, Гриша Трифонов, Мичъл Форман и Братя Поркаро.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Избрано от Евросезона:
Концерт от Мюнхен. Откриване на сезона на Баварското радио с участието на СО и Смесения хор на Баварското радио с диригент Саймън Ратъл и солисти: Люси Кроу - сопран, Бенямин Брунс - тенор, Кристиан Герхаер - баритон. В програмата: Йозеф Хайдн - оратория "Сътворението".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10