Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца!

Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и Гергана Димитрова.

Официалното награждаване на отличените деца се излъчва директно от Първо студио на Българско национално радио:БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български географски имена в Европа

Европа е не просто име на континент, а символ на култура и цивилизация, която от векове е модел и мярка за ценностите в съвременните общества. Явно трудно постижими, защото и днес, почти 2 десетилетия, откакто страната ни е официално членка на общността на европейските държави, все още трябва да се убеждаваме, че и ние сме европейци като другите...

публикувано на 09.07.24 в 08:05

Стефан Цанев: Езикът крие в себе си някаква магика

Един от гласовете, които пазим в богатия звуков фонд на предаването, е на големия писател, драматург и поет Стефан Цанев. Според изследване на "Галъп интернешънъл" той беше най-четеният български поет през 1995 г. В предаването, което през 1996 г. все още се казваше "Какво се крие зад думите", писателят внесе своя оригинален поглед към този..

публикувано на 02.07.24 в 10:12
Недялко Йорданов

Недялко Йорданов: Обичам битката с думите

Може и да е клише, но ще си го кажа – изобщо нямам усещането, че са изминали толкова много години. Да не говорим, че паметта си избира какво да задържи непокътнато и какво да скрие или да заличи напълно. Това важи с пълна сила и за срещите и разговорите във и около предаването „За думите“. Със сигурност участията на значими и ярки..

публикувано на 22.06.24 в 08:15
Проф. Толя Стоицова

Илюзиите и автоилюзиите

Тези от нас, които имат спомени от края на трудните 90 години на миналия век, сигурно веднага ще се сетят кой български политик въведе в употреба една много ярка метафора – „затваряме фабриката за илюзии“– каза той и наистина време беше да го направим. Дали се получи точно така или едни фабрики се закриват, други се откриват та до днес… е дълга..

публикувано на 18.06.24 в 15:10

Вели Чаушев: Понякога добрата дума храни човека

Само няколко месеца след дебюта на предаването, в началото на 1995 г. в едно от изданията, отредени за така наречените ни "специални" гости, т.е. изявени, обичани, доказали се в попрището си хора на словото и духа, гостува актьорът Вели Чаушев. Той беше чест участник в предавания на програмата, освен това беше лично изкушен от словото като автор на..

публикувано на 07.06.24 в 15:36