Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцария, която не е член на Европейския съюз и не прилага всички европейски правила за свободното движение, може да удължи ограниченията за българи и румънци на трудовия си пазар до 2016-а година. Това става ясно от днешна публикация във в. Нойе цюрихер цайтунг. Швейцарското издание отбелязва, че посланиците на България и Румъния в Швейцария настояват гражданите на двете страни да бъдат третирани наравно с тези на останалите държави - членки на ЕС, ограниченията за които отпаднаха напълно през лятото на 2013-а година. Макар че формалното решение ще бъде взето въз основа на анализ на ситуацията на трудовия пазар, върху който правителството работи, за големите партии в Швейцария е ясно, че Федералният съвет ще запази рестрикциите, твърди Нойе цюрихер цайтунг. Повечето партии оправдават тази позиция с нагласите на избирателите си, посочва вестникът.

По темата с имигрантите от Източна Европа британският вестник Експрес съобщава, че правителството се готви да наложи и езикови ограничения за отпускане на социални помощи.

Планът да не се дават помощи на имигранти, които не говорят английски език, бил изработен от министъра на заетостта Иън Дънкан Смит и според таблоидното издание щял да бъде обявен по-късно тази седмица. Обявяването на новите ограничения може и да се забави заради съпротивата на вицепремиера Ник Клег от либералната партия, отбелязва Експрес.

Още най-малко три нови имена от деловите среди влязоха в светлините на прожекторите и привлякоха вниманието на разследващите по скандала с Пощенската банка в Гърция, съобщават вестниците в Атина. Вестник Катимерини пише, че властите проверяват парите, с които е  злоупотребил бившият шеф на банката Ангелос Филипидис. Според компетентни източници сумата възлизала на около 14 милиона евро. Властите издирват и семейство, което без гаранции е получило кредит от 20 милиона евро. Собственикът на телевизия "Алфа" Димитрис Кондоминас също е сред кредитните милионери. Медиите тиражират и твърдение, че в схемата участва и братът на бившия премиер Георгиос Папандреу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53