Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 9 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
"Под игото" от Иван Вазов – 2 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел Петручани. Записи с неговите братя и баща, както и такива след като ни напуска с брат му и текстове по негови знакови пиеси.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Балканска музика от Румъния и Сърбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Евгения Кавалджиева, Малин Домозетски, Пламен Маринов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Говорещата риба", английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Том Сойер" от Марк Твен – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота: представяме театралния и видео проект "Изиграй ми приказка", който провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати ще разкаже Албена Тагарева, директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта.
• Темата на деня: За ролята на родния език като символ на идентичност, за писмеността като пазител на идентичността, за значението на Кирило-Методиевото дело за съдаването на общото европейско духовно пространство - разговор с проф. Красимир Станчев по повод международната конференция "Азбука, език, идентичност", проведена по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова
• Разговорът: отец Кирил Попов за предстоящия концерт-спектакъл на духовната музикална поема "Рилският пустинник" и за необходимостта от духовен компас за нашето време.
• Евранет

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства, които не се срещат или се срещат рядко в естествена среда. Мария Енева от първия студентски стартъп, специализиран в сферата на метаматериалите, разказва какво представляват те и къде намират приложение.
• Науката не спи: Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• 174 години от рождението на Иван Вазов – разговор с поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър „Иван Вазов“ за отбелязването на годишнината на писателя;
• Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в Националната галерия "Двореца" – разговор с куратора Гергана Мудова и репортаж от срещата с галериста Хауърд Грийнбърг и Джесика Ланг.
• "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" – фотографска изложба на Сцена "Централни хали", разговор с автора Евгени Димитров.
• "Летящият холандец" – спектакъл на Държавната опера във Варна, разговор с режисьорa Вера Немирова.
• Международен филмов фестивал в Карлови Вари – разговор с Мира Сталева за кинофорума и българското участие.
• "Слънчогледови деца" – разговор с автора на книгата Кристина Терзийска.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия албум на Октави Досталер-Лалонд с къснобарокови сонати за пиколо виолончело, с участието на Артьом Белогуров (клавесин) и Виктор Гарсия Гарсия (виолончело).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Какво ново "изплува" в допълненото издание на "Бургаския жаргон" – разговор с автора Митко Иванов.
• 30 години "За думите": Стратегия на общуването с актрисата Татяна Масалитинова.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Религия в училище или как се "учи" нравственост и добродетели?

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
автор: Ани Костова
Поредица "Антарктида – познатата, непозната земя"
В този епизод ще чуете: Какво е Антарктида за хидробиологът доц. Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", за началото поставено от проф. Христо Пимпирев, първата къщичка "Куцото куче" в българската база, мнението и на инж. по електротехника Петър Сапунджиев, хидробиолога Весела Евтимова, ядрения физик Васко Гурев, гл. ас. Гергана Георгиева и на музикалния редактор от БНР Марина Великова.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Таня Димова
Щастието в малките неща на Домениканската република и други приключения: едно пътуване с Камен Воденичаров, режисьор, актьор и продуцент.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Константин Илиев – Златни страници из звуковата памет
Финалът на радиопоредицата, посветена на 100-годишнината от рождението на Константин Илиев поставяме на 9 юли с паметни записи от световната музикална съкровищница, прозвучали под палката на големия български творец с най-реномираните български оркестри, както и негова музика в камерния, вокалния и кантатно-ораториалния жанр, прозвучала в интерпретацията на именити наши изпълнители.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
Какво е да бъдеш вдъхновяваща личност в България?
Вече са известни десетимата най-изявени младежи на България за 2024 г. The Outstanding Young Persons (TOYP) е програма, която отличава с национално и международно признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна. Конкурсът се организира от националните Junior Chamber International (JCI) организации в над 100 държави по света, а в България - от 2015 г.
В студиото говорим с Ивона Петкова – изпълнителен вицепрезидент на JCI за България и Георги Ненов – победител в категорията "Морално лидерство и/ или защита на околната среда". Георги Ненов е един от пионерите в подкаст средата у нас и повече от 7 години запознава хиляди българи с вдъхновяващи личности от различни сфери в своя подкаст "Свръхчовекът с Георги Ненов". С над 400 епизода той вдъхновява хората да учат, да се усъвършенстват, да бъдат за пример.
Ще ви представим с интервюта още трима от наградените:
Бистра Иванова – в категория "Хуманитарно и/ или доброволческо лидерство". Бистра е съосновател и председател на "Мулти култи колектив" - една от водещите НПО в България в сферата на човешките права и интеграцията на мигранти. Тя е национален координатор на портала на ЕС за интеграция на мигранти EWSI и води десетки национални и европейски проекти, застъпвайки се за правата на мигрантите и бежанците. Бистра ще ни покажи на предстоящите летни събития на Мулти Култи  колектив, където ще се запознаете с нови приятели от цял свят, ще опитате непознати ястия и питиета и ще слушате музика от различни държави;
Владислав Николов – в категория "Принос към децата световния мир и човешките права". Владислав е създател на кампанията "Аз Вярвам и помагам"-първата и най-дългогодишна благотворителна кампания в България за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета през 2015 г. Кампанията има три основни цели: екологична насоченост, възпитание и мотивация на децата и оползотворяване на събраните средства за медицинска апаратура. До края на 2023 г. са събрани над 296 000 кг капачки и  дарени на болници 22 медицински апаратури. През 2022 г. Владислав създава продукти с кауза като "вода с кауза" и "детски солети с кауза", събирайки десетки хиляди левове за благотворителни цели, както и уникална неонатална линейка и първият мобилен пункт за кръводаряване в България.
Велислава Христова в категория "Политически, правни и /или държавни въпроси". Велислава е адвокат, квалифициран по българско и английско право. Специализира в областта на международния арбитраж. Работи в  една от водещите международни кантори в света. Вицепрезидент е по многообразието на Международния арбитражен комитет към секцията по международно право на Американската Асоциация на Адвокатите, съосновател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners и старши редактор на блога на Европейската Федерация по Инвестиционно Право и Арбитраж.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Звучи музика, в която соловите партии са изпълнени от нетрадиционни за джаза музикални инструменти с различни етнически корени. Как биха прозвучали инструменти като серпент, калимба, ситар, балалайка, чембало в контекста на джаз музиката, ни разкриват Майкъл Годард, Earth, wind and fire, Дон Елис, Елизабет Хойнацка, "Балалайка джаз ансамбъл"…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Сряда, 31 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът, донесъл слава на Мишел Льогран. След тях..

публикувано на 30.07.24 в 14:35

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06