"Ню Юръп": Лондон работи за още ограничения за български и румънски работници

Британското правителство работи усилено, заедно с още няколко европейски правителства, за отлагане на правото за кандидатстване за помощи от български и румънски работници, когато те преминават от една в друга европейска страна, заяви министърът на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит.

Полученото право от 1-ви януари от българи и румънци да работят свободно и да кандидатстват за помощи, ако са безработни, в която и да е страна от Европейския съюз, скоро може да бъде променено, пише изданието "Ню Юръп", като се позовава на интервю за "Сънди таймс" на британския министър по труда и пенсиите Йън Дънкан Смит. Той заявява, че е загрижен за т.нар. "туризъм за помощи" , въпреки наложената вече тримесечна забрана за получаване на помощи от новодошли. Йън Дънкан Смит допълва, че работи заедно с правителствата на Италия, Германия, Холандия и Франция да се отложи за по-дълго време правото на кандидатстване за помощи от българи и румънци. Тази концепция се разминава напълно с твърдението на европейския комисар по социални въпроси Ласло Андор, че работниците имигранти не са напаст, а допринасят за британската икономика, отбелязва "Ню Юръп".

Междувременно друг британски вестник - "Дейли мирър", цитира също Йън Дънкан Смит по повод на помощите, но този път за жилищното настаняване, каквито според него не трябва да бъдат отпускани на безработни имигранти. Освен това в статията на "Дейли мирър" Йън Дънкан Смит и вътрешният министър Тереза Мей цитират тревожни - по техните думи, статистически данни за намаляващия брой на работещи британци и драстично увеличаване на чуждестранните работници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53