В Лондон обвиняват ЕК, че подтиква "бежанци от еврозоната" към Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски политически кръгове обвиниха Европейската комисия, че насърчава "бежанците в еврозоната” да напускат континента и да се възползват от по-ниската безработица и по-високия икономически ръст на Великобритания. Комантарите бяха предизвикани от изявление на европейския комисар по социалните въпроси Ласло Андор за планирано разширяване на схемата EURES, която рекламира британски свободни работни места наред с други страни от Европейския съюз. Андор признава, че високото равнище на безработицата в еврозоната, достигнала рекордните 12 на сто, ще доведе до по голямо търсене на работа във Великобритания, където безработицата е 7,4 процента. 

В момента в EURES се рекламират над 480 хиляди работни позиции във Великобритания, със 180 хиляди повече от Германия, която е водещата икономика в Европа. Този факт разгневи някои британски политици. Консервативният депутат Дъглас Карсуел заяви, че ставаме свидетели на огромно придвижване на хора, които са бежанци от еврозоната и търсят работа, където и да е другаде, но не и в рамките на западащата обща валута. Пол Натъл, заместник лидер на националистическата Партия на независимостта, обвини пряко Европейската комисия, че удря шамар на безработните британци, които ще бъдат изместени от търсещи работа от страни, чийто хора работят за една пета от средното заплащане във Великобритания. По неговите думи, това ще доведе до още по голям спад на заплатите и условията за ниско квалифицираните работници и мнозина ще проклинат Европейската комисия за последните мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53