Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Когато розите танцуват" от Валери Петров

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христина Белева, Петър Миланов, Вълкана Стоянова, Пейо Пеев, Иван Цонков, Петьо Костадинов, Данка Цветкова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Беритбената кампания на черешите в Кюстендил е към края си, а на 28, 29 и 30 юни са и Празниците на черешата в града. С местния производител Борислав Бориславов разговаряме за дейността му и за непълното реализиране на богатата тазгодишна реколта, следователно – и за проблемите в сектора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова
• Първи епизод на състезанието "Кошер" с децата от Частно училище "Азбуки" и децата от 3 клас на 97 СУ "Братя Миладинови".
Отбор "Пчела" и отбор "Мечо" отговарят на въпроси от учебния материал.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко от тези Божи угодници. При все това има много никому непознати, освен на Бога, герои на духа, които безшумно, но последователно са прокарвали пътя на Божията правда. За тези скрити за човешкото око праведници, както и за ония, които са издълбали с живота си трайни следи в историята на човечеството е отредена първата неделя след Петдесетница – на всички светии. Разговор с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".
• Християнска поезия: стихотворението "Метафизически сонет" от Атанас Далчев в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Лесен живот
Един ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, се подсещаме за друг хит на групата - Easy livin’ – "Да живееш лесно". Тук обаче лятното настроение свършва. Говорим за това, че привидно лесният живот днес, тоест облекчен от едва посилни битова и трудови стереотипи в миналото, не е лесен за големи части от човечеството. Участват Павел Павлов, създател и ръководител на терапевтичен център, който съвсем наскоро заяви пред медиите, че човечеството губи войната със зависимостите, д-р Светлана Йорданова, бивш зам. министър на здравеопазването, социологът Мира Радева и писателят Деян Енев.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Спомен за Добра Савова. Емблематичната добруджанска изпълнителка почина минала събота на 92 години. Припомняме за дългия и творчески път с едно от първите интервюта, които певицата дава за БНР. Слушаме и малка част от красивите и песни.
• Кавалджията Недялко Недялков с благородна кауза - безплатни уроци за младите инструменталисти в страната.
• Ефирна премиера на най-новия звукозапис на тракийския певец Донко Марков.
• Срещи със Соня Ковачка и Румен Монев - част от солистите в закриващия концерт на ОНМ на БНР от 20 юни. Звучат и документални записи от изпълненията им в събитието.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Дамско парти"
водещ: Георги Гълов
Актрисата Линда Русева чете текстове на Димитрина Желязкова, Светла Чимчимова, Калин Василев и Кръстьо Кръстев.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Това издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в София датира от далечната 1968 година (премиерата е на 19 април) и тя е на диригента Асен Найденов и режисьора Михаил Хаджимишев. А последната реализация на Константин Тринкс и Пламен Карталов беше представена на 13 и 23 юни в залата на Националната опера и балет.
Преди коментара на водещата за солистите, хора и оркестъра на Софийската опера в "Лоенгрин" разговаряме с важен гост на Вагнеровия фестивал в София тази година – британския музиколог и критик Грегор Таси. Реномиран и уважаван специалист, с огромен брой отзиви, рецензии и интервюта, публикувани в престижни европейски издания и автор на няколко книги, посветени на големи руски музиканти. Грегор Таси коментира не само премиерата на "Лоенгрин", а и Вагнеровите фестивали от тази и миналата година в Софийската опера.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Прозорецът на Йонеско" от Елин Рахнев

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Мисис Европа Манита Вартан за първото й посещение в Армения в Ечмиадзин, където се пази копието, проболо Христос, Хор Вирап, Гарни и Каменната симфония.
• Магдалена Гигова за Синята Лагуна в Исландия - единственото място в света, където отработените геотермални води от електро- и топло централа се използват като атракция.
• Светослав Марков и Теодор Борисов за Българското книжовно дружество, учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила и други български места в румънския град.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Васил Попов.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – след автомобилния завод и заводите за олио румънците ни отмъкнаха и военната база.
• "Вопли от интернета" – субективно и напълно тенденциозно подбрани постове и съответните коментари.
• Лятна рубрика "На слънце и на сянка" – платен репортаж от плажа за успехите на фирма "Европясък билдинг комерс".
• "Поздрави се сам" – Вяра Табакова и Доньо Донев.
• "Тъп виц" – тъп и стар виц.
• "Слушател на телефона" – какво ново в задръстването.

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова.
В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова-Лети, която показа своята фотографска серия "Близо и далеч" след творческа резиденция в Париж.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Звучат песенна лирика и изпълнения на: Ваня Костова и Стефан Димитров, Лили Иванова, "Аха", Георги Минчев, Благовест и Светослав Аргирови, "Аеросмит", "Чикаго" и Елтън Джон.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Цветана Тончева
Избрано от Евросезона:
Концерт на Кралския Концертгебау оркестър с диригент Клаус Макела и солистка Дженифър Джонстън – алт. Участват и Националният детски хор на Нидерландия и девойките от Симфоничния хор "Лауренс". В програмата: Густав Малер – Симфония № 3 в ре минор.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10