Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "ЕврАзия"

Богатство, древност и съвременна енергия в българската народна музика

Група ''ЕврАзия''
Снимка: БНР

Богатство и древност в българската народна музика със съвременна енергия, вплетена в елементи от джаз и рок от Балканите и Близкия изток. На територията на "Terra Култура" музикантите от група "ЕврАзия" разказват за своята спонтанна, автентична и вдъхновена среща в света на етно музиката. Омайват ни и с изпълнения на живо.

Всеки от тях е уникален в своя талант, но духовно свързан с останалите. В студиото на предаването са Атанас Гендов – уд, китара; Мартин Бейран – вокал, тар, тумбак; Димана Крумова – вокал, перкусии; Яна Христова – перкусии; Константин Кучев – цигулка, гъдулка и средновековния инструмент хърди-гърди.

В разговора се включва и Анатоли Костов, който събра музикантите по време на филмовия фестивал в с. Ръждавица.

Културният код на две древни цивилизации се преплита в репертоара на талантливите музиканти. От една страна, българската фолклорна традиция, неразривно свързана с духа на Балканите, от друга страна, богатството на персийската култура и светоусещането, което носи суфизма.

Един от членовете на групата, Мартин Бейран, е роден с името Саид в днешен Иран. От 21 години живее в България, където превежда древни музикални послания за съвременната публика. Мартин свири на музикалния инструмент тар, който съществува вече 3000 години, без да изменя същността си.

Константин Кучев, от своя страна, владее средновековния инструмент хърди-гърди, известен и като "старото колело". Инструментът е интересна комбинация от струни и клавиши и крие в себе си тайната на безкрайния тон, разказва Кучев.

Димана Крумова е вокалът на формацията – млада и светеща, тя изпълнява фолклор, рок, джаз и с голямо вдъхновение споделя своята частица талант с цялото – група "ЕврАзия".

Яна Христова познава персийската култура и като изследовател. Тя е член на групата от две седмици, но споделя за мигновената лекота на общуване със своите колеги.

Слушаме мистичното изпълнение на песента "Ясен месец веч изгрява" – на  български, гръцки и персийски.

Музикантите дебютират заедно през 2023 година със "Симфониета" – Враца. С диригента на "Симфониета" Бистра Диляноф и хореографа Адриана Кацарова група "ЕврАзия" подготвя поредица от концерт-спектакли през следващата година.

Чуйте целия разговор, изпълнен с музика, в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо автентичността в риск е риск за идентичността?

Опазването на културното и историческото наследство на България, като част от световното и европейско богатство, застава в центъра на дискусията за автентичността в риск. Доколко архитектите и инженерите имат правото и професионалната възможност да оставят на поколенията наследство, а не бутафория? Какви са подходите, критериите и..

обновено на 30.05.22 в 12:31

Автентичност в риск – бутафория или наследство?

Опазването на културното и историческото наследство на България като част от световното и европейско богатство застава в центъра на дискусията за автентичността в риск. Доколко архитектите и инженерите имат правото и професионалната възможност да оставят на поколенията наследство, а не бутафория? Какви са подходите, критериите и иновациите за..

публикувано на 26.05.22 в 15:42

Светите братя Кирил и Методий или митовете и истината за буквите

В навечерието на 24 май сме на граничната бразда между наука и политика. Успяват ли учените да ни преведат през митовете и истината за буквите и светите братя Кирил и Методий? Къде и как се почита делото им и губи ли България в превода на историята? Ще проговорят ли архивите и какво искат или не искат да знаят младите? Мощи на Светите..

публикувано на 23.05.22 в 11:39

Истината за буквите

В навечерието на 24 май сме на граничната бразда между наука и политика. Успяват ли учените да ни преведат през митовете и истината за буквите и светите братя Кирил и Методий? Къде и как се почита делото им и губи ли България в превода на история? Ще проговорят ли архивите и какво искат или не искат да знаят младите? Това са само част от..

публикувано на 19.05.22 в 10:35

Българските музеи се спасяват сами – защо и как?

Българските музеи се спасяват сами? Какви са необходимите законодателни промени във връзка с дигитализацията на културно наследство? Кой се страхува от виртуален музей и доколко той е в конфликт с реалния? Това са част от темите във втората от поредицата майски дискусии в ефира на програма "Христо Ботев". Музеите се спасяват сами –..

обновено на 16.05.22 в 12:49