КС обяви за недопустимо искането на президента за решението на парламента за Делян Пеевски

| обновено на 14.01.14 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев решението на парламента от 19-и юни, с което беше отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, да бъде обявено за противоконституционно.

Решението е взето с гласовете на осем от съдиите. На особено мнение са били съдия - докладчикът Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ, и още двама от колегите му.

Според малцинството искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо, законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в нея.

Според мнозинството обаче искането на държавния глава е недопустимо.

Решението и особените мнения трябва да бъдат качени на сайта на Конституционния съд, но той не работи. 

По неофициална информация обратът е настъпил след тълкувателното решение  по казуса "Пеевски" от края на миналата година. Според него изборът за шеф на ДАНС не прекратява автоматично депутатските правомощюия на избрания.

Преди това мнозинството в Конституционния съд не видя несъвместимост в няколкодневното състояние на Делян Певски като избран и положил клетва агент номер едно и депутат от ДПС, въпреки че в това време той даде интервю от кабинета на директора на ДАНС и проведе работна среща с главния покурор.

Конституционалистът Георги Близнашки коментира, че покрай сагата "Делян Пеевски" Конституционният съд е нагазил в блатото до шия:

Това е поредната проява на правен нихилизъм, който господства в средите на управляащаята възхушка. Може само да се съжлава, че Конституционният съд беше въвлечен в цялата тази история и по същество дискредитиран, в крайна сметка, в това огромно желание да реши въпроса в полза на Делян Пеевски.

Днешното решение на Конституционния съд премахва всякакви пречки пред по-нататъшното участие на Пеевски в рабората на 42-то Народно събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53