Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантите от 41-вото издание на конкурса "Искри"

Националният конкурс "Искри" проведе своето 41-во издание. Финалът събра 40 талантливи финалисти за първи път в историята на конкурса, а церемонията се проведе в Първо студио на БНР.

Със специалните награди на името на Радка Станимирова за проза си тръгнаха Сава Георгиев за проза и Славея Минчева за поезия, и двамата възпитаници на школа "Касталия" - Варна. Второ място в конкурса споделиха Красен Казаков, София, НГДЕК, и Бояна Бонева, Велико Търново. На трето място в "Искри" бяха отличени Боян Тасев - школа "Касталия" Варна, Радослав Карауланов - школа "Касталия" Варна и Явор Стефанов от Габрово.


Журито в състав Оля Стоянова, Виктор Чулев, Митко Новков, Цвета Брестничка и Гергана Димитрова избра най-добрите 40 сред повече от двеста кандидати. Сред темите на децата се откроиха социални каузи – като опазването на природата и разбирането и толерантността, борбата със злото, любовта към родината.

Специалните награди връчи директорът на програма "Христо Ботев" на БНР Кин Стоянов. Водещи на церемонията бяха актрисите, които са част от екипа на "Детското. БНР" – Ангелина Грозева и Наталия Цекова. Сценарият е по текст на Виктор Чулев.

Творбите на децата чете актьорът Димо Димов. Акомпаниментът на пиано бе на певеца, композитор и режисьор Георги Арсов. Децата се насладиха на авторските му песни, както и на вокална група "Радиодеца", които им подариха букет от красиви песни.


Всички деца получиха ваучери от книжарници "Хеликон", а най-добрите и книги от издателствата "Nobl star books", "Миранда", "Мармот", "Ер малки".

Сред участниците имаше деца не само от цяла България, но и от Франция, Чехия и Сърбия.

Най-добрите творби на децата ще бъдат прочетени, драматизирани и ще звучат в рубриката "Ранобудно петленце" всеки четвъртък по БНР, програма "Христо Ботев".

Снимки: БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18