Париж и Анкара затоплиха отношенията

Франсоа Оланд и Абдуллах Гюл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция днес продължава посещението на френския президент Франсоа Оланд, което е първото от 22 години насам. Франсоа Оланд е придружен от голяма група френски министри и бизнесмени. В Анкара се състоя среща между президентите на Франция и Турция, както и разговори между делегациите на двете страни. Оланд и Гюл дадоха съвместна пресконференция. Според турските източници в хода на разговорите е бил направен обстоен преглед на развитието на двустранните търговско-икономически отношения и перспективите за тяхното разширяване и задълбочаване, както и на актуалните събития в региона и в света.

Специално внимание е било отделено на преговорния процес на Турция за присъединяване към ЕС, който бе подновен преди два месеца след тригодишно прекъсване. Франсоа Оланд подчерта, че не е променил позицията си от 2004-та г. насам, когато бе приета кандидатурата на Турция за ЕС. Оттогава досега бяха отворени 14 от общо 35 преговорни глави. Този процес продължава. Понякога ще се обсъждат и трудни въпроси. Засега не е поставян въпросът за конкретна дата. Преговорният процес не трябва да се обвързва с някакви страхове и негативни очаквания, каза Франсоа Оланд. Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че очаква от Франция да не блокира процеса на присъединяването на Турция към ЕС. Присъединяването на Турция към ЕС е стратегическа задача за нас. Датата няма значение. Важното е да не прекъсва процесът на преговорите, всяка от страните да спазва поетия ангажимент, заяви още Абдуллах Гюл.

Френският президент снощи разговаря и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който замина днес за Иран.

Посещението на Франсоа Оланд в Турция продължава. Днес Оланд и Гюл ще присъстват в Истанбул на бизнес форум Турция-Франция с участието на водещи фирми и бизнесмени от двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53