БНР чества своята 79-а годишнина

| обновено на 25.01.14 в 17:36

На днешния ден, преди 79 години, с указ на цар Борис ІІІ, радиоразпръскването в България става държавна собственост. Първото излъчване в ефир е било 5 години по-рано, дело на група инженери-радиолюбители.  Денят е повод Българското национално радио да отбележи своята 79-а годишнина. Традиционно на празника ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник". Церемонията ще се състои на концерт-спектакъл в Софийската градска художествена галерия. Водещи на вечерта ще бъдат колегите ни Таня Величкова и Ангел Григоров. Тази година наградите на името на първия директор на Радиото се присъждат в три категории - "Радиожурналистика", "Радиопредаване" и Голямата награда за значим принос в развитието на Радиото. 

За разлика от друг път, тържеството се отбелязва сред необичайна атмосфера в Софийската градска художествена галерия с една изключителна изложба, която може да бъде видяна до 9 март. Тя е от творби, илюстрации и документи от многоликото творчество на големия художник, критик, публицист и интелектуалец и първи директор на Националното радио Сирак Скитник. На негово име са и наградите на Националното радио. За първа година се проведе и конкурс, който излъчи с гласуване на слушателите: „Най-добрият за 2013-а“ за всяко от ефирните програми на радиото. Претендентите за голямата  награда са конкурса "Златна пролет"  и предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" и младежката програма на БНР Радио София.

Калин Катев коментира:

Убеден съм, че имам право да се гордея със "Спорт и музика". През всичките тези години, в които съм бил зад микрофона  на предаването, няма как да не спомена Петър Симеонов Петров и до него Петър Милушев - осователите. Естествено е да изпитвам гордост, както предполагам и останалите колеги, защото това са си завидни 50 години.

Хелия Чавдарова каза:

Идеята да отличим конкурса за нова поп и рок музика "Златна пролет“ е това, че през годините, а те не са малко - вече 45. Този конкурс продължава да поддържа и да буди духа на Българина. Той е докоснал живота на всеки един от музикантите в България, особено големите и утвърдени имена.

Митко Димитров заяви:

За изключително кратко време радио София успя да преобрази своя облик, въведохме нови предавания и ако трябва да се изразя малко по шеговито и защото слушателите на радио София вече могат да научават всичко за всеки километър от Е-79 до Калотина и защото пускаме повече музика, отколкото са магистралите у нас.

Церемонията по връчването на наградите Сирак Скитник ще бъде излъчена в ефира на националните програми, може да се слуша в интернет на портала на Радиото и да се гледа с картина в интернет по радио Бинар от 19 часа.

Националното радио получи много поздравления по случай празника си

Президентът Росен Плевнелиев ни пожелава да запазим дългогодишното си лидерство в националния радиоефир като гарант за неподражаем професионализъм и доверие. Според държавният глава е повод за гордост, че Българското национално радио остава сред институциите, на които българите вярват безрезервно и дори повече отколкото на своите политици.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков приветства всички журналисти и дейци на радиото, номинирани за наградите „Сирак Скитник“. В неговото поздравление се казва:  „Забележително е, че влагате не само компетентност и умения, но и пределно много ентусиазъм, за да утвърждавате авторитета на Българското Национално радио, да развивате и разширявате ролята му на обществена медия“.
Министър- председателят Пламен Орешарски пожелава на всички, които работят за успеха на радиото, здраве, щастие и творческо вдъхновение. „Вярвам, че професионализмът е ключът към добрата радиожурналистика и към доверието на слушателите. Той е гаранция за успех, наред с умелото съчетаване на традициите, за чието основаване заслуга има Вашето радио и иновативността“, се посочва в поздравлението на премиера.
Главният прокурор Сотир Цацаров също пожелава творчески успехи на целия екип на Българското национално радио.  В поздравлението от него се казва, че за дългия период на своето съществуване БНР е изградило авторитет на медия, която отразява своевременно и точно динамиката на общественото, културното и политическото развитие на живота у нас и в чужбина.
В поздравителния адрес от председателя на СЕМ Георги Лозанов се посочва: „Големият принос на БНР е, че с всекидневната си работа пред националния микрофон създаде професионален модел на качествена журналистика, с нейната отговорност, компетентност, плурализъм, съспенс….Така думите й добиват тежест, достойна за Сирака, нищо, че се носят по въздуха".
Годишнината ни честити и Снежана Тодорова от Съюза на българските журналисти.
Поздравления получихме още от министрите на финансите, на здравеопазването и на младежта и спорта Петър Чобанов, Таня Андреева и Мариана Георгиева. Добри пожелания по повод празникът ни отправиха председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Държавната комисия по сигурността на информацията Петко Николов и Борис Димитров.
Поздравителни адреси отправиха още кметове и областни управители. Успехи и неспирен творчески устрем на всички, които ще получат отличия за своята работа пожелава и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53