Сметната палата проверява най-големия дарител на МВР

| обновено на 14.01.14 в 15:58
Снимка: БГНЕС




Сметната палата ще проверява най-големия дарител на МВР - фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги", съобщи председателят на финансовата институция проф. Валери Димитров. Дружеството не е одитирано до момента, посочи той:

Това е една организация, която е основен дарител на МВР. Тези финансови взаимоотношения там са доста странни и смятаме, че първо финансовият ресурс и тези взаимоотношения в МВР заслужават сериозна проверка и оценка. Това е смисълът. Като обект там има наистина доста рискови неща, които заслужават внимание.


Освен това според председателя на Сметната палата, за да се осигури прозрачност в разходите на средствата на политическите организации, оттам ще внесат предложение за промени в Закона за политическите партии: 

Сегашният закон за политическите партии не позволява прозрачност на разходите на партиите, съответно и нашият контрол е с вързани ръце. Партиите не са задължени да оповестяват своите разходи. Лошото е, че в Закона за политическите партии приходите на партиите са на светло, разходите им са на тъмно. Проблемът е следният - партиите ползват модела на отчетност на малките и средни предприятия. Това е непригоден отчетен инструмент за политическа партия.

В одитната програма на Сметната палата през настоящата година са включени още общините, с техните програми за снегопочистване и пътно поддържане, разпореждането на областните управи с поверените им имоти и повечето от агенциите в държавата. Спешната помощ  също ще обект на целевите проверки през тази година. Според Валери Димитров проверката ще даде възможност да се направят заключения и да се дадат препоръки за решаването на проблемите там:

Тези проблеми за съжаление продължават и са свързани с недостатъчен или неквалифициран персонал, недостатъчна финансова осигуреност, недобра координация, недостатъчно материално техническо осигуряване, линейки, не навреме извършени ремонти, неизградена инфраструктура.

Сметната палата ще проверява и начина на разходване на средствата по националната програма за интеграция на бежанците, допълни заместник-председателят Валери Апостолов:

Ние тука ще направим проверка тези, които тук са получили статут на бежанци или хуманитарен статут, доколко и дали въобще са успели да се интегрират в процеса на образование. Ще направим анализ какъв е техният достъп до институции, обществените услуги и има ли дискриминация в тези сфери Проверката ще обхване и парите по мерките за защита на уязвимите групи. Тук идеята еда видим до каква степен се постига националната цел, която има България, за намаляване на броя на живеещите в бедност 260 хиляди до 2020 година. Това са средства, които са основно в ресурса на Министерство на труда и социалната политика и приблизително са около 700 милиона на година.

В програмата на Сметната палата е и финансов одит на т. нар. Сребърен фонд, който от създаването си през 2006-та година не е проверяван, посочи заместник-председателят Цветан Цветков

А в същото време в него са акумулирани, така, едни значителелни по обем средства - 2 322 000 лева. Това наложи необходимостта да бъде извършен одит на този държавен фонд.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53