Турция блокира улиците към площад "Таксим" заради възпоменателната церемония за Хрант Динк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паркът "Гези" в центъра на Истанбул, където миналото лято станаха най-бурните антиправителствени демонстрации в Турция, беше затворен за посетители. Полицейски екипи и коли за разпръскване на сълзотворен газ и водни струи са разположени наоколо в готовност.

Достъпът до парка беше блокиран заради церемонията, която се организира днес по повод годишнината от смъртта на журналиста от арменски произход Хрант Динк. Той беше застрелян в Истанбул преди 7 години посред бял ден и въпреки че започна съдебен процес срещу националистически функционери, заподозрени в организирането на покушението, досега няма нито един наказан.

Във възпоменателната церемония участват много хора, интелектуалци, които носят лозунги "Няма да те забравим, искаме да бъдат наказани виновните".

В церемонията участват вдовицата на Хрант Динк Ракел Динк, синът му и други членови на фамилията. Участниците в церемонията положиха венци и цветя на лобното място, четоха молитви, запалиха свещи за упокой.

Правителството блокира улиците към площад "Таксим" и затвори парка "Гези", тъй като се опасява, че церемонията може да прерасне в антиправителствена демонстрация. Снощи на площада няколко хиляди души участваха в антиправителствена демонстрация, която полицията разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия.

Преди време Европейският съд за правата на човека осъди Турция да изплати 133 000 евро обезщетение на семейството на Хрант Динк, като постанови, че Турция е виновна за това, че не е опазила живота на известния журналист и интелектуалец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53